ΑΓΟΡΕΣ

Goldman Sachs: Έρχεται πτώση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου

Goldman Sachs: Έρχεται πτώση 30% στην τιμή του φυσικού αερίου
Η Goldman Sachs αναμένει ότι η τιμή αναφοράς θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023 AP Photo/Martha Irvine

Μείωση έως και 30% στην τιμή του φυσικού αερίου τους επόμενους μήνες, προβλέπει η Goldman Sachs τους επόμενους μήνες, καθώς τα κράτη αποκτούν προσωρινά το προβάδισμα σε θέματα εφοδιασμού.

Στον κύριο δείκτη για την ευρωπαϊκή τιμή (TTF) την Τρίτη, το φυσικό αέριο διαπραγματευόταν στα περίπου 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης 2/11 κυμαινόταν στα 121 ευρώ. Ωστόσο, η Goldman Sachs αναμένει ότι αυτή η τιμή αναφοράς θα μειωθεί στα 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα το πρώτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με σημείωμα της τράπεζας της προηγούμενης εβδομάδας.

Κάτι που θα αποτελούσε σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τα επίπεδα που καταγράφηκαν τον Αύγουστο, όταν η απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι επακόλουθες πιέσεις στο ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης εκτίναξαν τις τιμές σε ιστορικά επίπεδα — πάνω από τα 340 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με το CNBC, η πρόσφατη μείωση των τιμών οφείλεται σε παράγοντες όπως η πληρότητα στην αποθήκευση φυσικού αερίου. Παράλληλα, οι καιρικές συνθήκες ήταν πιο ήπιες από τις αναμενόμενες, ενώ υπάρχει υπερπροσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Πρόσφατα reports αναφέρουν ότι περίπου 60 πλοία περιμένουν να εκφορτώσουν LNG στην Ευρώπη και τα πρόσφατα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι τα επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη βρίσκονται στο 94%.

Αύξηση μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023

Σύμφωνα με το CNBC, παρά την αισιοδοξία για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, η οποία μπορεί να μετριάσει εν μέρει την κρίση κόστους ζωής, υπάρχει μεγάλη πίεση στους Ευρωπαίους ηγέτες να εξασφαλίσουν την προσφορά.

«Η ομάδα μας για τα εμπορεύματα προβλέπει περαιτέρω πτώση στα 85 ευρώ το πρώτο τρίμηνο προτού η τιμή σημειώνει εκ νέου απότομη άνοδο το επόμενο καλοκαίρι, όταν θα χτίζονται ξανά τα αποθέματα», αναφέρουν στο σημείωμα τους οι αναλυτές της Goldman Sachs, με τις προβλέψεις τους να κάνουν λόγο για άνοδο των τιμών σε λίγο κάτω από τα 250 ευρώ ανά μεγαβατώρα μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Οι τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να αυξηθούν μετά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, με τους αναλυτές να σημειώνουν πως ένα ενδεχόμενο «άνοιγμα» της οικονομίας στην Κίνα του χρόνου, μπορεί να αυξήσει τις εισαγωγές της σε LNG, κάτι που μπορεί να επηρεάσει το διαθέσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ