ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκληρό «ροκ» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό

Σκληρό «ροκ» στη Βουλή για τον προϋπολογισμό
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Σε «μονομαχία» μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη εξελίχθηκε η συζήτηση για τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2018, με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διασταυρώνουν τα… ξίφη τους όχι μόνο για τον προϋπολογισμό, αλλά για σειρά ζητημάτων. Η πολιτική «σύγκρουση» μεταξύ των δύο πολιτικών σημαδεύτηκε από προσωπικές επιθέσεις –και από τις δύο πλευρές.

«Είναι η πρώτη φορά στα οκτώ χρόνια που ξέρουμε με βεβαιότητα ότι αυτός είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζεται από το ελληνικό κοινοβούλιο» είπε ο πρωθυπουργός, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνησή του προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις που δεν είχε κάνει ποτέ κανείς -μεταρρυθμίσεις που, όπως τόνισε αρχίζουν και αποδίδουν καρπούς. «Η Ελλάδα έχει μια τελείως διαφορετική εικόνα στη διεθνή κοινή γνώμη από αυτή που μας αφήσατε εσείς πριν περίπου τρία χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία, με ανεργία κοντά στο 27%, με μηδενική αξιοπιστία απέναντι στους εταίρους αλλά και στις διεθνείς αγορές, με τα επιτόκια δανεισμού για τα δεκαετή ομόλογα να αγγίζουν το 8%».

Απαντώντας στην κατηγορία του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυτή τη χώρα παραλάβαμε, που τη βάλατε στο γύψο της ύφεσης και της καταστολής για να μη τα ξεχνάμε και αυτά, καθώς κυβερνούσατε με ΠΝΠ. Και την παραλάβαμε γιατί σας έριξε ο λαός. Γιατί δεν άντεχε άλλο, αυτό το πολιτικό σύστημα που λεηλάτησε και χρεοκόπησε τη χώρα να το βλέπει αγκαζέ και δεσμευμένο από τις κοινές αμαρτίες να συνεχίζει τη λεηλασία, είπε ο πρωθυπουργός, γιατί η λεηλασία συνεχίστηκε και στα δυο πρώτα μνημόνια. Έδωσε σε εμάς εντολή σκληρής διαπραγμάτευσης».

Εξήγησε δε, ότι η κυβέρνηση κατέληξε σε συμβιβασμό με τους εταίρους, έναν «αναγκαστικό συμβιβασμό», όπως είπε.

Παραδέχτηκε δε, ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε όλα όσα επιδίωκε αλλά εξήγησε ότι έφερε μια συμφωνία με «πολύ ηπιότερη προσαρμογή και μόνο για δύο χρόνια».

Ο πρωθυπουργός έστειλε και σαφές μήνυμα στους λειτουργούς της Δικαιοσύνης, που αντιδρούν στον τρόπο υποβολής πόθεν έσχες.

Σημείωσε, πάντως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία διάθεση σύγκρουσης με τους δικαστές.

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη δημιουργία δικτύων παραεξουσίας και μηχανισμών αποφυγής ελέγχων πουθενά», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας για να συμπληρώσει όλοι θα είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

«Αυτή την δέσμευση δεν θα κουραστούμε πρώτοι να την επιβάλλουμε σε όλους όσο ψηλά κι αν βρίσκονται», είπε, καλώντας τη ΝΔ να πάρει θέση και για το θέμα αυτό, αλλά και για τους φορολογικούς παραδείσους.

Μητσοτάκης: Αποτύχατε δύο φορές

«Κοροϊδέψατε το λαό δύο φορές. Εκλεγήκατε την πρώτη φορά ως αντιμνημονιακοί και τη δεύτερη ως μνημονιακοί. Αποτύχατε δύο φορές. Την πρώτη φορά μας στοιχίσατε 100 δισ. ευρώ. Το κόστος της δεύτερης αποτυχίας σας θα το πληρώνουμε οι Έλληνες για πολλά χρόνια» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για «προϋπολογισμό λιτότητας» ενώ τον χαρακτήρισε «αντιαναπτυξιακό», «προϋπολογισμό φόρων» και «αντιλαϊκό».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε ότι υπάρχει υπεραπόδοση της οικονομίας, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική οικονομία έχει έναν ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης που είναι κατώτερος από τις δυνατότητές της.

Τόνισε, επίσης, ότι το πλεόνασμα προέκυψε από την υπερφορολόγηση, τη μείωση επενδυτικών δαπανών, από τη στάση πληρωμών του κράτους προς τους ιδιώτες, από την υπερχρηματοδότηση των κοινωνικών δαπανών και από τις καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών πολιτών.

Διερωτήθηκε δε, για ποιο λόγο χρειάζονται τα υπερβολικά πλεονάσματα. «Μπορεί κάποιος φωστήρας από το οικονομικό επιτελείο να μου πει γιατί χρειάζονται τα υπερβολικά πλεονάσματα; Μία εξήγηση υπάρχει μόνο, θέλετε τα πλεονάσματα για να μοιράσετε μετά κάποια επιδόματα. Παίρνετε από τη μία τσέπη δέκα και επιστρέφετε ένα, αντιγράφοντας τις χειρότερες τακτικές της μεταπολίτευσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης, που παράλληλα αμφισβήτησε και τις επιδόσεις στη μείωση της ανεργίας.

«Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα σέρνεται. Δεν αξίζει στους πολίτες άλλος ένας χαμένος χρόνος μετά από τόσες θυσίες. Εδώ και τρία χρόνια κρύβετε το πραγματικό πρόβλημα και ψεύδεστε συνειδητά».

«Παράγετε υπερπλεονάσματα για να μοιράσετε επιδόματα, αντιγράφοντας τις χειρότερες λογικές της μεταπολίτευσης ανέφερε και υπογράμμισε πως ένας στους δύο Έλληνες είναι αιχμάλωτος των οφειλών του, χρωστάει στην εφορία» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Χάσαμε μια μοναδική αναπτυξιακή ευκαιρία για την Ελλάδα τα τελευταία 3 χρόνια. Και αυτό δεν λέγεται επιτυχία. Ο στόχος στις επενδύσεις ήταν για 9,1% και είναι στο 5,1%. Οι προβλέψεις για την οικονομία πέφτουν έξω με κυριότερη αυτήν για τον ρυθμό ανάπτυξης. Καθαρή έξοδος δεν θα υπάρξει, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα μέχρι το 2020 και θα υπάρξει σκληρή επιτήρηση».

Οι τοποθετήσεις των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, που ξέφυγαν από το αυστηρό πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Λεβέντης και ο Δημήτρης Κουτσούμπας εξαπέλυσαν «βέλη» κατά της κυβέρνησης τόσο για την οικονομική της πολιτική όσο και για πληθώρα άλλων θεμάτων.

Γεννηματά: Ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής κυβέρνησης

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ότι βύθισε τους πολίτες στα χρέη και την απόγνωση, άσκησε η Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2018 είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός της σημερινής κυβέρνησης.

Η επικεφαλής της ΔΗΣΥ επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής πολιτικής μέσα από ήττα της σημερινής κυβέρνησης και έστειλε μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ότι δεν θα μετατραπεί σε δεκανίκι κανενός. «Όλοι οι προϋπολογισμοί των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν τραγικά αποτυχημένοι, η ακραία υπερφορολόγηση έχει εξαντλήσει την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών», είπε, παρομοιάζοντας την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης με τα επιδόματα της Φρειδερίκης.

Η κ. Γεννηματά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος και σημείωσε ότι έξοδος από την κρίση με φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. «Είναι αργά για δάκρυα Αλέξη», σχολίασε αναφερόμενη στην πρόσκληση του πρωθυπουργού προς υποψήφιους επενδυτές. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να νουθετείτε τις τράπεζες, έχετε την ευθύνη για τους πλειστηριασμούς», ανέφερε απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να ψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσαν η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Επιτέθηκε και στη ΝΔ, λέγοντας ότι η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να δοθεί μέσα από συντηρητικές επιλογές και επεσήμανε την ανάγκη κυβερνητικής σταθερότητας και προοδευτικής διακυβέρνηση μέσα από την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Θεοδωράκης: «Ταξικός πόλεμος απέναντι στη μεσαία τάξη»

Για «ένα ταξικό πόλεμο» απέναντι στη μεσαία τάξη μίλησε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού προχώρησε σε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, ισχυριζόμενος ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ «φέρνουν στη Βουλή έναν πολύ βαρύ προϋπολογισμό». Και αυτό γιατί, όπως είπε, «επιφυλάσσουν φόρους γι' αυτούς που ξεκινούν, που επιχειρούν και που προσπαθούν, ενώ για όλους τους άλλους (άνεργους, φτωχούς, αδύναμους) μία γερή δόση από έμμεσους φόρους».

«Στον επόμενο προϋπολογισμό θα φορολογήσετε και τις αναμνήσεις, γιατί τα όνειρα τα έχετε ήδη φορολογήσει» σημείωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση μοιράζει αυτές τις ημέρες κάτι «υπόλοιπα», αλλά τα έχει πάρει στο πολλαπλάσιο από τους φόρους που έβαλε στον καφέ, τη μπύρα, το τηλέφωνο, τη τηλεόραση, τη βενζίνη, το πετρέλαιο θέρμανσης και σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης, μέσω της αύξησης του ΦΠΑ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Θεοδωράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι είναι «ανίκανη να εργαστεί για την ανάπτυξη της χώρας» και ισχυρίστηκε ότι «θα συνεχίσει να αναδιανέμει φτώχεια, μιζέρια και φόρους και το βόλεμα σε ένα σπάταλο κομματικό κράτος».

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι το Ποτάμι δεν μπορεί να εγκρίνει τον προϋπολογισμό.

Λεβέντης: Ο φετινός προϋπολογισμός είναι ίδιος με τους προηγούμενους

Σε επιθέσεις κατά της κυβέρνησης αλλά και του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη προχώρησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Βασίλης Λεβέντης.

Στην έναρξη της ομιλίας του έστρεψε τα «πυρά» του κατά του «γαλάζιου» προέδρου, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «έθιμο» όταν ανεβαίνει στο βήμα, να απέρχεται.

«Του εύχομαι να μη με χρειαστεί μόνο, γιατί αν με χρειαστεί θα απέλθω εγώ. Αυτά πάνε δανεικά» είπε χαριτολογώντας ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, που παράλληλα υποστήριξε ότι ο κ. Μητσοτάκης βάζει όλη του την προσπάθεια στο να πάρει την κυβέρνηση «με μπόνους».

Σχολιάζοντας τον φετινό, προς ψήφιση προϋπολογισμό, είπε ότι «είναι ίδιος με τους προηγούμενους, του κ. Παπανδρέου και του κ. Σαμαρά» και προσέθεσε ότι «και από αυτόν τον προϋπολογισμό αφαιρούνται κάποια λεφτά. Άρα, δεν είναι προϋπολογισμός που δίνει, αλλά παίρνει. Προσπαθούμε, με κόψιμο των συντάξεων και επιβολή φόρων, να επιβιώσουμε. Πόσα χρόνια μπορούμε να πάμε έτσι; Θα πεθάνουν οι Έλληνες, ο κόσμος δεν αντέχει».

Κουτσούμπας: «Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού»

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, που στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό έκανε λόγο για «θράσος» και «πολιτική εξαπάτηση».

«Επιχειρείτε να μας πείσετε πως ζούμε κάπου αλλού, σε άλλη χώρα όπου έχει ξεκινήσει η “δίκαιη ανάπτυξη” για όλους» είπε ο ίδιος.

Ισχυρίστηκε επίσης, ότι η κυβέρνηση αρχικά ζήτησε από τους εργαζόμενους να κάνουν θυσίες για να βγει η χώρα από την κρίση ενώ τώρα ζητά το ίδιο για να «θωρακιστεί η ανάπτυξη».

«Και με ανάπτυξη δηλαδή και με καπιταλιστική κρίση, η κατάσταση για τη μεγάλη πλειοψηφία των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων επιδεινώνεται, τα αντιλαϊκά μέτρα έρχονται συνεχώς» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να απαντήσει για το τι συμφωνήθηκε στο ταξίδι στις ΗΠΑ, τις ενέργειες που θα κάνει για την οριοθέτηση και την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ καθώς και τι σκοπεύει να κάνει σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης του Παλαιστινιακού κράτους.

Καμμένος: Ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος που συζητείται τα τελευταία εφτά χρόνια

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. τόνισε πως σήμερα συζητείται ο πρώτος προϋπολογισμός ομαλότητος εδώ και εφτά χρόνια.

«Μετά από δύο έτη σκληρών προσπαθειών, πρωτίστως του λαού, κατατίθεται ένας προϋπολογισμός όπως θα έπρεπε να είναι σε μία ανεπτυγμένη χώρα και που δεν χαρακτηρίζεται από τις ανωμαλίες και τις περιπέτειες του παρελθόντος» ανέφερε ο ίδιος, και συμπλήρωσε: «Η εποχή που ο προϋπολογισμός χαρακτηριζόταν μονίμως από αποσπασματικά, χωρίς σχεδιασμό και διαπραγμάτευση μέτρα, έχει παρέλθει χωρίς γυρισμό. Οι εποχές που ο προϋπολογισμός περιελάμβανε μειώσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων, δεν θα ξαναγυρίσουν όσο εμείς έχουμε αναλάβει την ευθύνη της κυβερνήσεως».

Τζανακόπουλος: Ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός

4325809


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Είμαστε ακόμη εδώ και ψηφίζουμε τον τελευταίο μνημονιακό Προϋπολογισμό», τόνισε από το βήμα της Ολομέλειας ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Όπως τόνισε τα καταστροφικά σενάρια αποτυχίας διακινήθηκαν πολλαπλώς και επανειλημμένως από την αντιπολίτευση, τους εκπρόσωπους της πολιτικής ελίτ, «που έχουν αποσυρθεί και πλέον παρεμβαίνουν δια τηλεοράσεως» και της παλιάς κρατικοδίαιτης και καλομαθημένης επιχειρηματικής ελίτ, διάφορους δημοσιογράφους και κάθε λογής εκπρόσωπους του παλιού πολιτικού συστήματος «που έφερε τη χώρα στο χείλος της καταστροφής».

4325883


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Από την πλευρά της η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου υπερασπίστηκε το εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ για 55.000 νέους, εισπράττοντας χειροκροτήματα από τα έδρανα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ταυτόχρονα αποδοκιμασίες από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης. «Είπε ο κ. Μητσοτάκης τα 400 ευρώ 'φιλοδώρημα'. Αλλά το 2012, με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, ο υποκατώτατος μισθός, ο κατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των 25 ετών μειώθηκε στα 430 ευρώ καθαρά. Και είναι τα 400 ευρώ εφάπαξ ενίσχυση, φιλοδώρημα για τον κ. Μητσοτάκη αλλά τα 430 ευρώ μισθός νομοθετημένος για τους νέους δεν ήταν φιλοδώρημα! Ήταν πράξη λογική», είπε η Έφη Αχτσιόγλου.

«Αν κάτι αλλάζει σε αυτή τη χώρα είναι γιατί παρά την υλοποίηση ενός σκληρού προγράμματος σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής, η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί σε όλους τους τόνους ότι θα εξαντλεί κάθε περιθώριο που αφήνει η οικονομία για να βελτιώνεται η ζωή και η καθημερινότητα των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων», είπε και πρόσθεσε ότι έμπρακτη απόδειξη αυτού είναι η διανομή του κοινωνικού μερίσματος που το πήραν περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια οικογένειες, η οικονομική ενίσχυση που θα λάβουν περισσότερα από 55.000 νέα παιδιά, η αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για περισσότερες από 650.000 οικογένειες στη χώρα, ο ενισχυμένος κοινωνικός προϋπολογισμός που θα ψηφίσει σήμερα η Βουλή.

«Είναι ένας προϋπολογισμός με δημοσιονομικούς περιορισμούς, όμως είναι κοινωνικά δίκαιος και αναπτυξιακός. Πιστεύουμε ότι ανοίγει ένα παράθυρο αισιοδοξίας και δίνει μια σημαντική δυνατότητα να σχεδιάσουμε την ασφαλή έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και τη κρίση» επισήμανε ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βέττας.

4325793


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Ο ελληνικός λαός έδωσε εντολή για διαφάνεια. Και αυτή η μάχη θα δοθεί μεταξύ της μεγάλης προοδευτικής παράταξης και μιας νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, την πιο ακραία που γνώρισε μεταπολιτευτικά η χώρα» τόνισε και κατέληξε: «Μόνο καθαρά χέρια και μάτια τίμια μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, αντέτεινε ότι «η κυβέρνηση είναι ανερμάτιστη και ενώ παριστάνει, δήθεν, ότι είναι φιλοεργατική, μοιράζοντας φιλοδωρήματα ελεημοσύνης, την ίδια ώρα προχωρά σε αφαίμαξη του ελληνικού λαού».

«Σας μένει πια μόνο το τελευταίο σας ιδεολόγημα για δήθεν καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. Αλλά, ούτε καθαρή είναι ούτε έξοδος. Αποδείχθηκε περίτρανα ότι αυτός ο προϋπολογισμός δεν περνά τα τρία βασικά κριτήρια. Δεν υπηρετεί τα δημόσια οικονομικά, δεν είναι δίκαιος και δεν είναι αναπτυξιακός» υποστήριξε ο κ. Δένδιας.

4325792


Πηγή:(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη φοροκεντρική πολιτική της που υπονομεύει την ανάπτυξη και την έξοδο της χώρας από τη κρίση. Τα πλεονάσματα δεν θα προέλθουν από την ανάπτυξη, αλλά από την αφαίμαξη του ελληνικού λαού» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος.

Για άδικο, αντιλαϊκό ταξικό προϋπολογισμό που παίρνει από τους πολλούς για να δώσει στους λίγους έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασοπουλος.

«Είναι ένας προϋπολογισμός copy paste με αυτούς των "γερμανοτσολιάδων", όπως εσείς οι ίδιοι καταγγέλλατε, όταν ήσασταν αντιπολίτευση, χωρίς ίχνος ανάπτυξης» ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιώταρος.

«Είναι ο πιο αντιαναπτυξιακός και φοροεισπρακτικός προϋπολογισμός, από τη μεταπολίτευση και μετά. Το μόνο που κάνει είναι η διαχείριση της μιζέριας» τόνισε ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν είναι ικανή να ρυθμίσει ούτε τα ρέστα και τα κέρματα που προμηθεύονται με αντίτιμο -και όχι δωρεάν- οι μικρέμποροι από τις τράπεζες για να εξυπηρετούν τους πελάτες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

«Ο προϋπολογισμός δεν υπηρετεί ούτε την ανάπτυξη, ούτε την κοινωνική συνοχή, ούτε τη χρηστή διακυβέρνηση. Το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να περικόπτει τις αναπτυξιακές δαπάνες και να βαφτίζει αυτή την πολιτική κοινωνική δικαιοσύνη» ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης.

Κόντρα Σκουρλέτη -Παφίλη για το «ντου» του ΚΚΕ στην Ελευσίνα

4325853


Πηγή: (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Η «έφοδος» συνδικαλιστικών του ΠΑΜΕ στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Αττική για την παραγωγική ανασυγκρότηση προκάλεσε σφοδρή αντιπαράθεση του Πάνου Σκουρλέτη με τον Θανάση Παφίλη στη Βουλή.

«Στον Σαμαρά τα κάνατε ποτέ;», ήταν το ερώτημα που έθεσε προς το ΚΚΕ ο υπουργός Εσωτερικών με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος να απαντά σε υψηλούς τόνους πως αντιδράσεις υπήρξαν και επί ημερών προηγούμενης κυβέρνησης. «Εμείς δεν μασάμε από τέτοιες επιθέσεις, χρειάζεται διαστημικό θράσος από εσάς που πήγατε να φέρετε σαν το κλέφτη το νόμο για το 50+1 στην κήρυξη απεργίας τώρα να μας κάνετε μάθημα», είπε ο Θανάσης Παφίλης.

Επίθεση Δημήτρη Καμμένου κατά «53»

Πολεμικό είναι το κλίμα μεταξύ του Δημήτρη Καμμένου και της ομάδας των «53» μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση της κίνησης που χαρακτήρισαν οδυνηρή τη συμμαχία τους, με το βουλευτή των ΑΝΕΛ να διαμηνύει πως όλα έχουν ένα όριο.

«Δεν είμαστε εδώ για να παίξουμε, στηρίζουμε την πατρίδα, την κυβέρνηση, αλλά όλα έχουν ένα όριο», τόνισε και αναφέρθηκε σε εκβιασμούς που δέχθηκε ο ίδιος και η οικογένειά του την ημέρα που έφυγε από την κυβέρνηση.

«Αν εγώ δεν είμαι σοβαρός, θα πρέπει να σεβαστείτε τη θετική μου ψήφο που είναι σοβαρή», είπε και αναφερόμενος στην ανακοίνωση των «53» εξέφρασε τη έντονη δυσαρέσκειά του: «Δυσαρεστήθηκα από τους "53", για ποιους είναι οδυνηρό το πολιτικό βάρος; Για τους «53 ή για τους 9 των ΑΝΕΛ», διερωτήθηκε για προσθέσει ότι «για εμάς είναι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ