ΚΟΣΜΟΣ

Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν οι πρώτες σοροί από το σημείο της τραγωδίας

Κόμπι Μπράιαντ: Ανασύρθηκαν οι πρώτες σοροί από το σημείο της τραγωδίας
EPA/DAVID SWANSON

Οι σοροί τριών εκ των θυμάτων της συντριβής του ελικοπτέρου του θρυλικού μπασκετμπολίστα Κόμπι Μπράιαντ ανασύρθηκαν από το σημείο της τραγωδίας, επιβεβαίωσε το γραφείο του ιατροδικαστή του Λος Άντζελες.

Ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια του ελικοπτέρου το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα) και στη συνέχεια η έρευνα σταμάτησε για λόγους ασφαλείας, αναφέρει το CNNi.

Οι σοροί μεταφέρθηκαν στο τοπικό γραφείο του ιατροδικαστή και θα εξεταστούν ώστε να διευκρινιστεί η ταυτότητά τους.

Το χρονικό

Ο θρυλικός μπασκετμπολίτσας Κόμπι Μπράιαντ άφησε την τελευταία του πνοή όταν το ελικόπτερο που μετέφερε τον ίδιο, την 13χρονη κόρη του Τζιάνα και επτά ακόμη άτομα – συμπεριλαμβανομένου του πιλότου – συνετρίβη, για άγνωστο ακόμη λόγο, κοντά στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια.

Η είδηση του θανάτου του 41χρονου Μπράιαντ σκόρπισε θλίψη στην παγκόσμια αθλητική κοινότητα, που θρηνεί έναν σπουδαίο αθλητή, αλλά και μία αξιοθαύμαστη προσωπικότητα.

Ο 41χρονος ταξίδευε με το ιδιωτικό του ελικόπτερο, ένα Sikorsky S-76B. Είχε απογειωθεί από το Όραντζ Κάουντι, όπου ζει η οικογένεια Μπράιαντ, και κατέπεσε, υπό ομιχλώδεις συνθήκες, περί τα 30 μίλια βορειοδυτικά του Λος Άντζελες, σε μία ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή. Τελικός προορισμός των επιβαινόντων ήταν η ακαδημία μπάσκετ του πρώην μπασκετμπολίστα.

Ο θρύλος του NBA με τα δικά του λόγια

Ο σερίφης Άλεξ Βιλανουέβα γνωστοποίησε πως το ελικόπτερο συνετρίβη σε μία «πολύ δύσκολη περιοχή» και, όπως τόνισε, τα σωστικά συνεργεία αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες για να καταφέρουν να προσεγγίσουν στο σημείο. Τα συντρίμμια, όπως είπε, είχαν διασκορπιστεί σε απόσταση 100 μέτρων.

Σύμφωνα με τον σερίφη, μάλιστα, το έργο της έρευνας στο σημείο του ελικοπτέρου, έχει μετατραπεί σε «εφιάλτη» καθώς εκατοντάδες είναι οι θαυμαστές του άτυχου μπασκετμπολίστα που συρρέουν στον τόπο της συντριβής, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε αυτό.

Τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών αναμένεται να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την ασφάλεια του μοιραίου ελικοπτέρου, αλλά και τον πιλότο.

«Θα ελέγξουμε τα στοιχεία για τις συντηρήσεις του ελικοπτέρου», διαβεβαίωσε η Τζένιφερ Χόμεντι, μέλος του Συμβουλίου. «Θα ελέγξουμε στοιχεία για τον ιδιοκτήτη και τον πιλότο και ακόμη πολλούς παράγοντες».

Το ξέσπασμα του Λεμπρόν Τζέιμς για τον χαμό του Μπράιντ

Τα πρόσωπα της τραγωδίας

Τα θύματα είναι ο θρυλικός μπασκετμπολίστας, η 13χρονη κόρη του Τζιάνα, η συμπαίκτριά της, Αλίσα, ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι και η σύζυγός του -γονείς της μικρής Αλίσα- μία βοηθός προπονητή, μία μητέρα με την κόρη της -η οποία ήταν επίσης συμπαίκτρια με την Τζιάνα- και ο πιλότος.

Η 13χρονη κόρη του Μπράιαντ είχε κληρονομήσει τα γονίδια του θρυλικού πατέρα της. Όπως ο Κόμπι, έτσι και εκείνη, λάτρευε το μπάσκετ και έπαιζε και εκείνη και ονειρευόταν μία μέρα να παίξει στο γυναικείο πρωτάθλημα του NBA.

Ο προπονητής μπέιζμπολ, Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του Κέρι και η κόρη τους Αλίσα επέβαιναν στο ελικόπτερο, όπως επιβεβαίωσε ο αδερφός του Τζον, Τόνι, στο CNNi.

Σύμφωνα με τον Τόνι, οι Τζον και Κέρι Αλτομπέλι είχαν δύο ακόμη παιδιά, έναν γιο και μία κόρη, τα οποία δεν ταξίδευαν μαζί τους.

Η Αλίσα με την κόρη του Κόμπι, Τζιάνα, έπαιζαν στην ίδια ομάδα μπάσκετ του Mamba Academy και βρίσκονταν στο ελικόπτερο για να παραβρεθούν σε έναν αγώνα μπάσκετ στη Θάουζαντ Όακς.

«Ήταν κάτι σύνηθες για τον Τζον το να ταξιδεύει μαζί με τον Κόμπι για να παραβρεθούν σε αγώνες με την κόρη του», δήλωσε στο ίδιο μέσο ο βοηθός προπονητή, Ρον Λα Ράφα.

Στο δυστύχημα σκοτώθηκε και η βοηθός προπονητή, Κριστίνα Μοζέρ. «Τα παιδιά μου και εγώ είμαστε συντετριμμένοι» έγραψε ο σύζυγός της, Ματ, στο Facebook.

«Χάσαμε μία όμορφη σύζυγο και μητέρα. Σας παρακαλούμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Σας ευχαριστούμε».

Νεκρός είναι και ο πιλότος του ελικοπτέρου, Άρα Ζομπάγιαν.

«Ενέπνευσε πολλούς πιλότους και ήταν πολύ αγαπητός» αναφέρει δημοσιογράφος του KTLA στο Twitter.

Νεκρές είναι και η Πέιτον Τσέστερ -συμπαίκτρια της Τζιάνα- και η μητέρα της, Σάρα. Τον θάνατό τους επιβεβαίωσε ο διευθυντής του σχολείου που πήγαινε η Πέιτον, Τοντ Σμιντ.

«Αυτή η οικογένεια είχε μεγάλη επιρροή στο σχολείο μας. Ήταν ειλικρινείς, ευγενικοί και νοιάζονταν για τους άλλους. Ειδικά για εμένα» αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ηχητικό ντοκουμέντο

Ηχητικό ντοκουμέντο, που είδε το «φως» της δημοσιότητας, αποκαλύπτει πως το ελικόπτερο πετούσε σε πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Το ηχητικό, που αποκάλυψε το πρακτορείο ATC, προέρχεται από την επικοινωνία του πιλότου του μοιραίου ελικοπτέρου με τον πύργο ελέγχου, λίγα μόλις λεπτά πριν την συντριβή.

Στο ντοκουμέντο, ο πιλότος εμφανίζεται να μεταφέρει ότι οι καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του ταξιδιού επιβαρύνονταν και ότι η ορατότητα ήταν μειωμένη.

Κόμπι Μπράιαντ: Η αστυνομία του Λος Άντζελες «τα βάζει» με το TMZ

Ο πιλότος ακούγεται να συνομιλεί με τους πύργους ελέγχου των αεροδρομίων Burbank και Van Nuys ζητώντας τις απαραίτητες άδειες.

Ήρθε σε επαφή με τον πύργο ελέγχου στο αεροδρόμιο Burbank γύρω στις 09:30 το πρωί της Κυριακής τοπική ώρα (19.30, 26/1 ώρα Ελλάδας) και ο πύργος γνώριζε ότι ο πιλότος είχε περιπλανηθεί για περίπου 15 λεπτά.

Ο πιλότος κινήθηκε βόρεια κατά μήκος του 118 αυτοκινητόδρομου προτού γυρίσει προς τα δυτικά και άρχισε να έχει πορεία πάνω από τον αυτοκινητόδρομο 101 γύρω από το Woodland Hills της Καλιφόρνια.

Περίπου στις 09:40 συνάντησαν πιο κακές καιρικές συνθήκες όπως και πυκνή ομίχλη και ο ελικόπτερο στράφηκε νότια. Σε κάποιο σημείο ο πύργος ελέγχου ακούγεται να λέει στον πιλότο ότι πετάει πολύ χαμηλά, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο εντοπισμός του από τα ραντάρ.

Όταν ο Κόμπι Μπράιαντ κέρδιζε το Όσκαρ

Η επικοινωνία χάθηκε αφότου ο πύργος ελέγχου ρώτησε τον πιλότο αν θέλει κάποιο συνοδευτικό ελικόπτερο για βοήθεια, ενώ τον προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να πετάει σε πολύ χαμηλό ύψος.

Αμέσως μετά υπήρξε σιγή στην επικοινωνία και το ελικόπτερο χάθηκε από το ραντάρ.

Όπως αναφέρεται, στο ηχητικό δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι επρόκειτο για επικοινωνία έκτακτης ανάγκης, ούτε υπήρχε κάποια ανησυχητική ένδειξη κατά τη συνομιλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ