ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: 650 ευρώ στην Ελλάδα, 600 στην Πορτογαλία – Οι φόροι αλλάζουν την εικόνα

Κατώτατος μισθός: 650 ευρώ στην Ελλάδα, 600 στην Πορτογαλία – Οι φόροι αλλάζουν την εικόνα
EUROKINISSI

Η Ελλάδα μέχρι και χθες ήταν η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τα τελευταία εννέα χρόνια δεν είχε αυξήσει τον κατώτατο μισθό της.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11% από την 1η Φεβρουαρίου, δηλαδή η διαμόρφωση του από τα 586 ευρώ μεικτά στα 650 ευρώ μεικτά μηνιαίως, διορθώνει αυτή τη στρέβλωση.

Προσαρμοσμένος σε δωδεκάμηνη βάση (650*14/12) ο ελληνικός κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 758 ευρώ περίπου μηναίως, ήτοι ξεπερνά εκείνον της Πορτογαλίας (700 ευρώ) και της Μάλτας (748 ευρώ), αλλά υπολείπεται της Ισπανίας (859 ευρώ) και της Σλοβενίας (843 ευρώ).

Το 2019 ο αμειβόμενος με κατώτατο μισθό εργαζόμενος στην Πορτογαλία θα λάβει 8.400 ετησίως μεικτά και ο Έλληνας 9.100, ήτοι 700 ευρώ περισσότερα. Σε σχέση με το 2018 ο Έλληνας εργαζόμενος θα λάβει 896 ευρώ περισσότερα.

Ωστόσο, η αύξηση του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα σε ονομαστικούς όρους δεν σημαίνει πως οι αποδοχές των Ελλήνων εργαζομένων αυξάνονται αντίστοιχα και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης, δεδομένου ότι οι φόροι στην Πορτογαλία είναι μικρότεροι της Ελλάδας.

Το φορολογικό τσουνάμι των τελευταίων ετών και ειδικά η αύξηση των έμμεσων φόρων της τελευταίας τριετίας έχει οδηγήσει σε δυσανάλογη μείωση της αγοραστικής δύναμης των χαμηλόμισθων και γενικότερα των φτωχότερων νοικοκυριών στην Ελλάδα.

Ενδεικτικά, η αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ και η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης έχουν επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και για όσο διάστημα αυτοί οι φόροι διατηρούνται θα εξακολουθούν να επηρεάζουν δυσανάλογα τους χαμηλόμισθους.

Εάν μάλιστα ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020, τότε τα οφέλη για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα περιοριστούν περαιτέρω και σε κάποιες περιπτώσεις θα εξανεμισθούν .

ΔΗΜΟΦΙΛΗ