ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επαναφορά του ΠΑΣΟΚ plus;

Επαναφορά του ΠΑΣΟΚ plus;
Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μετά την αποχώρηση του Σταύρου Θεοδωράκη από το ΚΙΝΑΛ και στη συνέχεια του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να προχωρήσει σε νέο έκτακτο συνέδριο τέλος Μαρτίου –καταργώντας στην ουσία όλες τις συνιστώσες που μετέχουν μέχρι τώρα, όπως το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και τις κινήσεις πολιτών ή την ΕΔΕΜ- έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και νέες συζητήσεις. Όχι μόνο για τα διαδικαστικά που απαιτούνται, αλλά και για το νέο σύμβολο του ΚΙΝΑΛ, το οποίο πρόκειται και πάλι να αλλάξει για να διαμορφωθεί κάτι νέο, έστω παραπλήσιο σε αυτό που υπάρχει σήμερα.

Η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ υποστηρίζει ότι μετά την αποχώρηση των δύο άλλων βασικών συνιστωσών όπως του Ποταμιού και τη ΔΗΜΑΡ δεν επανέρχεται το ΠΑΣΟΚ από την «πίσω πόρτα», παράλληλα όμως παραμένει σε ισχύ. Πώς, όμως, παραμένει σε ισχύ το ΠΑΣΟΚ, όταν απαιτείται από τα άλλα κόμματα ή κινήσεις πολιτών να υποστείλουν τις δικές τους κομματικές σημαίες.

Δεν εξαφανίζεται η λέξη ΠΑΣΟΚ

Όπως αναφέρουν συνομιλητές της Φώφης Γεννηματά που εξετάζουν το σχέδιο για την ενιαία εκπροσώπηση όλων των συνιστωσών, δεν πρόκειται να χαθεί η λέξη ΠΑΣΟΚ ούτε να εξαφανιστεί ο ήλιος από το νέο λογότυπο ή τα ψηφοδέλτια του κόμματος. Όπως διαβεβαιώνουν τα στελέχη αυτά, θα υπάρχει και η λέξη «ΠΑΣΟΚ» και το γνωστό έμβλημα του πράσινου ήλιου.

Στόχος είναι να υπενθυμίζει πολιτικά και συναισθηματικά στους ψηφοφόρους ότι το κόμμα που ίδρυσε ο Α. Παπανδρέου και με το οποίο κυβέρνησε τη χώρα πολλές δεκαετίες, δεν έχει χάσει τις αξίες και τα οράματά του.

Εκτός λοιπόν από τη λέξη ΚΙΝΑΛ, στο νέο λογότυπο και έμβλημα του κόμματος θα υπάρχει και η λέξη ΠΑΣΟΚ με τον γνωστό ήλιο. Τίποτε άλλο, όπως διαβεβαιώνουν μέχρι στιγμής κομματικά στελέχη που ασχολούνται με γρήγορους ρυθμούς με τα διαδικαστικά λόγω του περιορισμένου χρόνου.

Πώς θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι σχηματισμοί

Ωστόσο, όμως, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα αντιδράσουν οι υπόλοιποι σχηματισμοί που μετέχουν στο ΚΙΝΑΛ με την μεγαλύτερη αντίδραση να έρχεται από τον κ. Παπανδρέου.

Οι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά αναφέρουν χαρακτηριστικά σε ότι αφορά τους υπόλοιπους σχηματισμούς:

«Είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής.

Αποφάσεις δεσμευτικές και σεβαστές από όλους. Τα κόμματα πρέπει να κάνουν βήματα πίσω για να μπορέσει ο ενιαίος πια στην λειτουργία του φορέας να κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Μόνο έτσι θα αποκτήσει το Κίνημα Αλλαγής ενιαία ισχυρή φωνή και αποτελεσματική δράση, όπως απαιτούν οι συνιδρυτές του προοδευτικοί πολίτες».

Σε ό,τι αφορά στο εάν το σχέδιο αυτό ενέχει στην ουσία επιστροφή του ΠΑΣΟΚ -κάτι που συζητείται εκτενώς το τελευταίο χρονικό διάστημα- τα ίδια στελέχη υπερτονίζουν μεταξύ άλλων πως:

«Το ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν έφυγε για να επιστρέψει τώρα. Το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε και θα αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του Κινήματος Αλλαγής και της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Πέρα από σύμβολα και ονόματα, μεγαλύτερη ακόμα σημασία έχουν οι αρχές, οι αξίες, οι ιδέες και το έργο της ιστορικής διαδρομής του ΠΑΣΟΚ που είναι πάντα εδώ και αποτελούν μεγάλη παρακαταθήκη και στη νέα εποχή».

«Δεν θέλουμε τη σύγχυση»

Το συνέδριο του κόμματος, που θα διεξαχθεί εκτός απροόπτου και φυσικά αν δεν μεσολαβήσουν πρόωρες εκλογές τέλος Μαρτίου και αποφασίστηκε γιατί ο κ. Θεοχαρόπουλος τράβηξε την «πρίζα» της ΔΗΜΑΡ από το ΚΙΝΑΛ στρέφοντας τα νώτα του προς τον Αλέξη Τσίπρα όπως λένε από την Χαριλάου Τρικούπη, θα διεξαχθεί επειδή, όπως σημειώνουν επιτελείς της κ. Γεννηματά:

«Θέλουμε ένα κόμμα βαθιά δημοκρατικό αλλά και αποτελεσματικό με σαφές πολιτικό μήνυμα. Είναι η ώρα το σύνολο των πολιτικών αποφάσεων να περάσει αποκλειστικά και μόνο στα εκλεγμένα όργανα του Κινήματος Αλλαγής. Το μεταβατικό μοντέλο λειτουργίας που αποφασίστηκε στο ιδρυτικό μας συνέδριο δεν συμβάλλει πλέον στην ουσιαστική πολιτική ενότητα και στην ενιαία και καθαρή έκφραση που απαιτούν από εμάς οι προοδευτικοί πολίτες. Αντίθετα, μάλλον τροφοδοτεί τη σύγχυση, την ώρα που η παράταξη δέχεται ολομέτωπη επίθεση και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ. Το Συνέδριο είναι ο πιο κατάλληλος χώρος ώστε δημοκρατικά να παρθούν οι αποφάσεις για την ενιαία λειτουργία του κόμματος και την εκλογή των οργάνων του».

Σχετικά με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα προς τον κεντρώο χώρο, συνεργάτες της κ. Γεννηματά από το ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι «δεν πρόκειται για άνοιγμα, αλλά για ρεσάλτο προκειμένου να αλώσει τη Δημοκρατική Παράταξη και ως τέτοιο το αντιμετωπίζουμε. Διαμορφώνουμε την δική μας ισχυρή ιδεολογική, πολιτική και προγραμματική ταυτότητα που αναδεικνύει τις διακριτές μας διαφορές από τις δυνάμεις της συντήρησης και του λαϊκισμού. Δεν υπάρχει περιθώριο για μέτωπο με κανένα. Προχωράμε το δικό μας δρόμο. Η φιλολογία περί μετώπων και από το ΣΥΡΙΖΑ και από τη ΝΔ απλά εξυπηρετεί τους εκλογικούς σχεδιασμούς τους».

Όποιος λοξοκοιτά δεξιά ή αριστερά δεν έχει θέση μαζί μας

Τα ίδια στελέχη τονίζουν ιδιαίτερα πως η προσπάθεια του κ. Τσίπρα να υποδυθεί «κόντρα ρόλο» εμφανιζόμενος ως δήθεν κεντροαριστερός τώρα στα στερνά του, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια ακόμα προσπάθεια εμπαιγμού για την πολιτική του επιβίωση.

Αποζητά αναλώσιμα εργαλεία στην προσπάθειά του να εμφανίσει αντίβαρα στα ακροδεξιά βαρίδια με τα οποία συγκυβερνά. «Όποιος λοξοκοιτάζει προς Τσίπρα ή Μητσοτάκη δεν έχει θέση ανάμεσά μας» καταλήγουν.

Σε ό,τι αφορά στο αφήγημα του ΚΙΝΑΛ ενόψει των εκλογών, οι συνομιλητές της προέδρου του κεντροαριστερού χώρου, επισημαίνουν με έμφαση ότι «Το δίλημμα είναι ένα: Ισχυρό Κίνημα Αλλαγής ή Διχασμός και νέα περιπέτεια; Μετά από τόσα χρόνια κρίσης, ο δικός μας αγώνας είναι να ανατρέψουμε το σκηνικό του διχαστικού διπόλου ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ που θα οδηγήσει τη χώρα και τους πολίτες σε νέα αδιέξοδα. Εμείς έχουμε παρουσιάσει το Σχέδιο Ελλάδα μια ολοκληρωμένη πρόταση, με στόχους, προτεραιότητες, προοδευτικές αλλαγές και συγκεκριμένα μέτρα, για την ανάπτυξη, την απασχόληση, την κοινωνική Δικαιοσύνη. Απέναντι στους τεχνητούς διχασμούς και τους αποκλεισμούς, απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό, αντιπαραβάλλουμε τη μόνη πολιτική πρόταση που δημιουργεί προοπτικές και μπορεί να εμπνεύσει πραγματική ελπίδα στους πολίτες. Που διαμορφώνει συνθήκες ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης. Για τους πολλούς και όχι τους λίγους. Το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το καθορίσει ο Λαός με την ψήφο του» τονίζουν προς κάθε κατεύθυνση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ