ΑΓΟΡΕΣ

Άλμα στις αγορές με ώθηση από την Wall Street

Άλμα στις αγορές με ώθηση από την Wall Street
«Στήριγμα» στις ευρωπαϊκές αγορές έβαλαν και τα σενάρια πως η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική INTIME NEWS

Έκπληξη ήταν η συνεδρίαση της Πέμπτης για την Wall Street, η οποία παρότι ξεκίνησε με μια μεγάλη βουτιά στους βασικούς δείκτες υπό την πίεση των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώθηκαν για τον πληθωρισμό και τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ κατάφεραν τελικά να ξεπεράσουν την απαισιοδοξία και να καταγράψουν μια έντονα ανοδική πορεία.

Η αλλαγή κατεύθυνσης ενίσχυσε τις διεθνείς αγορές σήμερα το πρωί και έδωσε ώθηση σε Αθήνα και Ευρώπη. Συγκεκριμένα, στο άνοιγμα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών οι τιμές των μετοχών κατέγραψαν ισχυρές ανοδικές τάσεις και στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας την αγορά πάνω από τα επίπεδα των 830 μονάδων.

Στις 17:26 πμ, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 832,3 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 2% και η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 65,03 εκατ. ευρώ. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές και ο τίτλος της Coca Cola HBC.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδιζε 0,86% στις 392,50 μονάδες, με τις μετοχές βασικών πόρων να προσθέτουν 2,7% και να ηγούνται των κερδών.

Σημειώνεται πως «στήριγμα» στις ευρωπαϊκές αγορές έβαλαν και τα σενάρια πως η βρετανική κυβέρνηση ενδέχεται να αναθεωρήσει την οικονομική της πολιτική για το πλάνο μείωσης της φορολογίας που είχε εξαγγείλει τον Σεπτέμβριο, μετά τις έντονες αντιδράσεις της αγοράς.

Το ευρώ υποχώρησε 0,17%, στα 0,9767 δολάρια

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,17% και διαμορφώθηκε στα 0,9767 δολάρια.

Το ευρώ βρέθηκε στα 144,0660 γεν, στο 0,8660 με τη στερλίνα και στο 0,9749 με το ελβετικό φράγκο. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημείωσε πτώση 0,49% και διαμορφώθηκε στα 1,1275 δολάρια.

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο το φυσικό αέριο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο βρέθηκαν οι τιμές του φυσικού αερίου το πρωί της Παρασκευής κάτω από το επίπεδο των 150 ευρώ ανά κιλοβατώρα, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά λύσεις για την συγκράτηση της τιμής του.

Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο ενέργειας του Άμστερνταμ της Ολλανδίας έχασαν 2,5% τις πρώτες ώρες συνεδρίασης την Παρασκευή, φτάνοντας στα 149,44 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Όπως αναφέρει σχετικά το Bloomberg, η προοπτική ενός χειμώνα με ηπιότερες θερμοκρασίες θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση αερίου κατά 15%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ