ΚΟΣΜΟΣ

Ιράκ: Με ειδικές δυνάμεις ενισχύεται η πρεσβεία των ΗΠΑ υπό το φόβο νέων επιθέσεων

Ιράκ: Με ειδικές δυνάμεις ενισχύεται η πρεσβεία των ΗΠΑ υπό το φόβο νέων επιθέσεων
(AP Photo/Nasser Nasser)

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ αναπτύχθηκαν για να ενισχύσουν την ασφάλεια της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, που στις αρχές της εβδομάδας έγινε στόχος επίθεσης από φιλοϊρανούς διαδηλωτές.

Μολονότι εκφράστηκαν φόβοι για κλιμάκωση μεταξύ των δύο μεγάλων συμμάχων του Ιράκ, τις ΗΠΑ και το Ιράν, τα βίαια επεισόδια στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης –όπου εδρεύουν η αμερικανική πρεσβεία και τα περισσότερα υπουργεία– έχουν πλέον λήξει. Όμως οι ζημιές παραμένουν εμφανείς.

Δέκα θωρακισμένα οχήματα των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Ιράκ έχουν λάβει θέση στους δρόμους που οδηγούν στην πρεσβεία και μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο προθάλαμος, όπου η ασφάλεια της πρεσβείας συνήθως ελέγχει τους επισκέπτες, παραμένει κατεστραμμένος, οι τοίχοι κάηκαν και τα τζάμια έσπασαν. Συνθήματα υπέρ του Ιράν «κοσμούν» τους τοίχους της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ.

Με βαριά μηχανήματα απομακρύνονται τα συντρίμμια, οι πέτρες και τα άλλα αντικείμενα που εκτόξευσαν οι διαδηλωτές εναντίον της πρεσβείας, διαμαρτυρόμενοι για τις πολύνεκρες αεροπορικές επιδρομές εναντίον μιας φιλοϊρανικής παραστρατιωτικής δύναμης, την περασμένη Κυριακή.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Σιίτες διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη, την Τρίτη, αντιδρώντας στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά ομάδας πολιτοφυλακής στο Ιράκ που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Δύο αυτόπτες μάρτυρες, που επικαλείται το CNNi, ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισέλθουν στην πρεσβεία, προσθέτοντας ότι το προσωπικό ασφαλείας έκανε χρήση δακρυγόνων για να αποκρούσει την επίθεση. Βίντεο και φωτογραφίες στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης δείχνουν διαδηλωτές να σπάνε τα παράθυρα της πρεσβείας και να καίνε αντικείμενα έξω από τον τοίχου του κτιρίου.

Οι φιλο-ιρανοί διαδηλωτές προέρχονται κυρίως από τις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ (PMU), έναν συνασπισμό κυρίως σιιτικών πολιτοφυλακών. Τρία ηγετικά στελέχη της οργάνωσης συμμετείχαν επίσης στη διαμαρτυρία, συμπεριλαμβανομένου του Αμπύ Μαχντί αλ-Μουχαντίς, ηγέτης της υποστηριζόμενης από το Ιράν, Κατάιμπ Χεζμπολάχ, η οποία αποτέλεσε στόχο της αμερικανικής επιδρομής.

Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν πέντε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ και τη Συρία, εναντίον εγκαταστάσεων ελέγχονται από την Κατάιμπ Χεζμπολάχ.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 51 τραυματίστηκαν στις επιδρομές, η πρώτη σημαντική αμερικανική στρατιωτική απάντηση στις αιματηρές επιθέσεις με ρουκέτες της Κατάιμπ Χεζμπολάχ κατά αμερικανικών και ιρακινών στόχων τις τελευταίες εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ