ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Ο «Ροβινσώνας της Ιταλίας» μιλά στο CNNi για τις αρετές της απομόνωσης

Κορωνοϊός: Ο «Ροβινσώνας της Ιταλίας» μιλά στο CNNi για τις αρετές της απομόνωσης
CNNi/Mauro Morandi

Για πάνω από 30 χρόνια, ο Mauro Morandi, είναι ο μοναδικός κάτοικος ενός νησιού στη Μεσόγειο. Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθεί τα γεγονότα με τον κορωνοϊό από την καλύβα του. Έχει σίγουρα κάτι να μας πει, μετά από τόσα χρόνια απομόνωσης, για την κατάσταση που βιώνουμε τώρα με την καραντίνα.

 

Ο Morandi, πρώην δάσκαλος, έφτασε στο νησί Budelli, κοντά στην ακτή της Σαρδηνίας, κατά λάθος, όταν προσπάθησε να σαλπάρει για την Πολυνησία από την Ιταλία, 31 χρόνια πριν.

Ερωτεύθηκε αμέσως τα κρυστάλλινα νερά του νησιού, τις κοραλλένιες ακρογιαλιές και τα πανέμορφα ηλιοβασιλέματα, κι έτσι αποφάσισε να μείνει.

Ανέλαβε καθήκοντα από τον προηγούμενο φροντιστή του νησιού και τώρα στην ηλικία των 81 είναι ακόμα εκεί, κερδίζοντας δικαίως την φήμη του «Ροβινσώνα της Ιταλίας».

Κάθε νύχτα κοιμάται σε μία πέτρινη καλύβα και κάθε πρωί ξυπνάει περιτριγυρισμένος από την φύση. Απολαμβάνει να μιλάει με τα πουλιά στο πρωινό του και να εξερευνάει λόφους και χαντάκια. Κρατιέται, όμως, πάντα ενήμερος για την κατάσταση στην Ιταλία και τον ιό.

Όπως λέει ο ίδιος: «Εδώ αισθάνομαι ασφαλής».

«Είμαι πολύ καλά. Δεν φοβάμαι καθόλου» λέει στην ομάδα του CNNi με την οποία μιλάει μέσω κινητού. Είναι το μοναδικό μέσο επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο.

«Κανείς δεν έρχεται εδώ. Κανένα αεροπλάνο δεν προσγειώνεται, ούτε κάποιο πλοίο φαίνεται ποτέ στον ορίζοντα».

Νιώθει, όμως, αγωνία για την οικογένειά του η οποία ζει στην Μοντένα, μία από τις πιο «χτυπημένες» από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

«Περνάνε δύσκολα», εκμυστηρεύεται.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στη ζωή του Morandi μόνο το γεγονός πως τα τρόφιμα που του φέρνουν από την Ιταλία καθυστερούν λίγο λόγω των απαγορεύσεων του κορωνοϊού.

Πλέον οι επισκέψεις τουριστών έχουν ελαττωθεί. Καμιά φορά ερχόταν κάποιος κι εκείνος τον ξεναγούσε στο νησί αλλά πλέον έχει σταματήσει κι αυτό.

Το μόνο που του μένει είναι να ετοιμάζει το φαγητό του, να χαζεύει τη θάλασσα και, φυσικά, να ποστάρει στο Instagram.

«Έχω πολλούς followers, επειδή βαριέμαι και δεν έχω τι να κάνω όλη μέρα, τραβάω φωτογραφίες και τις ποστάρω».

Ο ίδιος λέει πως δεν τον φοβίζει ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Δεν τον νοιάζει που ίσως πέσει κατά πολύ ο τουρισμός.

Παράλληλα, δίνει συμβουλές για την καραντίνα και λέει πως δεν χρειάζεται άγχος μιας και η απομόνωση είναι μία τέλεια ευκαιρία για να ψάξουμε τον εαυτό μας.

Όπως αναφέρει, μπορεί να έχει ένα ολόκληρο νησί δικό του, οι χειμώνες όμως είναι σκληροί και πρέπει κι αυτός να απομονώνεται στην καλύβα του.

«Μπορεί να περάσω μήνες ολόκληρους μέσα στην καλύβα μου, βγαίνω μόνο στην μικρή αυλή που έχω φτιάξει. Μου φαίνεται πολύ περίεργο που ο κόσμος δεν μπορεί να μείνει στο σπίτι για μερικές εβδομάδες».

Τώρα που πλέον τα μέτρα στην Ιταλία είναι πολύ αυστηρά, πολύς κόσμος έχει πάρει πρόστιμα γιατί κάνουν βόλτες στις παραλίες και στους δρόμους.

Από εξερευνητής, ερημίτης

«Διαβάζω πολύ. Επίσης, σκέφτομαι πολύ. Οι άνθρωποι φοβούνται να διαβάζουν και να σκέφτονται. Αν αρχίσεις την αυτοκριτική μπορεί τελικά να δεις πως ζεις μία μίζερη ζωή και πως τα λάθη που έχεις κάνει είναι σημαντικά».

Ο Morandi λέει πως τα οφέλη της απομόνωσης είναι πολλά. Ο ίδιος από εξερευνητής της Ευρώπης έγινε ένας ερημίτης.

«Τα πιο επικίνδυνα, συναρπαστικά και όμορφα ταξίδια είναι εκείνα που κάνεις μέσα σου. Ποτέ δεν αισθάνομαι μόνος εδώ».

Όπως λέει οι άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τη μοναξιά γιατί δεν είναι ικανοί να συμβαδίσουν με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Ο χρόνος κυλάει όπως πάντα στο νησί Budelli.

Η πανίδα και η χλωρίδα του νησιού παραμένει ανέγγιχτη από τον πολιτισμό. Καμία μόλυνση δεν υπάρχει εδώ.

«Η γάτα μου πέθανε πριν μερικές μέρες. Ήταν 20 χρονών». Ίσως το κλίμα του νησιού να φέρνει μακροζωία.

«Έχω ό,τι θέλω»

Το νησί Budelli είναι ένα από τα πιο όμορφα και μυθικά νησιά της Μεσογείου. Λένε πως ήταν κομμάτι της θρυλικής Χαμένης Ατλαντίδας. Αλλά ακόμα κι εδώ το κλίμα έχει επηρεαστεί από την οικολογική καταστροφή που έφερε ο άνθρωπος.

Ένα κομμάτι της παραλίας έχει αλοιωθεί και πλεον δεν είναι ροζ όπως ήταν. Το νησί είναι φημισμένο για τη ροζ άμμο του.

Από το 2016 το νησί είναι κρατικό και ο Morandi είναι ο επίσημος φύλακας του.

Η κρίση του κορωνοϊού ίσως να βάλει λίγο στον πάγο την ανακαίνιση που ήθελε να κάνει ο ίδιος στην καλύβα του.

«Δεν έχω λόγο να παραπονιέμαι, έχω ηλεκτρισμό, καθαρό νερό και μία μικρή σόμπα».

Italian hermit living alone on an island says self-isolation is the ultimate journey, Silvia Marchetti, CNN



ΔΗΜΟΦΙΛΗ