ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Μαδούρο για ναρκο-τρομοκρατία

Οι ΗΠΑ επικήρυξαν τον Μαδούρο για ναρκο-τρομοκρατία
(AP Photo/Matias Delacroix)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικήρυξε την Πέμπτη τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολά Μαδούρο και άλλους κορυφαίους αξιωματούχους της χώρας με την κατηγορία της «ναρκο-τρομοκρατίας», μια ενέργεια που ενδέχεται να κλιμακώσει περαιτέρω την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προσφέρει αμοιβή ύψους έως και 15 εκατομμυρίων δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη του Μαδούρο, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2013, μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβεζ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο γενικός εισαγγελέας Γουίλιαμ Μπαρ ανακοίνωσε τις κατηγορίες εναντίον του Μαδούρο, ο οποίος ήδη αντιμετωπίζει κυρώσεις από τις ΗΠΑ και έχει αποτελέσει στόχο προσπάθειας των ΗΠΑ να τον απομακρύνει από την εξουσία.

Ο Μπαρ κατηγόρησε τον Μαδούρο και τους συνεργάτες του ότι συνωμοτούν με μια φατρία αντιφρονούντων της αριστερής κολομβιανής αντάρτικης ομάδας FARC προκειμένου «να πλημμυρίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες με κοκαΐνη».

«Ενώ ο λαός της Βενεζουέλας υποφέρει, αυτός ο ιππότης... τροφοδοτεί τις τσέπες του», δήλωσε ο Μπαρ για τον Μαδούρο και για τους υπόλοιπους που κατηγορήθηκαν. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας και ο ανώτατος δικαστής του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας.

Το κατηγορητήριο, μια σπάνια ενέργεια των ΗΠΑ εναντίον ενός ξένου αρχηγού κράτους, σηματοδοτεί μια σοβαρή κλιμάκωση εναντίον του Μαδούρο από την Ουάσινγκτον σε μια περίοδο κατά την οποία ορισμένοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ έχουν δηλώσει ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι όλο και περισσότερο απογοητευμένος με τα αποτελέσματα της πολιτικής του στη Βενεζουέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ