ΑΓΟΡΕΣ

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη – Συνεδρίαση με ιδιαιτερότητες για την Αθήνα

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη – Συνεδρίαση με ιδιαιτερότητες για την Αθήνα
Μέχρι στιγμής οι επενδυτές πραγματοποιούν πολύ μετρημένες κινήσεις καθώς τηρούν στάση αναμονής για το κλείσιμο της συνεδρίασης AP Photo

Αρνητικό πρόσημο παρουσιάζουν η Αθήνα και η Ευρώπη τις πρώτες ώρες της χρηματιστηριακής συνεδρίασης της Παρασκευής, με την αγορά της Ελλάδας να συναλλάσσεται στο επίπεδο των 830 μονάδων δεχόμενη ελεγχόμενες πιέσεις, εν μέσω καθοδικής κίνησης των ευρωπαϊκών αγορών.

Μέχρι στιγμής οι επενδυτές πραγματοποιούν πολύ μετρημένες κινήσεις καθώς τηρούν στάση αναμονής για το κλείσιμο της συνεδρίασης, όπου αναμένεται αυξημένη συναλλακτική δραστηριότητα στην αγορά, με φόντο τις μεταβολές (rebalancing) των δεικτών του FTSE Russell, που προβλέπουν αύξηση της στάθμισης της χώρας στο δείκτη FTSE Emerging Markets All Cap Index στο 0,37% και στο δείκτη ΕΜΕΑ Emerging Markets (+0,25%).

Να θυμίσουμε πως ο διεθνής οίκος στις 19 Αυγούστου ανακοίνωσε την απόφαση του να μεταφέρει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Στους συγκεκριμένους δείκτες (Large & Mid Cap) είναι πλέον εισηγμένες οι εταιρείες: ΓΕΚ Τέρνα, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Autohellas, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Quest Συμμετοχών, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Σε αυτό το κλίμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών στις 12:01, διαμορφώθηκε στις 835,42 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,45% με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 10,29 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωνε πτώση 1,09%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρούσε κατά 0,43%.

Στο μέτωπο της Ευρώπης, σημειώνεται πτώση για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για μειωμένη ανάπτυξη και οι επενδυτές ανησυχούν για μια νέα ενδεχόμενη αύξηση επιτοκίων. Παράλληλα η κρίση στην ενεργειακή αγορά επιβαρύνει τις μετοχές όλων των κλάδων που επηρεάζονται σε διαφορετικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,28%. Στη Γερμανία ο DAX έχασε 1,87%, στη Γαλλία ο CAC 40 αποδυναμώθηκε 1,46% και το Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε οριακά κατά 0,22%.

Το ευρώ υποχωρεί 0,16%

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,16% και διαμορφώνεται στα 0,9984 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 143.3320 γεν, στο 0,8752 με τη στερλίνα και στο 0,9620 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,09% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 143,3320 γεν.

Χαμηλό 37 ετών για την στερλίνα

Κάτω από τα 1,14 δολάρια έπεσε η βρετανική στερλίνα για πρώτη φορά από το 1985, με ώθηση από το «δυνατό» δολάριο και τις προειδοποιήσεις για ύφεση.

Συγκεκριμένα, η στερλίνα έφτασε τα 1,135 δολάρια νωρίτερα, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις λιανικές πωλήσεις στην Βρετανία, (πτώση 1,6%), καθώς οι αναλυτές αξιολογούν την πτώση κατά 1,6% ως επιδείνωση της καταναλωτικής εικόνας στη χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ