ΑΓΟΡΕΣ

Κάτω από τα 32 ευρώ το φυσικό αέριο - Θετική πορεία για τα αποθέματα

Κάτω από τα 32 ευρώ το φυσικό αέριο - Θετική πορεία για τα αποθέματα
AP Photo/Sergei Chuzavkov, File

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών βρίσκεται σήμερα η ευρωπαϊκή τιμή του φυσικού αερίου στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ (TTF), με αρωγό τη χαμηλή ζήτηση λόγω των ήπιων θερμοκρασιών.

Παράλληλα, θετική επίδραση φαίνεται να έχει και η υψηλή διαθεσιμότητα προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, σε συνδυασμό με την ενισχυμένη παρουσία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα, τα οποία μαζί με το «όπλο» τις κοινές αγορές φυσικού αερίου της ΕΕ, καθησυχάζουν τους επενδυτές πως θα αποφευχθεί μια νέα κατάσταση πανικού.

Το «στοίχημα» της μειωμένης κατανάλωσης

Σημειώνεται πως τον χειμώνα 2022 – 2023 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε να μειώσει την κατανάλωση περισσότερο από 20%, κάτι που συνέβαλε στο να διατηρηθούν σε ικανοποιητικό επίπεδο τα αποθέματα του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, τους πρώτους μήνες του έτους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe, στις αρχές Απριλίου η χωρητικότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες αερίου έφτανε το 55,7%, ποσοστό που είναι το υψηλότερο για ανάλογη χρονική περίοδο από το 2011, ενώ σήμερα υπολογίζεται στο 61%,

Αυτό σημαίνει πως αν και υπάρχει ακόμη ισχυρό ανοδικό ρίσκο για τις τιμές το καλοκαίρι, όταν θα γίνονται οι προσπάθειες αναπλήρωσης των αποθεμάτων, ενόψει του επόμενου χειμώνα, η ΕΕ έχει ήδη ένα «μαξιλαράκι». Υπενθυμίζεται πως το ποσοστό την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ήταν στο 37%.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι τιμές του φυσικού αερίου την περίοδο 2023/2024 θα κινηθούν λίγο πάνω από τα 50 ευρώ/MWh.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ