ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εδραίωσε τις 1.200 μονάδες με οριακή άνοδο

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εδραίωσε τις 1.200 μονάδες με οριακή άνοδο
ΙΝΤΙΜΕ

Συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα η άνοδος του Γενικού Δείκτη Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κλείνοντας τη συνεδρίαση της Τρίτης 23/5 πάνω από τις 1.200 μονάδες.

Μετά το χθεσινό ράλι που εκτόξευσε τον Γενικό Δείκτη σε υψηλό επίπεδο εννέα ετών με άλμα άνω του 7% ενδοσυνεδριακά, την Τρίτη οι επενδυτές επέλεξαν να κάνουν συγκρατημένες κινήσεις κατοχυρώνοντας το ορόσημο που επιτεύχθηκε με φόντο το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 1.205,30 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 222,10 εκατ. ευρώ.

Το κλίμα της αγοράς εκτιμά θετικά τα σενάρια για μια σύντομη περίοδο διερευνητικών διαδικασιών και μια δεύτερη κάλπη στις 25 Ιουνίου «υπόσχεται» στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μια γρήγορη επαναφορά στην πολιτική σταθερότητα και, εκτός απροόπτου, μια συνέχιση της πορείας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμα και πριν το τέλος του έτους, για τους αισιόδοξους.

Αξίζει να σημειωθεί πως θετικό είναι το κλίμα και στην αγορά ομολόγων, καθώς η αποδοση του το ελληνικές 10ετές έχει φτάσει πλέον στο 3,90% καικινείται χαμηλότερα από την Ιταλία και τη Βρετανία.

Η Wall Street ανησυχεί για το χρέος

Στην άλλη πλευρά του ατλαντικού σήμερα οι βασικοί δείκτες της Wall Street κινούνται σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τις συνομιλίες γύρω από το ανώτατο όριο του χρέους και αξιολογούν τον κίνδυνο μιας ενδεχόμενης στάσης πληρωμών ακόμα και από τον Ιούνιο.

Σε αυτό το κλίμα, την πρώτη ώρα των συναλλαγών, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,39%, ο S&P 500 έχανε 0,36% και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραφε απώλειες 0,31%.

Αξίζει να σημειωθεί πως χθες, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν ΜακΚάρθι συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, χωρίς εντούτοις να καταλήξουν σε συμφωνία, χαρακτηρίζοντας αργότερα τη συζήτησή τους «παραγωγική».

«Στέλνουμε ένα πολύ αρνητικό σήμα σχετικά με την ικανότητά μας να 'τρέξουμε' την οικονομία μας (...) και η αγορά, μέχρι στιγμής, το έχει διαχειριστεί στην πραγματικότητα πολύ καλά» παρατήρησε ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, μιλώντας στο CNBC.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ