ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μέτρα: Ακέραιο το Δώρο Πάσχα, αναστολή τριών μηνών για τις τραπεζικές δόσεις

Νέα μέτρα: Ακέραιο το Δώρο Πάσχα, αναστολή τριών μηνών για τις τραπεζικές δόσεις
Δελτίο τύπου / POOL

Στην ανακοίνωση μιας τρίτης δέσμης οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού προχώρησαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Παίρνοντας πρώτος το λόγο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται επί ποδός στη μάχη κατά του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του στη δημόσια υγεία, την κοινωνία και την οικονομία.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, στο πεδίο της οικονομίας γίνεται προσπάθεια να διευρυνθεί μέρα με τη μέρα το πεδίο οικονομικής δράσης, αίροντας τους περιορισμούς της τελευταίας 10ετίας.

«Πλέον τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου είναι αποδεκτοί – για το νέο πρόγραμμα – τίτλοι. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά από το 2015, όταν και ξεκίνησε η ποσοτική χαλάρωση, το περίφημο QE, στην οποία η χώρα μας ουδέποτε συμμετείχε» τόνισε ο ίδιος, και συμπλήρωσε:

«Αυτή η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που δίνει τη δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, έχει ήδη αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και κατ’ επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών, με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Είναι και αυτή η απόφαση, μετά την πρόσφατη του Eurogroup, ένα ακόμη δείγμα ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζεται ως ένα κανονικό κράτος-μέλος, και όχι ως μία εξαίρεση».

Ανακοίνωσε δε, σειρά νέων μέτρων:

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους. Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών. Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ. Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης. Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται. Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων. Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ. Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται. Η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης. Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε άλλωστε και χθες ο πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του. Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους. Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους. Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα. Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

5ον. Θα κατατεθεί συμπληρωματικός προϋπολογισμός, με την αύξηση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών κατά 4 δισ. ευρώ. Χωρίς να χρειαστεί, ταμειακά, οποιαδήποτε παρέμβαση στο «μαξιλάρι ασφαλείας». Το σύνολο των μέτρων, από τον κρατικό προϋπολογισμό και ευρωπαϊκούς πόρους, διαμορφώνεται πλέον, μέχρι σήμερα, στα 10 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η νέα πραγματικότητα και η δυναμική της εξέλιξης των συνθηκών οδηγεί την κυβέρνηση στην άμεση εφαρμογή και ουσιαστικής ανακούφισης, με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης.

«Στόχος μας να μην αφήσουμε κανέναν συμπατριώτη μας πίσω» είπε ο υπουργός Οικονομικών, και συμπλήρωσε:

«Οι προσαρμογές μας χαρακτηρίζονται από άμεσες και δραστικές λύσεις. Από παρεμβάσεις γρήγορες και αποτελεσματικές.Αντιδρούμε με κοινωνικά αντανακλαστικά, με απόλυτη αίσθηση της κρισιμότητας της κατάστασης, μην ξεχνώντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει, μέσα και σε αυτήν την έκτακτη, δύσκολη κατάσταση, να διαφυλάξουμε τους κόπους του ελληνικού λαού και τις προσπάθειές του για ανάκαμψη της οικονομίας. Επιδιώκουμε να είμαστε αποτελεσματικοί και δίκαιοι. Από τη θέση που βρίσκομαι, καλώ τους οικονομικά ισχυρούς να λειτουργήσουν εμπράκτως αλληλέγγυα προς τους οικονομικά αδύναμους, κυρίως αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει και θα βγει όρθια και με συνοχή από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία».

Γεωργιάδης: «Με ένα τηλεφώνημα η αναστολή πληρωμής χρεών»

Με τη σειρά του, ο Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε πως η αναστολή πληρωμής χρεών στις τράπεζες θα γίνεται με ένα τηλεφώνημα και πως όσοι επιθυμούν, μπορούν να αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν.

«Να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που έχουμε κατακτήσει» τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ανάπτυξης, και συμπλήρωσε:

«Σύνθημά μας "Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω"».

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες. «Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται».

Παράλληλα, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε πως σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας.

«Επάρκεια υφίσταται. Όλες οι παραγγελίες (αντισηπτικά) είχαν παραδοθεί χθες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, προσθέτοντας πως προφανώς δεν τηρείται το μέτρο για τρία αντισηπτικά ανά καρότσι.

Βρούτσης: Δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα με το επίδομα αδείας

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης είπε πως όσες επιχειρήσεις ή εργοδότες πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο αυτό, όπως τόνισε, ισχύει για ένα μήνα.

Την ίδια ώρα, ξεκαθάρισε πως για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση. «Αν το κάνει η απόλυση είναι άκυρη» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ξεκαθάρισε επίσης, πως τα 800 ευρώ είναι ποσό αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο.

«Ο εργαζόμενος για να λάβει την οικονομική ενίσχυση θα δηλώνει ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του» είπε επίσης, και συνέχισε: «Οι λεπτομέρειες θα καθοριστούν νομοθετικά τις επόμενες ώρες».

«Το δώρο του Πάσχα προκειμένου να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις/εργοδότες, προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβληθεί στο σύνολό του το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Όσοι έχουν δυνατότητα μπορούν να το καταβάλουν το Πάσχα» τόνισε επίσης ο κ. Βρούτσης.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε πως οι συντάξεις μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου και των μισθωτών στις 30 Μαρτίου.

«Οι συντάξεις θα πιστωθούν στους λογαριασμούς, οι συνταξιούχοι να μην πάνε στις τράπεζες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ