ΑΓΟΡΕΣ

Τραπεζικό sell off στις αγορές - Το ΧΑ υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις

Τραπεζικό sell off στις αγορές - Το ΧΑ υποκύπτει στις διεθνείς πιέσεις
Η «βουτιά» στην Wall Street με κυρίαρχο τον τραπεζικό κλάδο συμπαρέσυρε τις μετοχές σε Ευρώπη και Αθήνα INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα επιστρέφουν «με φόρα» οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εγχώρια αγορά υποχωρεί κάτω από τις διεθνείς πιέσεις.

Η «βουτιά» που κατέγραψε στο κλείσιμο της συνεδρίασης της Πέμπτης 9/3 η αμερικανική αγορά με κυρίαρχο τον τραπεζικό κλάδο συμπαρέσυρε τις μετοχές σε Ευρώπη και Αθήνα, με αποτέλεσμα, σήμερα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει με πτώση 2,49% στις 1.056,26 μονάδες και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 να έχει απώλειες 1,49%.

Οδηγός οι απώλειες στις ΗΠΑ

Συγκεκριμένα, χθες Πέμπτη, μία εκ των μεγαλύτερων αμερικανικών τραπεζών, η SVB Financial Group, απώλεσε το 60% της αξίας της μετοχής της, σε ένα ιστορικό ρεκόρ απωλειών, όταν η διοίκηση της SVB ανακοίνωσε πως πούλησε ένα χαρτοφυλάκιο ύψους 21 δισ. δολαρίων για να καλύψει τις θέσεις της έναντι των καταθετών της, κίνηση που της κόστισε περίπου 1,8 δισ. δολάρια σε ζημιές.

Σε αυτό το κλίμα, οι αμερικανικοί τραπεζικοί γίγαντες JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo και Citigroup, έχασαν συνολικά 52 δισ δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία την Πέμπτη, ενώ στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street σήμερα η μετοχή της Silicon Valley Bank σημείωσε πτώση κοντά στο 70%, με αποτέλεσμα να ανασταλεί η διαπραγμάτευσή της.

Τραπεζικό sell off στην Ευρώπη

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πανευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης SX7P έφτασε να χάνει 4,4% στο άνοιγμα της Παρασκευής, με κατεύθυνση προς τις μεγαλύτερες ημερήσιες απώλειες από τον Ιούνιο του 2022, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, η μετοχή της Credit Suisse έφτασε στην χαμηλότερη τιμή όλων των εποχών, με υποχώρηση στα 2.463 ελβετικά φράγκα. Ενώ η μετοχή της HSBC έφτασε να πέφτει 4,5% και της Deutsche Bank κατά 7,9%.

«Μάρτης γδάρτης» στην Αθήνα

Η επαναφορά του ρίσκου στην εγχώρια πολιτική σκηνή, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο εξωτερικό οδήγησε σε σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες το Γενικό Δείκτη, μετά από δυόμισι μήνες συνεχούς ανόδου και εξαιρετικών βραχυπρόθεσμών κερδών.

«Οι 1.030 μονάδες αποτελούν το πέρας της διόρθωσης που μπορεί να επεκταθεί η πτώση χωρίς να χαλάσει η πλαγιοανοδική κίνηση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2022. Σε ενδεχόμενη διάσπαση αυτής της ζώνης η διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε τετραψήφια επίπεδα θα έμπαινε σε δοκιμασία με αμέσως επόμενο επίπεδο στήριξης τις 980 – 966 μονάδες» αναφέρεται στο εβδομαδιαίο της δελτίο η Beta Χρηματιστηριακή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ