ΚΟΣΜΟΣ

Ακιντζί: Το σενάριο προσάρτησης από την Τουρκία είναι φρικτό

Ακιντζί: Το σενάριο προσάρτησης από την Τουρκία είναι φρικτό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Petros Karadjias

Αποστάσεις από την Άγκυρα φαίνεται πως παίρνει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, καθώς σε νέα δήλωσή του χαρακτήρισε «φρικτό» το σενάριο προσάρτησης -όπως στην περίπτωση της Κριμαίας- και πως αυτό «είναι ενάντια στο συμφέρον τόσο των Τουρκοκυπρίων όσο και της Τουρκίας».

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως ότι είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian είναι παρόμοιο με αυτά που είπε στις 5 Φεβρουαρίου, ενώ όπως μεταδίδει το Offsite χαρακτήρισε αβάσιμους τους λόγους της επίθεσης κατά αυτών που λέει.

«Το θέμα δεν είναι πολύπλοκο, είναι ξεκάθαρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να γίνουν μειονότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς ή να ζήσουν με μια διαρκή σχέση εξάρτησης από την Τουρκία.

Οι τοποθετήσεις του κ. Ακιντζί προκάλεσαν «θύελλα» αντιδράσεων στην Τουρκία, με τον κυβερνητικό εταίρο του Ερντογάν και επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να ζητά την άμεση παραίτησή του. Για το θέμα παρενέβη και ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, σημειώνοντας πως «ο Ακιντζί πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για την έλλειψη σεβασμού που επέδειξε προς την Τουρκία και το έθνος μας».

Παρά τις αντιδράσεις ο Ακιντζί επανήλθε, επισημαίνοντας πως η κοινωνία δεν αγκαλιάζει την πιθανότητα μια προσάρτησης, και πως το κύριο είναι το ψευδοκράτος να μετατραπεί σε μια από τις ισότιμες συνιστώσες πολιτείες και να λάβει μια σεβαστή θέση υπό μια ομόσπονδη στέγη.

«Αυτή η προσπάθεια πρέπει να υποστηριχτεί. Μια τέτοια Κύπρος με τον βορρά και τον νότο της, θα καταστεί φιλική προς την Τουρκία. Αυτό είναι προς όφελος όλων», σημείωσε.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως η πολιτική ότι «η Κύπρος είναι τουρκική και θα παραμείνει τουρκική» αποτελεί ένα σλόγκαν της δεκαετίας του 50.

«Δεν αφορά την πραγματική κατάσταση. Υπάρχουν διαφορετικές κοινότητες που ζουν στην Κύπρο και η αναζήτηση μιας ομοσπονδιακής δομής στην οποία να ζήσουν ειρηνικά συνεχίζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κυπριακό: Συντονισμένα πυρά κατά Ακιντζί από την Άγκυρα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ