ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσφυγικό και εθνικά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Κοτζιά

Προσφυγικό και εθνικά θέματα στο επίκεντρο των επαφών του Νίκου Κοτζιά
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης (φωτογραφία αρχείου)

Διπλωματικός πυρετός τις επόμενες εβδομάδες στο υπουργείο Εξωτερικών καθώς όλα τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό θα βρεθούν στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει ο Νίκος Κοτζιάς.

Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές, άμεσα αναμένεται να συναντηθεί ο κ. Κοτζιάς με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ για το Σκοπιανό, κ. Μάθιου Νίμιτς, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η χώρα μας.

Ο κ. Κοτζιάς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα ταξιδέψει στο Παρίσι προκειμένου να συναντηθεί με το νέο Γάλλο ομόλογό του Ζαν Μαρκ Ερό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Αρλέμ Ντεσίρ. Επίσης θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και λίγες εβδομάδες αργότερα θα ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Λίβανο.

Για το προσφυγικό/μεταναστευτικό θα πραγματοποιηθεί στις 14 Απριλίου τριμερής διαβούλευση μεταξύ των αρχών αστυνομικών αρχών Ελλάδας, Αλβανίας και Ιταλίας.

Λίγες μέρες αργότερα, από τις 21 έως τις 22 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί τετραμερής διαβούλευση μεταξύ των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών των χωρών που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας. Εκτός από τη χώρα μας θα συμμετέχουν ΠΓΔΜ, Βουλγαρία και Αλβανία. Για την τελευταία, ανώτατες διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει προτείνει «λύση πακέτο» για όλα τα εκκρεμή ζητήματα προκειμένου να διευκολύνει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της.

Στην ίδια συνάντηση η Ελλάδα αναμένεται να προτείνει την πραγματοποίηση ευρύτερης συνάντησης, με τη συμμετοχή της Σερβίας, της Αυστρίας, της Σλοβακίας, της Κροατία.

Αντικείμενο τη συνάντησης σύμφωνα με την πρόταση του Ελληνικου Υπουργείου Εξωτερικών θα είναι το προσφυγικό καθώς επίσης και θέματα που αφορούν τη διασυνοριακή συνεργασία και ασφάλεια.

Αρχές Σεπτεμβρίου, όπως προσέθεσαν οι ίδιες πηγές, θα πραγματοποιηθεί στη Ρόδο συνάντηση για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου στην οποία θα συμμετάσχουν η Κύπρος η Ιταλία η Βουλγαρία και η Ολλανδία ως προεδρεύουσα της ΕΕ.

Πέντε Έλληνες αξιωματικοί φθάνουν στη Σμύρνη

Την Παρασκευή 8 Απριλίου αναμένεται να φθάσουν στη Σμύρνη πέντε Έλληνες αξιωματικοί, οι οποίοι θα εκτιμήσουν την κατάσταση του προσφυγικού/μεταναστευτικού στη γείτονα. Σύμφωνα με ανώτατες διπλωματικές πηγές οι ροές των προσφύγων/μεταναστών μειώνονται.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζοντας τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είπαν η πρακτική που εφαρμόζεται, λόγω της στάσης που δείχνει η Τουρκία στο όλο θέμα, δεν ανταποκρίνεται στο αρχικό σχεδιασμό και συνέστησαν σε όλους ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ