ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παιχνίδια παρασκηνίου με τον κανονισμό της βουλής

Παιχνίδια παρασκηνίου με τον κανονισμό της βουλής
Eurokinissi-ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

Σε μια διαρκή παρασκηνιακή αναζήτηση φαίνεται πως βρίσκεται η κυβέρνηση, που απεργάζεται διάφορα σενάρια ώστε να μην εμφανιστεί πως υποκύπτει στις πιέσεις του Πάνου Καμμένου με το θέμα αλλαγής του κανονισμού της βουλής -που όχι και τόσο ξαφνικά αλλά επιτηδευμένα «πάγωσε»- αλλά και ότι δεν κινδυνεύει η κυβερνητική πλειοψηφία με την όχι επίσης και τόσο ξαφνική προσχώρηση των 6 προθύμων βουλευτών στη συμπολίτευση που με γραπτές τους δηλώσεις γνωστοποίησαν.

Είχε προηγηθεί ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης που εμμέσως το ανακοίνωσε με αποτέλεσμα να χαλάσει τη «σούπα» της έκπληξης.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις, φυσικά, αποδεικνύουν πόσο έντονο είναι το ενδιαφέρον του Μεγάρου Μαξίμου που προσπαθεί με τους τρόπους να κρατηθεί πολιτικά και να μην παρασυρθεί από την καταιγίδα αποκαλύψεων του πρώην κυβερνητικού τους εταίρου και αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνου Καμμένου.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να «παγώσει» τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, κάτι που ο ίδιος ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση σε συνομιλία τους πριν από μερικές ημέρες, δεν έγινε ασφαλώς τυχαία και ούτε ξαφνικά επειδή αμφισβητήθηκαν οι δημοκρατικές ευαισθησίες του πρωθυπουργού.

Επιφυλάξεις από Ν. Βούτση

Είχε φροντίσει νωρίτερα να συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος είχε προβάλει σθεναρές επιφυλάξεις για τον τρόπο που θα άλλαζε ο κανονισμός της Βουλής για να διασωθεί πρωτίστως η Κ.Ο. του Πάνου Καμμένου και δευτερευόντως του Στ. Θεοδωράκη.

Όταν ο πρωθυπουργός στη συνέχεια κατάλαβε τις επιφυλάξεις του Νίκου Βούτση, ο οποίος και αισθανόταν ότι θα αμαυρωνόταν ο θεσμικός του ρόλος, τότε… επινοήθηκε η επιστολή του κ. Τσίπρα.

Ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας τα κόμματα απαντούσε στον Πάνο Καμμένο στη φράση που αναφέρει περί εκβιαζόμενου:
«Δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζήτω να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης…».

Όμως ο πρωθυπουργός βρήκε μια άλλη λύση την οποία έκανε αποδεκτή ο κ. Βούτσης δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι εν μέρει θέλει να «μαλακώσει» τον Πάνο Καμμένο, που όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου έχει απασφαλίσει πολιτικά.

Βρήκαν τη φόρμουλα

Βρέθηκε η φόρμουλα έτσι ώστε το θέμα του κανονισμού της βουλής με το επίμαχο άρθρο 15 για τη σύνθεση των Κ.Ο. να τεθεί στην επιστημονική επιτροπή της βουλής ώστε να πάρει εκείνη την ευθύνη με τη γνωμοδότηση που θα εκδώσει.

Άλλωστε λίγο αφότου το ανακοίνωσε στην τελευταία παράγραφο της επιστολής του προς τον κ. Βούτση ο Αλέξης Τσίπρας, ανάλογο αίτημα προς την επιτροπή κατέθεσε η κ. Μαρία Κόλια Τσαρουχά βουλευτής των ΑΝΕΛ και συνεργάτης του κ. Καμμένου.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά : «Και για οποιαδήποτε αμφισημία του ισχύοντος κανονισμού σας παρακαλώ όπως προστρέξετε στη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής».

Αυτό ζητούν και οι ΑΝΕΛ μέσω της πρώην υφυπουργού άμυνας Μ. Κόλιας Τσαρουχά.

Τίποτα δεν ήταν τυχαίο…

Εύκολα λοιπόν γίνεται αντιληπτό πως ούτε και αυτή η περίπτωση ήταν τυχαία, αλλά αντίθετα προσυμφωνημένη.

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της κάνει λόγο για ένα στημένο θέατρο που όμοιο του δεν έχει υπάρξει ποτέ άλλοτε στο παρελθόν. Όλα, όπως λένε, γίνονται στη βάσει του ακραίου πολιτικού και κομματικού συμφέροντος προκειμένου η παρούσα κυβέρνηση να καταφέρει να αντέξει πολιτικά μέχρι να μην μπορεί να λειτουργήσει άλλο εξαιτίας της κούρασης με όλα αυτά που θα έχει υποστεί και να προκηρύξει αργά ή γρήγορα εκλογές.

Τόσο λοιπόν το «πάγωμα» των αλλαγών στον κανονισμό της βουλής όσο και οι έξι πρόθυμοι βουλευτές (Παπακώστα, Κουντουρά , Δανέλλης, Κόκκαλης, Παπαχριστόπουλος και Ζουράρις (οι δύο τελευταίοι ανήκουν μέχρι στιγμής στην Κ.Ο των ΑΝΕΛ) που δηλώνουν πλέον υποστηρικτές της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν να προσμετρούνται οι ψήφοι τους με εκείνες των 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, η κυβέρνηση μέσω αυτού του τρόπου ανάκτησε την πλειοψηφία των 151 βουλευτών που χρειάζεται ώστε να έχει την θεσμική και πολιτική νομιμοποίηση προκειμένου κάθε φορά που έρχεται προς ψήφιση ένα σημαντικό νομοσχέδιο να μην αναγκάζεται να… παρακαλά τους ανεξάρτητους βουλευτές να δώσουν την ψήφο τους.

Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται για άλλη μια φορά δυνατός παίκτης στο παρασκήνιο. Απ’ ότι φαίνεται όμως έπεται και συνέχεια…

Η αντιπολίτευση, λαμβάνοντας υπόψη της τους ελιγμούς του πρωθυπουργού, δηλώνει πως σε κάθε νομοσχέδιο θα προκαλεί ονομαστική ψηφοφορία έτσι ώστε να αναγκάσει τους 6 πρόθυμους βουλευτές που εμμέσως εντάσσονται στην Κ.Ο να αναλάβουν το βάρος της ψήφου τους και των συνεπειών τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ