ΑΓΟΡΕΣ

Διστακτικές κινήσεις στις αγορές - Ήπια τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διστακτικές κινήσεις στις αγορές - Ήπια τα κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πάνω από τις 900 μονάδες INTIME/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Αθήνα και Ευρώπη συνέχισαν να κινούνται με θετικό πρόσημο σήμερα, όμως οι κινήσεις των επενδυτών ήταν διστακτικές και κράτησαν τα κέρδη σε χαμηλό επίπεδο.

Στο κλείσιμο της συνεδρίασης το απόγευμα της Τρίτης, 15/11, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη μέρα πάνω από τις 900 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων καθώς άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών της Εθνικής Τράπεζας για την έκδοση ομολόγου, στο πλαίσιο των εκδόσεων MREL για την κάλυψη της ελάχιστης απαίτησης ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι αναλυτές παρακολουθούσαν σήμερα με σκεπτικισμό τις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, καθώς το διεθνές κλίμα συνηγορεί υπέρ της επιθετικής πολιτικής στο μέτωπο των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών, την ώρα που τα ενεργειακά κόστη παραμένουν υψηλά και που η Ρωσία προχώρησε σε μια νέα ρωσική επίθεση στο Κίεβο, ενώ είναι σε εξέλιξη η Σύνοδος των G20.

Η ενεργειακή κρίση επιβάρυνε το εμπορικό ισοζύγιο της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, καθώς καταγράφηκε μεγάλο έλλειμμα έναντι πλεονάσματος ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Τα νέα δεδομένα έδειξαν πως το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό έλλειμμα της Ευρωζώνης ανήλθε στα 34,4 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο

Στην αμερικάνικη αγορά, οι βασικοί δείκτες της Wall Street κατέγραψαν κέρδη την Τρίτη που καθώς συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, με τις τιμές παραγωγού τον Οκτώβριο να παρουσιάζουν κάμψη και να κινούνται κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών. Υπενθυμίζεται πως τα σημερινά στοιχεία έρχονται μετά από την κάμψη που κατέγραψε ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ για τον Οκτώβριο, που διαμορφώθηκε 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο.

Στα χρηματιστηριακά ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 903,87 μονάδες με άνοδο 0,40% και τζίρο 75,36 εκατ. ευρώ, λίγο αργότερα, στις 18:29 ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινήθηκε κοντά στις 434 μονάδες με άνοδο 0,26%. Την ίδια ώρα, ο αμερικανικός Dow Jones κέρδισε 0,86% στις 33.823 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,56% και ο Nasdaq κέρδισε 2,50%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ