ΑΓΟΡΕΣ

Προεκλογικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Συνεχίζεται το «σερί»

Προεκλογικά κέρδη στο Χρηματιστήριο Αθηνών - Συνεχίζεται το «σερί»
ΙΝΤΙΜΕ

Σε πορεία ανόδου βρίσκεται από τις 3/5 το Χρηματιστήριο Αθηνών, με μοναδική εξαίρεση τη συνεδρίαση της Πέμπτης 11/5. Μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, το ΧΑ έφτασε μια «ανάσα» από το ρεκόρ του 2014, σε ένα προεκλογικό «ράλι» που διαφοροποίησε την ελληνική αγορά από τις διεθνείς, με πρωταγωνιστή κυρίως τον τραπεζικό κλάδο.

Το ίδιο κλίμα φαίνεται πως θα επικρατήσει και αυτή την εβδομάδα, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει «ποδαρικό» με ενίσχυση κατά 0,61% στις 1.129 μονάδες τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης (15/3), αν και η άνοδος περιορίστηκε λίγο πριν το κλείσιμο στο 0,04% και τις 1.123 μονάδες.

Πρόκειται για μια εντυπωσιακή εικόνα την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε «προεκλογικό πυρετό» και μια τέτοια περίοδος συνοδεύεται πάντα από αβεβαιότητα. Σε αυτό το κλίμα, το δείγμα γραφής στο ΧΑ δίνει την κατεύθυνση για «εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα φέρει μια κυβερνητική σταθερότητα». Ωστόσο, «όσο περιορίζεται ο χρόνος μέχρι τις εκλογές, η αγορά πιθανότατα να κρατήσει μια στάση αναμονής», σχολίασε στο CNN Greece o Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή.

Ανοδικές τάσεις αποτυπώνονται και στα ταμπλό των αγορών στην Ευρώπη, την ώρα που στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης καταγράφεται κατακόρυφη πτώση κατά 6,38%, με φόντοτο «σοκ» του πρώτου εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο προκάλεσε την αναστολή των συναλλαγών μέχρι και τις 10:30 το πρωί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ένα ντόμινο απωλειών και μια ενδεχόμενη κατάρρευση.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των τουρκικών μετοχών και ομολόγων το οποίο κατεχόταν από ξένους επενδυτές ήταν λιγότερο από 24 δισ. δολάρια την Παρασκευή πριν από τις εκλογές, σύμφωνα με το Bloomberg.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ