ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισε τις 820 μονάδες - Ράλι ανόδου στο 2,35%

Χρηματιστήριο Αθηνών: Κέρδισε τις 820 μονάδες - Ράλι ανόδου στο 2,35%
Οι επενδυτές στην Αθήνα έδειξαν να ακολουθούν τον βηματισμό των διεθνών αγορών οι οποίες αξιολογούν τα νέα οικονομικά δεδομένα ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ / ΙΝΤΙΜΕ ΝEWS

Το Χρηματιστήριο Αθηνών κατέκτησε τις 823 μονάδες σήμερα και κατάφερε να συνεχίσει στο θετικό μοτίβο που ξεκίνησε χθες. Η συνεδρίαση της Τρίτης κινήθηκε όλη την ημέρα σε ρυθμούς «ράλι» και έκλεισε με άνοδο 2,35% και με σημαντικό τζίρο στα 51 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές στην Αθήνα έδειξαν να ακολουθούν τον βηματισμό των διεθνών αγορών οι οποίες αξιολογούν τα νέα οικονομικά δεδομένα, κυρίως όσον αφορά στα επόμενα βήματα των κεντρικών τραπεζών για τα επιτόκια, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, σημείο «κλειδί» για την αισιοδοξία των αγορών στάθηκε η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να οπισθοχωρήσει σχετικά με τον σχεδιασμό του υπουργείο Οικονομικών για τον «μίνι προϋπολογισμό» ο οποίος πρόβλεπε μειώσεις φόρων.

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές αξιολόγησαν θετικά και την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να λάβει δραστικά μέτρα – προχωρώντας σε έκτακτες αγορές ομολόγων για να ρίξει τους τόνους. Όταν η στερλίνα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο και τα κυβερνητικά ομόλογα κατέγραψαν ιστορικά sell off και εκτιμούν πως το παράδειγμα αυτό ενδέχεται να τον τόνο και στις άλλες κεντρικές τράπεζες να μην αυξήσουν εκ νέου τα επιτόκιά τους λόγω των γενικευμένων φόβων οικονομικής ύφεσης.

Παρότι, ο Οκτώβριος θεωρείται ένας δύσκολος μήνας σε χρηματιστηριακούς όρους, το άλμα του Γενικού Δείκτη Τιμών στην Αθήνα και του πανευρωπαϊκού δείκτη Stoxx 600 κατά 2,40% στις ευρωαγορές, δημιουργεί ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο ξεκίνησε από την Wall Street.

Η αμερικανική αγορά κατέγραψε σημαντικά κέρδη στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα, καθώς τα κρατικά ομόλογα έπεσαν από το υψηλό επίπεδο δεκαετίας που είχαν βρεθεί. Μάλιστα, ήταν η καλύτερη ημέρα, από τις 24 Ιουνίου για τον Dow Jones και η καλύτερη ημέρα επιδόσεων από τις 27 Ιουλίου για τον S&P 500.

Στο ίδιο κλίμα, το σημερινό ξεκίνημα χαρακτηρίστηκε από μεγάλες ανοδικές κινήσεις, καθώς ο Dow Jones έπιασε τις 501 μονάδες με άνοδο 1,7%, S&P 500 ενισχύθηκε 2% και ο Nasdaq κέρδισε 2,5%.

Άνοδος για τη στερλίνα

Με φόντο τις εξελίξεις στην βρετανική κυβέρνηση, τα κρατικά ομόλογα υποχώρησαν για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και η στερλίνα κατέγραψε άνοδο 0,42% στα 1,1370 δολάρια, ξεφεύγοντας από το ιστορικό χαμηλό στα 1,0350 δολάρια στις 26 Σεπτεμβρίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως το ράλι στο βρετανικό νόμισμα δεν κρατήσει πολύ, καθώς αποτελεί αντίδραση στα τελευταία δεδομένα και αξιολογούν πως δεν αποκλείεται να καταγράψει εκ νέου απώλειες και χαμηλό ρεκόρ μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμήσεις από την Nomura και την Morgan Stanley προβλέπουν ότι η στερλίνα θα υποχωρήσει στην ισοτιμία τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το Bloomberg.

Κέρδη και για τα κρυπτονομίσματα

Μεταξύ των κερδισμένων της ημέρας είναι το bitcoin και το ether, ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι τα κέρδη μπορεί να είναι βραχυπρόθεσμα.

Πιο αναλυτικά, η τιμή του bitcoin ξεπέρασε σήμερα το ψυχολογικό όριο των 20.000 δολαρίων με άνοδο 1,20%. Το ether κινήθηκε σε κέρδη 1,54% το απόγευμα της Τρίτης την ώρα που το Solana ενισχύθηκε 1,58%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ