ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή για την ανάρτηση Σκέρτσου - Ο Τσιάρας στηρίζει τον υφυπουργό

Κόντρα στη Βουλή για την ανάρτηση Σκέρτσου - Ο Τσιάρας στηρίζει τον υφυπουργό
ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για την ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου σχετικά με τη δίκη της Ελένης Τοπαλούδη που έχει σχολιαστεί αρνητικά και από γαλάζια στελέχη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης στάθηκε στο πλευρό του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, λέγοντας πως οι δικαστικοί λειτουργοί θα πρέπει να λειτουργούν ανεπηρέαστοι από συναισθηματικές προσεγγίσεις.

Στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου η αντιπολίτευση επέμεινε στην αποπομπή Σκέρτσου, ο Κώστας Τσιάρας υποστήριξε ότι υπάρχει μια «λεπτή κόκκινη γραμμή» που πρέπει να πατούν οι δικαστικοί, οι οποίοι αν και είναι ανθρώπινο και κατανοητό, πρέπει να μένουν μακριά από συναισθηματικές φορτίσεις που προκαλεί μια υπόθεση. Πολλώ δε μάλλον, όταν πρόκειται για πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη και συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Απέρριψε κατηγορηματικά ότι η ανάρτηση του Άκη Σκέρτσου συνιστούσε παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. «Πρέπει να μιλάμε σοβαρά… Επί της ουσίας είπε κάτι διαφορετικό από αυτά που είπε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου;», ήταν το ερώτημα που έθεσε στους βουλευτές της αντιπολίτευσης και περνώντας στην αντεπίθεση σχολίασε:

«Αν θέλετε να θυμηθούμε παρεμβάσεις, είχαμε όταν μιλούσατε για τους αρμούς της εξουσίας και την απόφαση για τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες κι όχι η έκφραση ενός ανθρώπου που σχολίασε την συμπεριφορά ενός δικαστικού λειτουργού».

Στην αποπομπή Σκέρτσου επέμειναν βουλευτές της αντιπολίτευσης με τον Κώστα Ζαχαριάδη από τον ΣΥΡΙΖΑ να διερωτάται εάν παραμένει υπουργός, καθώς επέλεξε για τον εαυτό του τον ρόλο του εισαγγελέα. Έκανε λόγο για σιωπή του Μαξίμου και σχολίασε ότι τα ανακλαστικά που δεν είχε ο πρωθυπουργός με τον κ. Σκέρτσο και τα τραγούδια έξω από το πρωθυπουργικό μέγαρο, τα έχει ο Κώστας Μπακογιάννης που ζήτησε συγνώμη για όσα έγιναν στην Ομόνοια.

«Το σχόλιο του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και η παρέμβαση ήταν παντελώς λάθος και ακατανόητη μια μέρα πριν βγει απόφαση», σχολίασε η Νάντια Γιαννακοπούλου από το ΚΙΝΑΛ που σημείωσε πάντως, πως υπήρξε ζήτημα με την εισαγγελέα, η οποία υπερέβη ως ένα βαθμό την θέση της. «Ο κ. Σκέρτσος όμως δεν υπερέβη τον ρόλο του με αυτή του την παρέμβαση; Δεν είναι ένας οποιοσδήποτε πολίτης, έχει συγκεκριμένο ρόλο δίπλα στον πρωθυπουργό. Ένα πολιτικό πρόσωπο δεν μπορεί να μπαίνει μέσα σε τέτοιες αντιδικίες ιδίως ένα 24ωρο πριν βγει η απόφαση», ανέφερε.

Για απαράδεκτη και προκλητική την παρέμβαση της κυβέρνησης στην δίκη Τοπαλούδη, έκανε λόγο από το ΚΚΕ η Μαρία Κομνηνάκα, χαρακτηρίζοντας κενές περιεχομένου διακηρύξεις της κυβέρνησης περί ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. «Ωμή πολιτική παρέμβαση» συνιστά η ανάρτηση Σκέρτσου και για την Ελληνική Λύση.

Τον υφυπουργώ παρά το πρωθυπουργό άδειασε ο κυβερνητικός βουλευτής Γιάννης Λοβέρδος, ο οποίος ανέφερε πως δεν εκφράζει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και τη ΝΔ, που σέβεται περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα τη Δικαιοσύνη. «Όλοι έχουμε γράψει ανοησίες κι έχουμε ζητήσει συγνώμη», είπε, συμπλήρωσε ωστόσο, για τον κ. Σκέρτσο πως «άνθρωπος είναι κι αυτός, μπορεί να παρασύρθηκε». Υποστήριξε ακόμη, πως η ανάρτηση του δεν συνιστά παρέμβασή στην Δικαιοσύνη.

Δηλώσεις Χαρίτση και Γεραπετρίτη

Νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το αίτημά του για αποπομπή του υφυπουργού, κατηγορώντας τον παρέμβαση στο δικαστήριο, λόγω της επικριτικής ανάρτησής του για την αγόρευση της εισαγγελέως. Ο Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στον Αlpha στους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο είπε ότι:

«Η δημόσια τοποθέτηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ σε μία δίκη που βρίσκεται σε εξέλιξη, μία δίκη που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, συνιστά ωμή παρέμβαση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Εφόσον ο κ. Σκέρτσος θέλει να τοποθετείται ως απλός πολίτης ας τον αποπέμψει ο κ. Μητσοτάκης για να μπορεί να τοποθετείται επί παντός επιστητού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Από τη μεριά της κυβέρνηση τοποθετήθηκε ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνύντευξή του στην ΕΡΤ. Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι:

«Θεωρώ ότι δεν ήταν πολιτική παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, του κυρίου Σκέρτσου. Επρόκειτο για μία προσωπική τοποθέτηση σε ένα ζήτημα αιχμής που απασχολεί την ελληνική κοινωνία. Από το λεκτικό αλλά και από το ύφος της ανάρτησης του κυρίου Σκέρτσου είναι σαφέστατο ότι δεν προκύπτει οποιαδήποτε βούληση να υπάρξει επιρροή στην έκδοση της απόφασης. Άλλωστε, δεν πρόκειται για υπόθεση με πολιτικό ενδιαφέρον, είναι κυρίως κοινωνικό το ζήτημα.

Όποιος γνωρίζει τον κύριο Σκέρτσο, ξέρει ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο πάρα πολύ υψηλού ήθους και ευπρέπειας. Θα ήταν απολύτως αδύνατο και εκτός της δικής μας αντίληψης να έκανε οποιαδήποτε τοποθέτηση με σκοπό να επηρεάσει τη δικαστική κρίση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ