ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες

Χρηματιστήριο: Μια ανάσα από τις 1.000 μονάδες
INTIME

Τον δρόμο του προς το ορόσημο των 1.000 μονάδων ξαναβρήκε σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών (ΓΔΤ), μετά τη διήμερη διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, χωρίς ωστόσο να κερδίσει το «στοίχημα» .

Πιο αναλυτικά, η συνεδρίαση της Δευτέρας 23/1 ολοκληρώθηκε στις 997,81 μονάδες, ανοδικά κατά 1,92% και με τον τζίρο να φτάνει στα 129,62 εκατ. ευρώ, αν και ενδοσυνεδριακά, η ισχυρή ώθηση ανέβασε τον ΓΔΤ στις 999,31 μονάδες, με άλμα 2,07%.

Ιστορική θα είναι η στιγμή αν το ΧΑ καταφέρει να διασπάσει τις 1.048,63, για πρώτη φορά από το υψηλό ρεκόρ του Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής για τις ανακοινώσεις σχετικά με τις αυξήσεις επιτοκίων από την αμερικανική Fed, την ερχόμενη εβδομάδα και των ανακοινώσεων της ΕΚΤ στις αρχές Φεβρουαρίου.

Το ΧΑ δείχνει «αποφασισμένο» να περάσει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων νωρίτερα, ωστόσο μένει να φανεί αν η άνοδος θα είναι πρόσκαιρη ή αν θα έχει διάρκεια.

Το μίνι ράλι του Ιανουαρίου

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών προσήμων, με «άλμα» 6,43%, που καταγράφηκε κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών δεν ήταν αναμενόμενο, αλλά ήταν σίγουρα ευπρόσδεκτο.

«Είναι μια υποσχόμενη αρχή» είχε σχολιάσει σχετικά στο CNN GREECE ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, κ. Μάνος Χατζηδάκη χαρακτηρίζοντας τη πορεία του Γενικού Δείκτη μια «θετική έκπληξη».

Οι θέσεις οι οποίες προκρίθηκαν από τους επενδυτές περιέχουν τις προσδοκίες για την κατάκτηση της επενδυτική βαθμίδα της χρονιάς και ένα ομαλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Υποστηρικτικά για την Αθήνα λειτούργησε και η θετική ανάλυση της Goldman Sachs, η οποία παρά το απότομο re-rating των ελληνικών τραπεζών τους τελευταίους έξι μήνες, δηλώνει «ταύρος» για τις μετοχές τους και αυξάνει τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών τραπεζών κατά 4%/15%/4%, το διάστημα 2022 - 2024.

Το ευρώ ενισχύεται

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,15% και διαμορφώθηκε στα 1,0874 δολάρια.

Παράλληλα, το ευρώ βρέθηκε στα 141,6720 γεν, στο 0,8797 με τη στερλίνα και στο 1,0012 με το ελβετικό φράγκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ