ΑΓΟΡΕΣ

Η πτώση του bitcoin παρέσυρε τις μετοχές της Coinbase

Η πτώση του bitcoin παρέσυρε τις μετοχές της Coinbase
Δεκαεννέα μήνες μετά την IPO αξίας άνω των 85 δισ. δολαρίων, σήμερα η Coinbase έχει πέσει κάτω από το ορόσημο των 10 δισ. δολαρίων Coinbase

Το bitcoin και άλλα σημαντικά κρυπτονομίσματα υποχώρησαν απότομα τη Δευτέρα 21/11 και παρέσυραν μαζί τους τη μετοχή της Coinbase, η οποία έκλεισε με πτώση 8%, στο χαμηλότερο σημείο από την είσοδο της στην αγορά τον Απρίλιο του 2021.

Δεκαεννέα μήνες μετά την πρώτη της Δημόσια Προσφορά με αξία άνω των 85 δισ. δολαρίων, σήμερα η Coinbase έχει πέσει κάτω από το ορόσημο των 10 δισ. δολαρίων και έχει χάσει πάνω από το ένα τέταρτο της αξίας της, μόλις κατά τις τέσσερις τελευταίες συνεδρίες.

Ειδικά για το bitcoin, το κρυπτονόμισμα έχασε 3,6% για να διαπραγματευτεί περίπου στα 15.990,89 δολάρια χθες, ενώ το πρωί της Τρίτης 22/11 έφτασε στα 15.681,30 δολάρια με πτώση 0,50%, με φόντο τον αντίκτυπο από την κατάρρευση του FTX που συνεχίζει να κλυδωνίζει στην αγορά.

Στο ίδιο κλίμα, στη συνεδρίαση της Δευτέρας, το ethereum βούλιαξε κατά 7% στα 1.120,61 δολάρια, ενώ το σήμερα το πρωί η πτώση κατά 2,31% έφερε το κρυπτονόμισμα στα 1.080 δολάρια.

Υπό την πίεση της FTX

Οι τελευταίες δύο εβδομάδες μετά την χρεοκοπία της FTX, ήταν δύσκολες για την αγορά των κρυπτονομισμάτων. Μάλιστα, από τις 6 Νοεμβρίου η αγορά έχει χάσει αξία άνω των 260 δισ. δολαρίων.

«Η αγορά βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής και παρακολούθησης για να δει αν υπάρχουν άλλες οντότητες που θα μπορούσαν να πέσουν ως αποτέλεσμα της FTX», δήλωσε στο CNBC ο Βιγιάι Αγιάρ, αντιπρόεδρος της Luno.

Αιχμές κατά της διοίκησης του Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ στην FTX.com άφησε και ο νέος CEO της εταιρείας κρυπτονομισμάτων, Τζον Ρέι.

Σε επιστολή του προς δικαστήριο του Ντέλαγουερ που έχει αναλάβει το αίτημα χρεοκοπίας της FTX, ο Ρέι ανέφερε πως «με την πείρα που έχω εδώ και 40 χρόνια, δεν έχω δει ποτέ ξανά τόσο πλήρη αποτυχία εταιρικού ελέγχου και τόση παντελή έλλειψη αξιόπιστων χρηματοπιστωτικών στοιχείων όσο αυτή που έχει σημειωθεί» στην FTX.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Ρέι αναφέρει:

«από τα εν κινδύνω συστήματα συνοχή και την ελλιπή επίβλεψη έως τη συγκέντρωση ελέγχου στα χέρια μιας πολύ μικρής ομάδας άπειρων ατόμων, η κατάσταση αυτή δεν έχει προηγούμενο».

Υπενθυμίζεται πως ο Ρέι ανέλαβε CEO της FTX την περασμένη εβδομάδα, όταν ο Μπάνκμαν-Φράιντ υπέβαλε αίτημα για προστασία της εταιρείας από τους πιστωτές της και στη συνέχει παραιτήθηκε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ