ΑΓΟΡΕΣ

Εκλογικό ράλι για μετοχές και ομόλογα - Οι επενδυτές «βλέπουν» την επενδυτική βαθμίδα

Εκλογικό ράλι για μετοχές και ομόλογα - Οι επενδυτές «βλέπουν» την επενδυτική βαθμίδα
INTIME

Η πρώτη ημέρα της χρηματιστηριακής αγοράς ανέβασε τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ σε υψηλά επίπεδα εννέα ετών, προκάλεσε ένα διψήφιο άλμα στον τραπεζικό δείκτη και έφερε μια σημαντική πτώση στην απόδοση των ελληνικών ομολόγων σε μια θερμή υποδοχή του εκλογικού αποτελέσματος της Κυριακής 21/5.  

Οι επενδυτές έδωσαν ξεκάθαρο σήμα πως η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο μιας καθαρής αυτοδυναμίας στην «κάλπη» του Ιουνίου είναι το σενάριο στο οποίο ελπίζουν και επιθυμούν.

Συγκεκριμένα, σήμερα 22/5 το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με άνοδο κατά 6,09% στις 1.201,32 μονάδες και τζίρο που ξεπέρασε τα 361,74 εκατ. ευρώ. Ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης εκτοξεύθηκε κατά 7,21% πάνω από τις 1.216 μονάδες στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2014.

Όσον αφορά στις τραπεζικές μετοχές, οι συστημικές τράπεζες είδαν τις μετοχές τους να καταγράφουν σημαντικά κέρδη με άνοδο κατά 14% για την Alpha Bank, κατά 14,74% για την Εθνική Τράπεζα, κατά 9,19% για την Eurobank και κατά 12,66 % για την Τράπεζα Πειραιώς, ενώ ο FTSE έκλεισε στις μονάδες με άλμα κατά 6,95%, ενώ ενδοσυνεδριακά έφτασε σε διψήφιο ποσοστό πάνω από το 15%.

Θετική αντίδραση και στα ομόλογα

Αντίστοιχα, θετική είναι και η αντίδραση στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, καθώς το μεσημέρι της Δευτέρας 22/5 η απόδοση των 10ετών ομολόγων υποχωρούσε κατά 21 μονάδες βάσης ή 5,2% στο 3,85%.

Πτωτικά κινήθηκαν οι αποδόσεις σε όλη την καμπύλη, με των 5ετών τίτλων να υποχωρούν 30 μ.β. ή 8% στο 3,38% και των 7ετών κατά 17 μ.β. ή 4,4% στο 3,79%. Για τους 15ετείς τίτλους, η απόδοση μειώθηκε κατά 20 μ.β. στο 4%.

Σημειώνεται ότι η απόδοση των ελληνικών τίτλων είναι χαμηλότερη από αυτή των αντίστοιχων ιταλικών τους τελευταίους μήνες με την προσδοκία ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδα.

Ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα

Τα σενάρια για μια σύντομη περίοδο διερευνητικών διαδικασιών και μια δεύτερη κάλπη πριν το τέλος του Ιουνίου «υπόσχεται» στους εγχώριους και διεθνείς επενδυτές μια γρήγορη επαναφορά στην πολιτική σταθερότητα και, εκτός απροόπτου, μια συνέχιση της πορείας προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ακόμα και πριν το τέλος του έτους, για τους αισιόδοξους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, η σχεδόν βέβαιη αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στο δεύτερο γύρο εκλογών, αναμένεται να οδηγήσουν σε σημαντικές εισροές νέων κεφαλαίων με πρωταγωνιστή τον τραπεζικό κλάδο.

Μιλώντας σήμερα στο CNN Greece, ο κ. Νίκος Χρυσοχοΐδης της Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή σημείωσε πως οι επενδυτές αυτό που ήθελαν να δουν είναι ένα αποτέλεσμα που να δείχνει ότι στις επόμενες κάλπες θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

«Εφόσον δηλαδή έχει επιτευχθεί αυτό το τεχνικό σκέλος, τότε και οι επενδυτέςείναι αισιόδοξοι και προφανώς ευελπιστούν ότι θα έχουμε ακόμα καλύτερη απόδοση στις κεφαλαιοποιήσεις του Χρηματιστηρίου».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Μάνο Χατζηδάκη της Beta Χρηματιστηριακής, η αγορά υποδέχτηκε το αποτέλεσμα των εκλογών σαν να ανακοινώθηκε η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Η αντίδραση της αγοράς έχει μέσα στοιχεία τα οποία προεξοφλούν την εξασφάλιση της επενδυτικής βαθμίδας και αυτό έχει πολύ μεγάλη αντανάκλαση και στις τραπεζικές μετοχές».

Την αισιοδοξία επενδυτών και αναλυτών αντικατοπτρίχει και το – μετεκλογικό – σχόλιο του οίκου αξιολόγησης Moody's, ο οποίος σε επισημαίνει πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες για μια νέα κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας, υποδηλώνοντας μια credit positive συνέχεια στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το «Ba2» από το «Ba3».

Σύμφωνα με τη Moody's «η Νέα Δημοκρατία έφτασε σχεδόν στο 41% στις εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα, απέχοντας λίγες μόνο έδρες μακριά από την απόλυτη πλειοψηφία».

«Η συνεχής έμφαση στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην υγεία του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με την εφαρμογή των ορόσημων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη. Το πλαίσιο αυτό, συνδυαστικά, με τη δέσμευση για μια δημοσιονομική προσαρμογή και την αύξηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, βελτιώνει τις προοπτικές για περαιτέρω σημαντική μείωση της επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους της Ελλάδας» σημειώνει η Moody's.

Στο ίδιο κλίμα, ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρο της Teneo Intelligence εκτιμά πως το αποτέλεσμα των εκλογών βάζει την Ελλάδα σε τροχιά προς την επενδυτική βαθμίδα, «πιθανόν πριν από το τέλος του έτους».

«Αν και η αναβάθμιση αυτή έχει προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους επενδυτές, θα αποτελέσει μία σημαντική εξέλιξη, καθώς θα εξαφανισθεί το στίγμα που υπάρχει από το 2010», πρόσθεσε ο αναλυτής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Υπενθυμίζεται πως το «μπαράζ» των θετικών εκθέσεων για την ελληνική οικονομία, τις ελληνικές μετοχές και τις ελληνικές τράπεζες συνεχίστηκε μέχρι και την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές, με τη διεθνή κοινότητα των αναλυτών να περιμένει πλέον την ετυμηγορία της διαδικασίας των διερευνητικών εντολών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ