Κορωνοϊός: Τα νέα, αυστηρότερα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση
Πηγή: ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME

Το «συρτάρι» με τα σενάρια νέων μέτρων έχει ανοίξει πλέον η κυβέρνηση, που εξετάζει την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών σε περίπτωση που συνεχιστούν εικόνες όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης αλλά και έξω από τράπεζες

Την ίδια ώρα, ενισχύεται και η δημόσια Υγεία. Η κυβέρνηση, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, παρέβαλε χθες 13,5 εκατ. προστατευτικές μάσκες, τις οποίες δώρισε το Ίδρυμα Ωνάση.

Ωστόσο, όσο μεγάλη και σημαντική και αν είναι η βοήθεια σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, τίποτε δεν βοηθά περισσότερο από τα προληπτικά μέτρα –την καραντίνα και τον περιορισμό στις άσκοπες μετακινήσεις.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση –εφόσον δεν τηρηθούν μέτρα ασφαλείας που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και κινδυνεύσει η υγεία των πολιτών- είναι ο καθορισμός συγκεκριμένου χρόνου που θα μπορεί κάποιος πολίτης να παραμένει εκτός σπιτιού.

Παράλληλα, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η πρόταση ο κάθε πολίτης να έχει το δικαίωμα να στέλνει έως δύο μηνύματα ημερησίως στο 13033.

Την ίδια ώρα, για να αποφευχθούν σκηνές όπως αυτές που δημιουργήθηκαν έξω από τράπεζες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το ενδεχόμενο τον επόμενο μήνα (τον Μάιο) η καταβολή συντάξεων να γίνει σταδιακά, νωρίτερα από τον καθορισμένο χρόνο και με απόσταση ημερών, ώστε να μην συνωστίζονται οι πολίτες έξω από τα τραπεζικά καταστήματα.

Προτεραιότητα δίνεται επίσης και στην ασφάλεια των ανθρώπων που εργάζονται βοηθώντας στα νοσοκομεία ή τις μονάδες υγείας.

Για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός επέλεξε να παραστεί ο ίδιος στην παράδοση ιατρικού εξοπλισμού από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από συντονισμένη προσπάθεια του πρωθυπουργικού γραφείου, και το υπουργείο Υγείας, εξασφαλίστηκαν 13,5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες τις οποίες ο πρόεδρος του Ιδρύματος κ. Αντώνης Παπαδημητρίου παρέδωσε στον Βασίλη Κικίλια.

Κ. Μητσοτάκης: Ενωμένοι θα δώσουμε τη μάχη

«Θέλω εκ μέρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και όλου του ελληνικού λαού να σας ευχαριστήσω γι’ αυτήν την εξαιρετικά γενναιόδωρη προσφορά σας, σε μια στιγμή κρίσης να θωρακίσετε το Εθνικό Σύστημα Υγείας με μία πολύ σημαντική δωρεά 13 εκατομμυρίων μασκών, οι οποίες θα αξιοποιηθούν αποκλειστικά για να μπορέσουμε να θωρακίσουμε αυτούς οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αντιμετώπισης αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης: Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, το προσωπικό των νοσοκομείων μας, οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ότι πηγαίνουν σε αυτόν τον “πόλεμο” με τα απαραίτητα “πολεμοφόδια”», ανέφερε ο πρωθυπουργός κατά την παραλαβή.

«Και τα “πολεμοφόδια” γι’ αυτούς είναι οι μάσκες, είναι οι στολές, είναι όλος ο προστατευτικός εξοπλισμός που θα τους επιτρέψει να αντιμετωπίσουν αυτή την κρίση έτσι όπως πολύ καλά γνωρίζουν να το κάνουν. Θέλω με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλες και όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο προσωπικό μου κάλεσμα να στηρίξουν την ελληνική πολιτεία σε αυτές τις στιγμές κρίσης. Όλα τα ιδρύματα -μεγάλα και μικρά- αλλά και όλους τους μεμονωμένους πολίτες, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης και με απόθεμα αγάπης και κατάθεση ψυχής, συνεισέφεραν και συνεισφέρουν σε αυτή την προσπάθεια. Διότι όσο συγκινητική και γενναιόδωρη είναι η δική σας πρωτοβουλία, άλλο τόσο συγκινητική είναι και η πρωτοβουλία μιας γυναίκας στα Γρεβενά που μόνη της έσπευσε να ράψει μάσκες για να τις προσφέρει στο νοσοκομείο των Γρεβενών», συνέχισε.

«Καλούμαστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να δώσουμε μία μεγάλη μάχη. Και αυτήν την μάχη πρέπει να την κερδίσουμε και πρέπει να την κερδίσουμε επιμένοντας στην στρατηγική την οποία έχουμε ακολουθήσει μέχρι τέλους. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε καλύτερη θέση από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν είναι λόγος εφησυχασμού. Θα πρέπει να επιμείνουμε στις πολιτικές τις οποίες έχουμε υλοποιήσει», συμπλήρωσε.

«Θέλω να ευχαριστήσω τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα της πολιτείας να μείνουν σπίτι. Που όλοι μας έχουμε περιορίσει τις ελευθερίες μας για να υπηρετήσουμε έτσι το κοινό καλό. Χτίζουμε ένα πολύ μεγάλο απόθεμα εμπιστοσύνης. Όχι μόνο στις δυνατότητες του κράτους να ανταποκριθεί σε αυτή την πρωτοφανή κρίση αλλά και στους ίδιους τους δεσμούς, τους αρμούς, της κοινωνίας μας, η οποία αποδεικνύει ότι την ώρα της κρίσης μπορεί να δράσει και να δράσει ενωμένα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Οι ιατρικές μάσκες θα διατεθούν από το Υπουργείο Υγείας στο ΕΣΥ, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε όλη την ελληνική επικράτεια και να δώσουν μεγάλη «ανάσα», στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μας σε αυτή τη σκληρή μάχη που δίνει κατά της πανδημίας που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Ενισχύονται οι περιπολίες της ΕΛ.ΑΣ.

Εκτός από τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η κυβέρνηση στην περίπτωση που υπάρξουν κρούσματα «απειθαρχίας», η Eλληνική Αστυνομία ρίχνεται και αυτή στη μάχη των ελέγχων όχι για να επιβάλει τιμωρητικές ποινές, αλλά για να ενημερώσει τους κατοίκους να μην συνωστίζονται.

Μάλιστα, ήδη ενισχύονται οι περιπολίες των αστυνομικών έξω από τραπεζικά ιδρύματα και όχι μόνο για τη διασφάλιση της υγείας.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, στο δρόμο θα βγουν αστυνομικοί που βρίσκονται στα γραφεία, αλλά και προσωπικό από την καταπολέμηση του εγκλήματος και την προστασία των συνόρων.

«Όλοι οι αστυνομικοί που επιστρέφουν πίσω από τα νησιά και τον Έβρο θα ενταχθούν διαδικασία επιτήρησης των μέτρων».

Διαβάστε επίσης