ΚΟΣΜΟΣ

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 1.600 στρατιώτες μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο

Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: 1.600 στρατιώτες μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο
AP Photo

Για όγδοη μέρα συνεχίστηκαν οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αλλά και οι ταραχές στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον λευκό -πρώην πλέον- αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

Μια ημέρα μετά την απειλή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουάσινγκτον, 1.600 στρατιώτες βρίσκονται πλέον μια «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος βρέθηκε για ακόμη μια φορά σε κλοιό διαδηλωτών.

Αψηφώντας την απαγόρευση κυκλοφορίας που έχει τεθεί σε ισχύ σε αρκετές πόλεις, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη δολοφονία του άοπλου μαύρου πολίτη στη Μινεάπολη αλλά και την αστυνομική βία. Ωστόσο, για ακόμη μια βραδιά σημειώθηκαν επεισόδια και τραυματισμοί, με πληροφορίες να κάνουν λόγο και για έναν νεκρό στη Νέα Υόρκη.

Ογκώδεις διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, σε Χιούστον, Λος Άντζελες, Σαίντ Πολ, Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των πόλεων που έχει εφαρμοστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας είναι η Μινεάπολη, όπου δολοφονήθηκε ο Φλοιντ, η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, όπου η αστυνομία προχώρησε σε αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών, σύμφωνα με το CNNi.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στην Ατλάντα. Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν με μία ειρηνική πορεία, ωστόσο αργότερα η κατάσταση φαίνεται να οξύνθηκε καθώς, σύμφωνα με συνεργείο του CNNi που βρίσκονταν στο σημείο, οι Αρχές προχώρησαν σε χρήση χημικών σε μία προσπάθεια να «καθαρίσουν» οι δρόμοι.

AP 20155071088781


Πηγή: AP Photo/John Bazemore

Στη Βόρεια Καρολίνα και συγκεκριμένα στη Σάρλοτ, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν χημικά για να απομακρύνουν πλήθος που τους επιτέθηκε «με μπουκάλια και πέτρες», σύμφωνα με τους ίδιους.

Στις εντάσεις συνελήφθη ένα άτομο, ενώ αργότερα γνωστοποιήθηκε πως τέθηκε υπό κράτησε και ένας πολίτης που έφερε πάνω του ένα τουφέκι.

Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά στην πόλη Χιούστον, στην πολιτεία Τέξας, για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Τζορτζ Φλόιντ και να απαιτήσουν δικαιοσύνη.

Ο δήμος του Χιούστον εκτίμησε ότι οι άνθρωποι που πήραν μέρος στην πορεία και τη συγκέντρωση ήταν περίπου 60.000.

Ο Σιλβέστερ Τέρνερ, ο 65χρονος δήμαρχος του Χιούστον -Αφροαμερικανός και Δημοκρατικός- είπε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ότι η διαδήλωση αυτή αφορούσε «την οικογένεια του Τζορτζ Φλόιντ», ότι «θέλουμε να ξέρει πως ο Τζορτζ δεν πέθανε μάταια».

Μέλη της οικογένειας Φλόιντ συμμετείχαν στη συγκέντρωση, που τελείωσε ήρεμα το απόγευμα, με πολλούς να φωνάζουν το σύνθημα «χωρίς δικαιοσύνη, δεν υπάρχει ειρήνη» και το όνομα του εκλιπόντα. Μάλιστα, ο αδερφός του αδικοχαμένου Φλόιντ, φαίνεται πως ζήτησε από τους συγκεντρώμενους να πραγματοποιηθεί μία ειρηνική συγκέντρωση.

AP 20154822522427


Πηγή: AP Photo/David J. Phillip

«Προσπαθούμε να σπάσουμε τον κύκλο τώρα. Το 'χουμε» είπε ο Φίλονιζ Φλόιντ.

Και ο αρχηγός της αστυνομίας του Χιούστον πήρε μέρος στην πορεία.

1.600 στρατιώτες μία «ανάσα» από τον Λευκό Οίκο

Το αμερικανικό Πεντάγωνο γνωστοποίησε ότι μετέφερε 1.600 στελέχη του στρατού ξηράς στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα.

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, Τζόναθαν Ραθ Χόφμαν, έχουν μεταφερθεί «στοιχεία σε ενεργή υπηρεσία» σε «στρατιωτικές βάσεις» της περιφέρειας της Ουάσιγκτον, πάντως όχι «μέσα» στην Ουάσιγκτον.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως οι στρατιωτικοί έχουν τεθεί σε «υψηλό επίπεδο συναγερμού», πάντως δεν «συμμετέχουν» σε επιχειρήσεις των πολιτικών υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Ένας νεκρός και τραυματίες από πυρά στη Νέα Υόρκη

Αστυνομικοί πυροβόλησαν και σκότωσαν την Τρίτη άνδρα ο οποίος άνοιξε πυρ στη συνοικία Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο ABC, επικαλούμενο πηγές.

Ο άνδρας φέρεται να άνοιξε πυρ περί τις 21:00 εναντίον δύο προσώπων. Αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο πυροβόλησαν και τραυμάτισαν τον ένοπλο, ο οποίος υπέκυψε αργότερα. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο συμβάν.

Η κατάσταση στη Νέα Υόρκη ήταν για άλλη μια νύχτα εξαιρετικά τεταμένη. Η αστυνομία της οικονομικής πρωτεύουσας των ΗΠΑ συνέλαβε σχεδόν 700 ανθρώπους εν μέσω ταραχών στο κέντρο του Μανχάταν, μεταδίδουν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Εκατοντάδες διαδηλωτές έξω από τον Λευκό Οίκο

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν έξω από τον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον.

Το πλήθος, που διαδήλωνε ειρηνικά -ήταν πολύ πιο ογκώδες από την προηγουμένη-, γονάτισε την ώρα που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας χθες στις 19:00 (τοπική ώρα· στη 01:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) φωνάζοντας συνθήματα όπως «αυτό είναι το πρόσωπο της δημοκρατίας», ή «δεν θα φύγουμε».

Διαδηλωτές εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βαρβαρότητας ήταν συγκεντρωμένοι μπροστά στον καινούργιο φράκτη που τους εμποδίζει να μπουν σε ένα πάρκο έξω από το κτήριο της αμερικανικής προεδρίας όπου οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων χθες ώστε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να μπορέσει να περπατήσει προς μια εκκλησία που υπέστη μικρές φθορές και να φωτογραφηθεί κρατώντας ένα αντίτυπο της Αγίας Γραφής.

Την Πέμπτη οι επιμνημόσυνες τελετές

Η κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ προβλέπεται να τελεστεί την 9η Ιουνίου στην πόλη όπου μεγάλωσε. Προηγουμένως θα γίνουν άλλες δύο επιμνημόσυνες τελετές, στη Μινεάπολη, αύριο Πέμπτη, και στη Βόρεια Καρολίνα, από όπου καταγόταν, το Σάββατο.

Τη συγκέντρωση οργάνωσαν δύο τραγουδιστές της ραπ, ο ένας από τους οποίους, ο Trae Tha Truth (το πραγματικό όνομά του είναι Φρέιζερ Τόμσον ο τρίτος) συνδεόταν για χρόνια για φιλική σχέση με τον Τζορτζ Φλόιντ, ενώ ο δεύτερος διατηρεί φιλικές σχέσεις με την οικογένεια.

«Θα τον αντιπροσωπεύσουμε όπως τού πρέπει», είπε στο πλήθος ο Trae Tha Truth, «θα σκίσουμε αυτό το σύστημα από μέσα προς τα έξω. Ο Τζορτζ Φλόιντ μας κοιτάει από ψηλά τώρα και χαμογελάει», πρόσθεσε.

Η Σίλα Τζάκσον Λι, Δημοκρατική βουλεύτρια που εκπροσωπεί συνοικίες του Χιούστον όπου μεγάλωσε ο Τζορτζ Φλόιντ, είπε στους συγκεντρωμένους πως ετοιμάζει σχέδιο νόμου για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία.

Κάποιοι συνδέουν το ότι στο Χιούστον δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια λόγω του ποιος ήταν ο Φλόιντ.

«Αυτοί που γνώριζαν καλύτερα τον Τζορτζ βοήθησαν να ορίσουμε τον τόνο (των διαδηλώσεων) στο Χιούστον. Ξέρουν ποιος ήταν. Ότι ήταν στ’ αλήθεια αγαθός γίγαντας, γλυκός τύπος», έκρινε ο Ντέιβιντ Χιλ, ακτιβιστής και πάστορας που γνωρίζει την οικογένεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ