ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ράλι 2%

Πάνω από τις 820 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ράλι 2%
Σε Αθήνα και Ευρώπη, οι κυριότεροι δείκτες ξεκίνησαν την ημέρα προσθέτοντας μονάδες στο χθεσινό «ταμείο», με φόντο το ράλι ανάκαμψης στην Wall Street INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Μετά από περισσότερες από δέκα μέρες το Χρηματιστήριο Αθηνών ξαναβρίσκεται με σταθερό βηματισμό πάνω από τις 800 μονάδες, ακολουθώντας πιστά στις τάσεις στις διεθνείς αγορές. Το άλμα του Γενικού Δείκτη Τιμών (ΓΔΤ) το απόγευμα της Δευτέρας, αλλά και σήμερα δείχνει πως οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να βάλουν στηρίγματα, όμως ανησυχούν για το ευρύτερο οικονομικό κλίμα, ειδικά καθώς το ΧΑ εισέρχεται σε έναν μήνα συναλλαγών που ιστορικά έχει αποδειχτεί «κόκκινος».

Στην Ευρώπη, οι κυριότεροι δείκτες ξεκίνησαν την ημέρα προσθέτοντας μονάδες στο χθεσινό «ταμείο», με φόντο το ράλι ανάκαμψης στην Wall Street. Η αμερικανική αγορά κατέγραψε σημαντικά κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, καθώς τα κρατικά ομόλογα έπεσαν από το υψηλό επίπεδο δεκαετίας που είχαν βρεθεί. Μάλιστα, ήταν η καλύτερη ημέρα, από τις 24 Ιουνίου για τον Dow Jones και η καλύτερη ημέρα επιδόσεων από τις 27 Ιουλίου για τον S&P 500.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σημείο «κλειδί» για την αισιοδοξία των αγορών στάθηκε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να οπισθοχωρήσει σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείο Οικονομικών για τον «μίνι προϋπολογισμό» ο οποίος πρόβλεπε μειώσεις φόρων.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να λάβει δραστικά μέτρα – προχωρώντας σε έκτακτες αγορές ομολόγων για να ρίξει τους τόνους. Όταν η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και τα κυβερνητικά ομόλογα κατέγραψαν ιστορικά sell off και εκτιμούν πως το παράδειγμα αυτό ενδέχεται να τον τόνο και στις άλλες κεντρικές τράπεζες να μην αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκιά τους λόγω των γενικευμένων φόβων οικονομικής ύφεσης.

Σε αυτό το κλίμα, ο γενικός δείκτης στην Αθήνα στις 13:27 κυμάνθηκε στις 822,12 μονάδες με άνοδο 2,23% και τζίρο 23,37 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap) ενισχύθηκε κατά 1,65%, όπως και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) κέρδισε 0,96%.

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,40%, με την κατηγορία του ταξιδιού και της ψυχαγωγίας να οδηγούν τα κέρδη με άνοδο 2,9%.

Άνοδος για τη στερλίνα – Υποχώρηση για τα ομόλογα

Με φόντο τις εξελίξεις στην βρετανική κυβέρνηση, τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,42% στα 1,1370 δολάρια, ξεφεύγοντας από το ιστορικό χαμηλό στα 1,0350 δολάρια στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ράλι στο βρετανικό νόμισμα δεν κρατήσει πολύ, καθώς αποτελεί αντίδραση στα τελευταία δεδομένα και αξιολογούν πως δεν αποκλείεται να καταγράψει εκ νέου απώλειες και χαμηλό ρεκόρ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμήσεις από την Nomura και την Morgan Stanley προβλέπουν ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει στην ισοτιμία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ