ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Βαριές απώλειες με φόντο τη νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed

Αγορές: Βαριές απώλειες με φόντο τη νέα αύξηση επιτοκίων από την Fed
Οι ανακοινώσεις της Fed έφεραν ισχυρές απώλειες στην Wall Street, ακολούθησε η Ασία και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές άνοιξαν στο ίδιο κλίμα AP Photo/John Minchillo, File

Οι ανακοινώσεις της Fed το βράδυ της Τετάρτης 2/11 έφεραν ισχυρές απώλειες στην Wall Street, ακολούθησε η Ασία και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν στο ίδιο κλίμα, με αρνητικό πρόσημο.

Χθες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέβασε τα επιτόκια του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο του 2008. Συγκεκριμένα, η FED προχώρησε στην τέταρτη διαδοχική αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης, στη σκιά του πληθωρισμού ρεκόρ, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις αναλυτών.

Πλέον, τα επιτόκια του δολαρίου διαμορφώνονται στο εύρος του 3,75% με 4%, ενώ αντίστοιχα ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι στα υψηλά 40 ετών, έχοντας εκτιναχθεί στο 8,2% για το Σεπτέμβριο.

«Η συνέχιση των αυξήσεων στα επιτόκια θα είναι κατάλληλη πολιτική» τονίζεται στο ανακοινωθέν της Fed.

«Για τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων, η FOMC θα λάβει υπόψη τη συνολική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, την καθυστέρηση με την οποία η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, και τις οικονομικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

«Η Federal Reserve έχει ακόμη 'κάποια απόσταση να διανύσει' προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων», τόνισε ο πρόεδρος της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ μιλώντας στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς, σπεύδοντας να αμβλύνει τις προσδοκίες ότι ενδέχεται να τερματιστεί σύντομα η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

«Οι αποφάσεις μας θα εξαρτηθούν από το σύνολο των εισερχόμενων δεδομένων και τις επιπτώσεις τους στις προοπτικές της οικονομικής δραστηριότητας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η Fed θα μπορούσε να περιορίσει τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου ή του Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη αύξηση επιτοκίου αναμένεται να ανακοινώσει την Πέμπτη και η Τράπεζα της Αγγλίας.

Σε αυτό το κλίμα, στο κλείσιμο της Τετάρτης η Wall Street σημείωσε ισχυρές απώλειες με τον Dow Jones να χάνει 1,55% ή 505,44 μονάδες στις 32.147 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε 2,52% ή 97,25 μονάδες στις 3.758 μονάδες και ο Nasdaq έπεσε 3,60% ή 366,05 μονάδες στις 10.254 μονάδες.

Σειρά πήραν τα ασιατικά χρηματιστήρια την Πέμπτη το πρωί, στο Χονγκ Κονγκ, όταν ο δείκτης Hang Seng σημείωσε βουτιά 2,9%. Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε σε ποσοστό 0,3%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 έχασε 1,8%.

Αντίστοιχα, με αρνητικό πρόσημο άνοιξαν και οι ευρωπαϊκές αγορές σήμερα το πρωί. Στις 17:15 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωνε πτώση 1,06% και στην εγχώρια αγορά ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε απώλειες 1,40% στις 861,76 μονάδες και με τζίρο στα 49,40 εκατ. δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ