ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Κλειστόν» λόγω κορωνοϊού: Οι δυσκολίες και το «στοίχημα» Μητσοτάκη

«Κλειστόν» λόγω κορωνοϊού: Οι δυσκολίες και το «στοίχημα» Μητσοτάκη
ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / ΙΝΤΙΜΕ

Τα 331 επίσημα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωναϊού και η μετάδοσή του με ταχύτατους ρυθμούς έχουν σημάνει συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να συντονίζει το σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες από τις σημερινές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να βρίσκεται, με βάση το σχέδιό του, πιο μπροστά από άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να προλάβει την εξάπλωση ή έστω να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης του πληθυσμού που θα νοσήσει και που δυστυχώς κάποιοι εξ αυτών θα καταλήξουν.

«Θα κάνει τα πάντα για να μην βρεθούμε σε δυσάρεστες και πολύ επώδυνες εξελίξεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται» αναφέρουν οι συνεργάτες του, ενώ και ο ίδιος μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter ήταν αρκετά σαφής:

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος. Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους ενώ θα μπορούσαν να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας».

Δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να ληφθούν επιπλέον μέτρα, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τον αριθμό των ανθρώπων που θα νοσήσουν.

Μέχρι στιγμής σε «καραντίνα» βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα και τα καταστήματα εστίασης, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν επιπλέον περιοριστικά μέτρα αν χρειαστεί.

Παράλληλα έκλεισαν τα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Συνεδριάζουν οι ιεράρχες

Στο μεταξύ, σήμερα, Δευτέρα, δεν αποκλείεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος να πάρει απόφαση για να κλείσουν οι εκκλησίες.

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε το θέμα δύο φορές και με διακριτικό τρόπο στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο κατά την επικοινωνία που είχε μαζί του.

Του επισήμανε την ανάγκη να περιοριστούν οι θείες λειτουργίες και η συνάθροιση των πιστών.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα» ότι «ακούγαμε πάντα τους Έλληνες να ρωτάνε σε κρίσεις που είναι το κράτος. Τώρα το κράτος είναι εδώ, λειτουργεί καλά ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία» και κάλεσε τους πιστούς να περιορίσουν τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες:

«Κι εγώ πήγα να ανάψω ένα κερί, αλλά μόνος».

Η επικοινωνία με τον αρχιεπίσκοπο έγινε γνωστή και μέσω της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Μέγαρο Μαξίμου που αναφέρει:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επικοινωνήσει με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και του έχει ζητήσει οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο. Το θέμα θα εξεταστεί σε αυριανή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου».

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

Κατόπιν αιτήματος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ο πρωθυπουργός θα επικοινωνήσει μαζί με βιντεοκλήση, το απόγευμα της Δευτέρας, στη Βουλή στο πλαίσιο των επαφών του και με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη προκειμένου, όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, να προτείνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέτρα αντιμετώπισης του ιού.

Κορωνοϊός: Η δέσμη μέτρων που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την πλευρά της και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά πρότεινε μέτρα αντιμετώπισης επέκτασης του ιού και σημείωσε μέσω της «Real» πως «τίποτα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την προσωπική ευθύνη όλων μας».

Παράλληλα, ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού, τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται «σχέδιο έκτακτης ανάγκης με εμπροσθοβαρή μέτρα και επιπλέον πόρους» το οποίο, όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί με το υπάρχον δημοσιονομικό πλαίσιο, την αλλαγή του οποίου «είναι το πρώτο που πρέπει να απαιτήσει η ελληνική κυβέρνηση από τους ευρωπαίους εταίρους μας».

Κρούει των κώδωνα του κινδύνου ο υπουργός Υγείας

Προετοιμάζοντας την κοινή γνώμη για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σε δηλώσεις του ενώπιον του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου Πατρών, το οποίο επισκέφθηκε, έστειλε στους πολίτες το δικό του μήνυμα:

«Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους στη μάχη που δίνουν, συναισθανθείτε την κρισιμότητα των στιγμών και καθίστε σπίτι σας. Προστατέψτε τον εαυτό σας, τις ευπαθείς ομάδες, τους γύρω σας, τους συγγενείς σας. Πρέπει να κάνουμε όλοι μαζί αυτή η προσπάθεια για να περάσουμε την πολύ μεγάλη δυσκολία, η οποία έρχεται στη χώρα, με μία κρίση δημόσιας υγείας που βλέπετε ποια ανεπανόρθωτη ζημιά κάνει σε άλλες χώρες».

Επίσης, σημείωσε ότι «στηρίζουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην προσπάθεια που έχουν κάνει», προσθέτοντας ότι «είναι εντυπωσιακό το γεγονός, ότι πέραν των κρουσμάτων που είχαμε στην περιοχή, πάνω 450 δείγματα έχουν βγει αρνητικά».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά για τον περιορισμό της νόσου, αλλά η δυσκολία είναι μπροστά», καλώντας όλους να στηρίξουν τους εργαζόμενους στο χώρο της Υγείας και να μείνουν σπίτι τους.

Αναβαθμίζεται ο Νίκος Χαρδαλιάς

Σε υφυπουργό αναβαθμίστηκε ο μέχρι σήμερα γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, με απόφαση του πρωθυπουργού.

Σήμερα, Δευτέρα, ο κ. Χαρδαλιάς θα ορκιστεί ενώπιον της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ