ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις

Βουλή: Άγρια κόντρα Τσίπρα-Μητσοτάκη με εκατέρωθεν προσωπικές επιθέσεις
EUROKINISSI / Γιώργος Κονταρίνης

Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία, με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να κατηγορεί από το βήμα της Βουλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ζήτησε από τη Γερμανία τη μείωση των συντάξεων, και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντά, κάνοντας λόγο για κυβέρνηση-θίασο που υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα.  Από την πλευρά της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά τόνισε πως «ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά και τον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα και τον καιροσκοπισμό του κ. Μητσοτάκη» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να δεσμευτεί ότι θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που κατέθεσε η ΔΗΣΥ για την μη περικοπή των συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του Eurogroup, λέγοντας πως πρόκειται για μία ιστορική επιτυχίας της χώρας. «Κύριε Μητσοτάκη θα δεχτώ με μεγάλη ευχαρίστηση το δώρο που μου κάνετε να έχουμε μια διεξοδική συζήτηση, για θέματα οικονομίας μετά την ιστορική επιτυχία της χώρας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Η εικόνα της χώρας έχει αλλάξει άρδην. Η ανεργία έχει μειωθεί σε μια τριετία κατά επτά μονάδες και η ανεργία των νέων κοντά στις 20 μονάδες. Τριακόσιες πενήντα νέες θέσεις εργασίας έχουν ήδη δημιουργηθεί και αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στους δημοσιονομικούς στόχους δήλωσε πως για κάθε χρονιά του τρίτου προγράμματος υπερκαλύφθηκαν κατά πολύ. «Και μάλιστα αυτό συνέβη χωρίς να χρειαστούν νέοι γύροι αβάσταχτων περικοπών για την κοινωνική πλειοψηφία. Επίσης, μετά από σχεδόν μια δεκαετία, η Ελλάδα καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης» συμπλήρωσε.

«Τι θέλετε να συγκρίνουμε;» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Πρόκειται για τη μέρα με τη νύχτα» επισήμανε τονίζοντας πως η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από τα Μνημόνια στις 21 Αυγούστου.

«Θράσος να μιλάτε εσείς για success story»

Συνεχίζοντας τα πυρά κατά της Νέας Δημοκρατίας και αναφερόμενος στην επιτυχημένη πολιτική για την οικονομία που ακολουθεί η κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίσευση πως έχει θράσος να μιλάει για success story και να κραδαίνει την απόπειρα εξόδου στις αγορές.

«Δοκιμάσατε, όμως, να βγείτε ξανά. Καταστροφή. Διότι δεν είχατε πάρει ρύθμιση για το χρέος. Παραμυθιάζατε τους πολίτες ότι είμαστε λίγους μήνες πριν την έξοδο, όμως, δανειστές, αγορές και επενδυτές αντιμετώπιζαν την Ελλάδα ως failed state» υποστήριξε.

«Απεγνωσμένη επιτυχία σας το περιβόητο 4ο μνημόνιο»

Για την απόφαση του Eurogroup ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αφορά στην οριστική ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. «Και φυσικά, την παραδοχή ότι η Ελλάδα δεν έχει πλέον ανάγκη τον δανεισμό από τον επίσημο τομέα, αλλά μπορεί αυτοδύναμα να επιστρέψει στην κανονικότητα του δανεισμού από τις αγορές».

Για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, σημείωσε πως πρόκειται «για απόφαση, η οποία επαναφέρει το χρέος σε τροχιά βιωσιμότητας, ενώ το πλέον σημαντικό, είναι ότι διαμορφώνει έναν καθαρό διάδρομο για την ελληνική οικονομία για την επόμενη 15ετία».

«Όπως γνωρίζετε, η επιτυχία, ή μη, αυτής της απόφασης, ό,τι και να λέμε μεταξύ μας, θα κρινόταν από τις αγορές την επόμενη μέρα. Το ράλι που κατέγραψαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων από τις 22 Ιούνη και μετά, αποδεικνύει ότι αυτή η λύση έγινε δεκτή με μεγάλη ικανοποίηση. Εκτός αν μετά τον Μοσκοβισί και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, είναι και οι αγορές κομμάτι αυτής της διεθνούς συνωμοσίας υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ» είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για την απόφαση του Eurogroup σχετικά με τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Και τι δεν ακούσαμε σε αυτήν εδώ την αίθουσα... Για παράταση της ασφυκτικής επιτροπείας, για νέα μνημόνια, για εκχώρηση της κυριαρχίας μέχρι το 2060... Για το περιβόητο 4ο μνημόνιο, που από ό,τι φαίνεται δεν είναι μόνο η κρυφή σας φαντασίωση, αλλά και η απεγνωσμένη σας επιθυμία».

«Η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνεται υπό τη μορφή εκθέσεων για την πορεία της και πιθανά να εισηγούνται κάποιες παρεμβάσεις αν κριθεί απαραίτητο. Όπως ακριβώς γίνεται, δηλαδή, και με όλες τις χώρες που βγήκαν από μνημόνια. Τα στοιχεία αυτών των εκθέσεων, η ελληνική κυβέρνηση θα τα λαμβάνει υπ' όψιν όμως ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν θα είναι δικός της» είπε και πρόσθεσε:

«Η Ελλάδα θα έχει και πάλι τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το παρόν και το μέλλον της. Κανένας άλλος πέραν των εκλεγμένων αντιπροσώπων του ελληνικού λαού», είπε και κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη ότι ζήτησε από τη Γερμανία μειώσεις συντάξεων.

«Ντροπή σας κ. Μητσοτάκη - Ζητήσατε από τη Γερμανία να μειωθούν οι συντάξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Καταθέτουμε τροπολογία κατά της περικοπής συντάξεων

«Καταθέτουμε τροπολογία που λέει «ελάτε να ψηφίσουμε μαζί ότι δε θα περικοπούν οι συντάξεις». Ελάτε να ψηφίσουμε μαζί, είτε τη δικιά μας τροπολογία είτε αυτή της κ. Γεννηματά», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις κατηγορίες του πρωθυπουργού πως ήταν αυτός που ζήτησε τις περικοπές συντάξεων από τη Γερμανία.

«Κύριε Τσίπρα, βγάλατε έναν ακατανόητο εκνευρισμό, πρόγευση του τι θα ακολουθήσει σε αυτή την προεκλογική περίοδο στην οποία η χώρα ούτως ή άλλως θα εισέλθει», παρατήρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προσθέτοντας:

«Εάν ρωτήσετε έναν πολίτη σε ποιον ταιριάζουν οι λέξεις «ψεύτης» και «απατεώνας» θα σας πει Αλέξης Τσίπρας».

«Σήμερα είναι η επέτειος του δημοψηφίσματος του 2015», τόνισε ακόμη και σημείωσε πως ήταν τότε που η κυβέρνηση «δίχασε» και «εξαπάτησε τον λαό».

«Η Ελλάδα συνεχίζει να ζει με τις συνέπειες του «μαύρου 2015». Τρία χρόνια μετά το «όχι», συνεχίζετε να κυβερνάτε με ψέματα. Μπορεί κάποιοι στην οικογένειά σας να θρηνούν κάθε μέρα που το «όχι» έγινε «ναι», αλλά για τους υπολοίπους η σημερινή επέτειος είναι μία οδυνηρή, αλλά και χρήσιμη αφορμή, να αναλογιστούμε τι σημαίνει ο λαϊκισμός στην εξουσία», είπε συνεχίζοντας.

Κάποτε λέγατε «Go back madam Merkel», είπε σημειώνοντας πως πλέον «εκλιπαρείτε τη Μέρκελ. Γίνατε οι εκλεκτοί της νέας διαπλοκής».

«Το Σεπτέμβριο του 2015, πάλι με ψέματα προσπαθήσατε να κρύψετε την κωλοτούμπα σας. Το παράλληλο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, να σας θυμίσω τι έλεγε; Ψέματα λέγατε τον Ιανουάριο του 2015. Ψέματα λέγατε το Σεπτέμβριο του 2015. Ψέματα λέτε και τώρα», ανέφερε και υπογράμμισε πως σε μία τόσο δύσκολη περίοδο η χώρα έχει στο «τιμόνι της μία κυβέρνηση - οπερέτα, ένα θίασο που άλλα λέει το πρωί, άλλα το βράδυ. Άλλα λέει ο πρωθυπουργός, άλλα ο υπουργός Εξωτερικών, άλλα ο υπουργός Άμυνας».

Γεννηματά σε Τσίπρα: Να δεσμευτείτε ότι θα ψηφίσετε την μη περικοπή συντάξεων

«Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πολύ ακριβά και τον τυχοδιωκτισμό του κ. Τσίπρα και τον καιροσκοπισμό του κ. Μητσοτάκη», τόνισε στην ομιλία της στη Βουλή, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

«Πανηγυρίζουν τη λήξη του τρίτου μνημονίου. Του δικού τους μνημονίου, που ήταν και εντελώς αχρείαστο. Η σημερινή «επέτειος» στοίχισε περί τα 20.000 ευρώ για κάθε Έλληνα πολίτη», σημείωσε αναφερόμενη στην «επέτειο» από το δημοψήφισμα.

«Ζητώ να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι θα ψηφίσει την πρόταση νόμου που καταθέσαμε για την μη περικοπή των συντάξεων», είπε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με την πρωτοβουλία της για να μην μειωθούν οι συντάξεις.

Κουτσούμπας: Προσπαθείτε να κρύψετε το πρόβλημα του υπέρογκου δανεισμού κάτω από το χαλί

Σφοδρή κριτική άσκησε από το βήμα της Βουλής και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει το πρόβλημα του υπέρογκου δανεισμού κάτω από το χαλί και να το σπρώξει στο μέλλον.

«Σίγουρα πριν τις εκλογές θα ετοιμάσετε και μια πανηγυρική έξοδο στις αγορές» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Χέρι - χέρι, οι δανειστές και η άρχουσα τάξη έχουν δρομολογήσει χειρότερες μέρες για τους εργαζόμενους και είναι πρόκληση η κυβέρνηση να μιλά για σύγκρουση προόδου και συντήρησης, ενώ λαμβάνει επαίνους από τους δανειστές» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, και συμπλήρωσε: «Με τη φαρσοκωμωδία της γραβάτας είχατε το θράσος να πείτε ότι δήθεν λύσατε το πρόβλημα του χρέους».

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι μια «νέα καπιταλιστική κρίση είναι σχεδόν αναπόφευκτη».

Θεοδωράκης: Τα μνημόνια άφησαν ανέπαφη τη μεγαλύτερη αιτία του ελληνικού προβλήματος

Τη θέση ότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια «γραφειοκρατική, αργοκίνητη, κομματική διοίκηση» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης, τονίζοντας ότι τα μνημόνια άφησαν ανέπαφη τη μεγαλύτερη αιτία του ελληνικού προβλήματος: τη διοίκηση και το κομματικό κράτος.

«Θα περίμενα από τον Πρωθυπουργό να κάνει μία αναφορά στη “μαύρη” επέτειο του δημοψηφίσματος. Θα ήθελα να μην επιμένετε ότι το δημοψήφισμα βοήθησε τη χώρα. Ήταν μία “βουτιά” προς τα πίσω, ένας επικίνδυνος τυχοδιωκτισμός, με ένα ερώτημα που δεν ήταν ερώτημα και μία απάντηση που δεν ήταν απάντηση» είπε από το βήμα της Βουλής ο κ. Θεοδωράκης.

Μάλιστα, ο επικεφαλής του Ποταμιού επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για τα capital controls, λέγοντας ότι «πνίγουν την επιχειρηματικότητα».

«Οι ισολογισμοί των τραπεζών μπορεί να βελτιώνονται αλλά το χρήμα στην αγορά ρέει με το σταγονόμετρο» είπε ο κ. Θεοδωράκης, και συμπλήρωσε: «Τα κόκκινα δάνεια εξακολουθούν να υπερβαίνουν τα 90 δισ.».

Κατηγόρησε δε, τον πρωθυπουργό ότι μετέτρεψε τη βουλή σε «προεκλογικό μπαλκόνι», την ώρα που θα περίμενε κανείς σήμερα να υπήρχε μια αντιπαράθεση για όλα τα επείγοντα.

Καμμένος: Γιατί να ρίχναμε την κυβέρνηση;

Τη Νέα Δημοκρατία έβαλε στο «στόχαστρο» από το βήμα της Βουλής ο Πάνος Καμμένος, που κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για πανικό που «υποδαυλίζει όχι την πολιτική του κομματικού αντιπάλου, αλλά την οικονομία και τον λαό».

«Γιατί να ρίχναμε την κυβέρνηση; Για να σχηματιστούν νέες πλειοψηφίες που θα περάσουν τη συμφωνία με τα Σκόπια; Γιατί να ρίχναμε την κυβέρνηση; Για να κάναμε τη χάρη στην τρόικα εσωτερικού που ζητούσε νέο Μνημόνιο με πιστοληπτική γραμμή; διερωτήθηκε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

Παράλληλα, επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας πως προσπαθούν με κάθε τρόπο να ρίξουν την κυβέρνηση, πριν ολοκληρώσει το έργο της. «Μόνο αυτή η κυβέρνηση έστειλε στη Δικαιοσύνη τα σκάνδαλα» ανέφερε.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμφισβήτησε σήμερα τη συνάντηση με τη Μέρκελ, όπου παράκλητος πήγε στην Ευρώπη για να μην μιλήσει κανείς για την καθαρή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές» δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ υποστηρίζοντας πως το κάνουν για να δυναμιτίσουν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ