ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό sell off με φόντο τις διεθνείς πιέσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρό sell off με φόντο τις διεθνείς πιέσεις
Με μια βαθιά «βουτιά» ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3/3 το Χρηματιστήριο Αθηνών INTIME - ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με μια βαθιά «βουτιά» ξεκίνησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας 3/3 το Χρηματιστήριο Αθηνών, ακολουθώντας τις διεθνείς αγορές στον απόηχο των εξελίξεων που πυροδότησε η πτώχευση της Silicon Valley Bank, την ώρα που το κλίμα ήταν ήδη επιβαρυμένο από παράγοντες στο εσωτερικό της χώρας.

Συγκεκριμένα, στις 11:47πμ ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 1.030,81 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,41%, ενώ η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 33,80 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το κλίμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (large cap) σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,21%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (mid cap) υποχώρησε σε ποσοστό 1,39%.

Όσον αφορά στους παράγοντες της εγχώριας αγοράς, οι επενδυτές αξιολογούν την πολιτική σταθερότητα εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η καταστροφική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αλλά και την διήμερη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών που πραγματοποιείται σήμερα 13/3 και αύριο 14/3 με «ατζέντα» τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες.

Ωστόσο, σήμερα, το βλέμμα των επενδυτών φαίνεται να επικεντρώνεται στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις που θα έχουν οι εξελίξεις αυτές στο ζήτημα των επιτοκίων, κάτι που πιθανόν να κριθεί από την αυριανή ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Δεν αποτελεί λόγο μαζικής ανησυχίας

Η είδηση για την κατάρρευση της Silicon Valley Bank συντάραξε συθέμελα το χρηματοπιστωτικό κλάδο παγκοσμίως το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Για πρώτη φορά μετά το 2008 μια τράπεζα στις ΗΠΑ χρεοκοπούσε, ξυπνώντας μνήμες από τη Lehnman Brothers και όσα επακολούθησαν.

Όπως αναφέρουν πάντως στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, δεν τίθεται λόγος ανησυχίας, καθώς όχι μόνο οι δύο περιπτώσεις δεν έχουν καμία σχέση αλλά και το ευρύτερο περιβάλλον αλλά και η αντίδραση των εποπτικών αρχών είναι πολύ διαφορετικές.

Έτσι, όπως εξηγούν στο CNN Greece υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη, η Silicon Valley Bank κατέρρευσε για συγκεκριμένους λόγους που δεν αφορούν την πλειονότητα των τραπεζών και σε καμία περίπτωση τις ελληνικές. Τόσο οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας όσο και η δομή των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι τέτοιες που δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης με τα όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ. Ίσα-ίσα, όπως αναφέρουν, μόλις ηρεμήσει το θέμα -κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα, μετά και τα μέτρα προστασίας των καταθετών- οι επενδυτές αναμένεται να στραφούν σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με υψηλή κεφαλαιακή επάρκεια. Και εδώ οι ελληνικές τράπεζες έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ