ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Πτώση σε Brent και WTI - Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές

Πετρέλαιο: Πτώση σε Brent και WTI - Γιατί ανησυχούν οι επενδυτές
Kαι οι δύο δείκτες αποδυναμώθηκαν άνω του 4% την Τρίτη, με το Brent να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε επίπεδο τριμήνου AP Photo/Martin Meissner

Αυξάνονται φόβοι για αδύναμη ζήτηση στο πετρέλαιο και ρίχνουν τις τιμές των συμβολαίων, με φόντο την ανησυχία για την παγκόσμια οικονομία και τον αριθμό των περιπτώσεων κορονοϊού που δείχνει να ανεβαίνει σταθερά.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τετάρτης 4/1 πτώση κατά 0,5% είχε η τιμή του Brent στο συμβόλαιο παράδοσης Μαρτίου φτάνοντας στα 81,67 δολάρια/βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό (WTI) έφτασε στα 76,54 δολάρια/βαρέλι με απώλειες κατά 39 σεντς.

Σύμφωνα με το Reuters, και οι δύο δείκτες αποδυναμώθηκαν άνω του 4% την Τρίτη, με το Brent να καταγράφει τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε επίπεδο τριμήνου.

Όπως σχολιάζει σχετικά ο αναλυτής της αγοράς Yeap Jun Rong, τα προειδοποιητικά μηνύματα για ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας, η άτονη ανάκαμψη της Κίνας, όπου αυξάνονται τα κρούσματα του κορονοϊού, η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου και την μετριασμένη τάση για ρίσκο, είναι όλοι παράγοντες που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα την τιμή του πετρελαίου.

Παράλληλα, προς αυτή την κατεύθυνση «δείχνει» και η αύξηση των εκτιμήσεων για τις εξαγωγές προϊόντων πετρελαίου από την Κίνα, γεγονός που μεταφράζεται σε προβλέψεις για χαμηλή εγχώρια ζήτηση.

Την ίδια ώρα, η Σαουδική Αραβία ενδέχεται να «ψαλιδίσει» τις τιμές για το συμβόλαιο αργού «Arab Light» τον Φεβρουάριο, καθώς η ανησυχία για υπερβολική προσφορά επικρατεί στην αγορά.

Υπενθυμίζεται πως η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, προειδοποίησε ότι το 2023 θα είναι πιο δύσκολο για την παγκόσμια οικονομία από το 2022. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπομπή του CBS.

«Περιμένουμε το ένα τρίτο της παγκόσμιας οικονομίας να είναι σε ύφεση» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ακόμα και για τις χώρες που δεν θα βρίσκονται σε ύφεση «θα φαίνεται [πως η οικονομία] είναι σε ύφεση για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ