ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στους ρυθμούς της «επόμενης ημέρας» κυβέρνηση και χώρα

Στους ρυθμούς της «επόμενης ημέρας» κυβέρνηση και χώρα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Tην πιθανότητα να «απελευθερωθεί» νωρίτερα η μετακίνηση προς τα νησιά εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αν όλα πάνε καλά και συμφωνήσουν οι επιστήμονες. Η πιθανή ημερομηνία που συζητείται είναι η 18η Μαΐου, που θεωρείται ημερομηνία ορόσημο, καθώς απελευθερώνεται η μετακίνηση από νομό σε νομό στην ηπειρωτική χώρα και ξεκινούν οι εσωτερικές πτήσεις.

Υπόθεση Marfin

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, Σάββατο, πρόκειται να παραστεί στην εκδήλωση για τα θύματα της Marfin και να εντοιχίσει στο χώρο που έχασαν τη ζωή τους τιμητική πλακέτα. O πρωθυπουργός αποφάσισε την παραίτηση του Δημοσίου από την αναίρεση για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων από την Πολιτεία. Παράλληλα, έχει ανοίξει και ο φάκελος της τραγωδίας με στόχο να βρεθούν οι πραγματικοί ένοχοι που αφαίρεσαν τη ζωή στους τρεις αδικοχαμένους συμπολίτες μας.

Στήριξη στους εργάτες γης

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να στηρίξει και τους αγρότες από την πανδημία που επλήγησαν, επισκέφθηκε χθες μαζί με τον αρμόδιο υπουργό, Μάκη Βορίδη, την πρότυπη αγροτική μονάδα παραγωγής στον Αυλώνα Αττικής, από όπου ανακοινώθηκε, μεταξύ άλλων, πως όσοι άνεργοι επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής «νομοθετούμε ότι θα διατηρείται το επίδομα ανεργίας σε όσους ανέργους επιλέξουν να εργαστούν σε αγροτικές εργασίες. Θα παίρνουν επομένως και τον μισθό τους από την αγροτική εργασία και θα παίρνουν και το επίδομα».

«Διαφορετική περίπτωση η Αγία Παρασκευή»

Κόντρα, ωστόσο, έχει ξεσπάσει και για τις πλατείες με τα υπαίθρια πάρτι. Η κυβέρνηση ξεχωρίζει την περίπτωση της Αγίας Παρασκευής από άλλες περιπτώσεις συγχρωτισμού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι «δεν ήταν μια αυθόρμητη προσπάθεια κάποιων νεαρών που θα ήθελαν να βγουν μετά από πραγματικά πολλές σκληρές ημέρες».

Ρευστότητα στην οικονομία

Η κυβέρνηση ρίχνει πλέον το βάρος της και στην εξασφάλιση ρευστότητας στην οικονομία η οποία θα κρίνει την επιβίωση επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζει ως αρμόδιος υπουργός ότι αν οι τράπεζες δεν συνετιστούν και δεν ανοίξουν χρηματοδοτικές κάνουλες στις επιχειρήσεις τότε η κυβέρνηση, όπως άφησε να εννοηθεί, θα λάβει μέτρα.

«Έχει μπει το νερό στο αυλάκι όπως λέμε... Λεφτά θα πάρουν οι τράπεζες άρα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, μεταφέρονται συνέχεια παράπονα πελατών, οι υπάλληλοι δείχνουν αδιαφορία...τέτοιο είδους πνεύμα δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» είπε ο ίδιος.

Τηλεργασία στο Δημόσιο

Την ίδια ώρα, το μέτρο της τηλεργασίας στο Δημόσιο ήρθε για να μείνει.

Το υπουργείο Εσωτερικών νομοθετεί την εξ αποστάσεως εργασία για υπαλλήλους που δεν εξυπηρετούν πολίτες στα γκισέ.

Θα μπορούν να δουλεύουν για συγκεκριμένες ημέρες από το σπίτι τους με τη φυσική παρουσία να απαιτείται ανά διαστήματα, ως... δικλείδα ασφαλείας.

Πάντως, κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως η τηλεργασία δεν συνεπάγεται μείωση θέσεων εργασίας ή μείωση των μισθών. Ταυτόχρονα, με εγκύκλιο του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, επιστρέφει από τη Δευτέρα στο Δημόσιο το 70% των υπαλλήλων με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ