ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πτώση 23,77% στην τιμή της ενέργειας την Παρασκευή

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πτώση 23,77% στην τιμή της ενέργειας την Παρασκευή
Η τιμή της ενέργειας για αύριο διαμορφώνεται στα 191,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 250,61 ευρώ που ήταν η τιμή για την Πέμπτη ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ/EUROKINISSI

Πτώση της τάξεως του 23,77% παρουσιάζει η τιμή του ρεύματος για την Παρασκευή 20/10 στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, με αρνητικό πρόσημο για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα. Συγκεκριμένα, η τιμή της ενέργειας για αύριο διαμορφώνεται στα 191,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα, έναντι 250,61 ευρώ που ήταν η τιμή για την Πέμπτη.

Όσον αφορά στο ενεργειακό μείγμα, η ζήτηση καλύπτεται κατά 44,16% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (RES), κατά 21,30% από μονάδες φυσικού αερίου, κατά 16,61% από εισαγωγές, ενώ οι λιγνίτες ανέρχονται στο 8,97%.

Σημειώνεται πως η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), διαμορφώνεται στα 123 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα.

Σε σύγκριση με τις τιμές του περασμένου Οκτωβρίου, το φυσικό αέριο είναι 3 φορές ακριβότερο, ωστόσο διαμορφώνεται σήμερα περίπου 60% χαμηλότερα από τα 349 ευρώ που είχε φτάσει στις 26 Αυγούστου. Στις ΗΠΑ, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν υποχωρήσει κατά 24% σε ένα μήνα και βρίσκονται σε χαμηλό τριών μηνών αν και παραμένουν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με το μακροχρόνιο μέσο όρο.

Η μεγάλη πτώση που καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου σε Ευρώπη και Αμερική αποδίδεται εν μέρει στην πρόταση της Κομισιόν για ένα έκτακτο πακέτο μέτρων που θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ