ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναδρομικά: Νέα πολιτικά δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ

Αναδρομικά: Νέα πολιτικά δεδομένα από την απόφαση του ΣτΕ
Eurokinissi

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αποφάσισε ότι είναι τελικά συνταγματικές οι μνημονιακές περικοπές στα δώρα και το επίδομα αδείας των δημοσίων υπαλλήλων.

Η απόφαση του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα επισήμως, ανέτρεψε παλιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας και του ΣΤ Τμήματος του ΣτΕ. Η πρώτη απόφαση της Ολομέλειας που είχε δημοσιοποιηθεί το 2015 καθώς και αυτή του ΣΤ Τμήματος του 2018 είχαν κρίνει ότι οι περικοπές του 2012 ήταν αντισυνταγματικές. Μετά την απόφαση του 2015 έγιναν σειρά προσφυγών δημοσίων υπαλλήλων για την αποκατάσταση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος αδείας (13ος, 14ος μισθός). Επιπλέον, ζητούνταν η αναδρομική επιστροφή των περικοπών, τουλάχιστον από το 2015. Με την τελεσίδικη απόφαση του ΣτΕ το θέμα των αναδρομικών κλείνει οριστικά, προς απογοήτευση των δημοσίων υπαλλήλων.

Τα δημόσια ταμεία

Ενώ η απόφαση του ΣτΕ βλάπτει τα (όχι ανθηρά) οικονομικά των δημοσίων υπαλλήλων, εντούτοις, ωφελεί τα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που είχε αποστείλει το υπουργείο Οικονομικών στο ΣτΕ, το ετήσιο κόστος από την επαναφορά 13ου και 14ου μισθού θα υπερέβαινε τα 700 εκατομμύρια. Αν μάλιστα δίνονταν τα αναδρομικά της περιόδου 2103-18 το κόστος θα άγγιζε τα 4 δισ.. Στο έγγραφο του ΥΠΟΙΚ επισημαινόταν ότι η καταβολή των αναδρομικών θα διατάρασσε τη δημοσιονομική ισορροπία και θα οδηγούσε ενδεχομένως σε αύξηση της φορολογίας.

Πρέπει πάντως να επισημανθεί ότι το όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό είναι έμμεσο διότι δεν είχε γίνει σχετική εγγραφή. Πρόκειται περισσότερο για αποτροπή μελλοντική δαπάνης. Πρέπει όμως να θεωρείται βέβαιο ότι οι κκ Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είχαν κρατήσει «καβάτζα» στον προϋπολογισμό για το ενδεχόμενη κρίση αντισυνταγματικότητας από το ΣτΕ.

Τα νέα δεδομένα

Οι δανειστές είχαν εκφράσει επανειλημμένως τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις της καταβολής των αναδρομικών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Μάλιστα στη συνάντηση των κλιμακίων με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στις 8 Μαΐου είχαν θέσει το ερώτημα εάν έχει γίνει πρόβλεψη για απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που το ΣτΕ επιδίκαζε τα αναδρομικά. Μετά την απόφαση του ΣτΕ οι «ανησυχίες» των δανειστών δεν έχουν πια βάση. Η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα συνεχιστεί κατά τον προγραμματισμό.

Επιπλέον, ενισχύεται η θέση της κυβέρνησης στην τρίτη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που θα συνταχθεί τον Ιούνιο. Σε αυτήν την αξιολόγηση θα κριθεί αν οι πρόσφατες κυβερνητικές παροχές είναι συμβατές με την επίτευξη πλεονάσματος 3,5% για το 2019. Αν δεν υπάρχει η δαπάνη των αναδρομικών θα είναι πιο εύκολο να «περάσουν» οι παροχές από την κρησάρα των δανειστών.

Τα νέα δημοσιονομικά δεδομένα δημιουργούν όμως και νέα πολιτικά δεδομένα. Η εξοικονόμηση των αναδρομικών ενδεχομένως δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση για έναν νέο κύκλο παροχών εν όψει βουλευτικών εκλογών. Υπενθυμίζουμε την πρόσφατη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου: «Η κατάργηση του ΕΚΑΣ «ήταν μια από τις μεγάλες ήττες του ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να το παραδεχθώ. Στη διαπραγμάτευση που κάναμε, κάτι δίνεις, κάτι παίρνεις. Σκεφτόμαστε την επαναφορά του, με διαφορετική μορφή, πιο στοχευμένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ