ΑΓΟΡΕΣ

Αισιοδοξία στις αγορές – Με κέρδη ξεκινάει η εβδομάδα σε Αθήνα και Ευρώπη

Αισιοδοξία στις αγορές – Με κέρδη ξεκινάει η εβδομάδα σε Αθήνα και Ευρώπη
Αισιοδοξία επικρατεί στις αγορές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 850 μονάδων AP Photo

Η θετική πορεία που καταγράφηκε στα Χρηματιστήρια της Αθήνας και της Ευρώπης έδωσε ώθηση στο ξεκίνημα της συνεδρίασης την Δευτέρα, με τους βασικούς δείκτες να κινούνται με ισχυρή άνοδο.

Στην Ελλάδα, τα κέρδη που κατέγραψε ο τραπεζικός κλάδος στη συνεδρίαση της Παρασκευής και οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα μπαράζ 21 μέτρων ενίσχυσης προς ιδιώτες και επιχειρήσεις δίνει αισιοδοξία στους επενδυτές, με το Χρηματιστήριο Αθηνών να «φλερτάρει» με το επίπεδο των 850 μονάδων. Την ίδια ώρα το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε άνοδο ρεκόρ σε διάστημα εξαμήνου.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 13:34 διαμορφώθηκε στις 849,42 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,89%, με την αξία των συναλλαγών στα 26,87 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως αρχικά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 852,06 μονάδες (+1,21%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε άνοδο σε ποσοστό 1,02%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 0,56%.

Στο μέτωπο της Ευρώπης οι μετοχές ετοιμάζονται για μια αντίστοιχη πορεία. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,02%, με τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας να ηγείται των κερδών με 2,2%.

Πιο αναλυτικά, στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε άνοδο 1,60%, στη Γαλλία ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,30% και το Λονδίνο ο FTSE 100 έφτασε το 1,32%.

Να σημειώσουμε πως οι διεθνείς αγορές προετοιμάζονται για την ανακοίνωση των τελευταίων στοιχείων του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Αύγουστο, τα οποία αναμένονται την Τετάρτη.

Άνοδος – ρεκόρ για το ευρώ

Άνοδο ρεκόρ σε διάστημα εξαμήνου σημειώνει την Δευτέρα το ευρώ έναντι του δολαρίου, επηρεασμένο από τις δηλώσεις του διοικητή της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ότι θα χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Συγκεκριμένα, το νόμισμα της Ευρωζώνης σημείωσε άνοδο έως και 1,6% έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα, μέχρι στιγμής, αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή από τον Μάρτιο, στα περίπου 1,0198 δολάρια.

Πιο αναλυτικά, ο Γερμανός τραπεζίτης εξέφρασε την άποψη πως η ΕΚΤ πρέπει να εντατικοποιήσει τις προσπάθειές της για την καταπολέμηση της ραγδαίας ανόδου του πληθωρισμού, ακόμη και μετά την πρόσφατη ιστορική αύξηση των επιτοκίων.

«Σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει πλέον πολλούς τομείς της οικονομίας. Ως εκ τούτου είναι πλέον σημαντικό να ληφθούν μέτρα από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής» δήλωσε με φόντο την κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Να θυμίσουμε πως η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης - επίπεδο ρεκόρ, την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας τη διαφορά των επιτοκίων με την Fed των ΗΠΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ