ΑΓΟΡΕΣ

Οι διεθνείς οίκοι ψηφίζουν «ελληνικά ομόλογα»

Οι διεθνείς οίκοι ψηφίζουν «ελληνικά ομόλογα»
Pexels

Τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν στο κλαμπ των ισχυρών μεταξύ των χωρών της νότιας Ευρώπης, με το ασφάλιστρο (premium) που απαιτούν οι επενδυτές προκειμένου να διακρατήσουν ελληνικά ομόλογα αντί τίτλων περιφερειακών χωρών με υψηλότερη αξιολόγηση, όπως η Ισπανία, περιορίζεται και μπορεί ακόμη και να εκμηδενιστεί, καθώς το προφίλ χρέους της χώρας έχει βελτιωθεί και η οικονομία της απολαμβάνει την υποστήριξη των ευρωπαϊκών ταμείων.

Η Ελλάδα οδεύει προς τις εκλογές της Κυριακής, με το δημόσιο χρέος να βρίσκεται κοντά στα επίπεδα που απολαμβάνουν οι ισχυρότερες περιφερειακές χώρες της Ευρώπης, μια δεκαετία αφότου η κρίση χρέους ανάγκασε την Αθήνα να προχωρήσει σε δραματική αναδιαμόρφωση του δανεισμού της, αναφέρει σε ανάλυσή του το Reuters.

Σε αυτό το κλίμα όλο και περισσότεροι διεθνείς Οίκοι δείχνουν να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και να κάνουν θετικές εκτιμήσεις για τα ελληνικά ομόλογα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters, το premium, ή το spread, των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι αυτών της Ισπανίας υποχώρησε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008 στις περίπου 27 μονάδες βάσης. Σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη, μόνο τα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας συναλλάσσονται με μικρότερο ασφάλιστρο έναντι αυτών της Γερμανίας - που αποτελεί το σημείο αναφοράς της ευρωζώνης - από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι τα spreads στην περιφέρεια θα μπορούσαν να διευρυνθούν, καθώς αυτές οι τιμές των ομολόγων έχουν αυξηθεί πρόσφατα. Αλλά οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για την Ελλάδα εξακολουθούν να είναι θετικές.

Citi και Capital Economics «ψηφίζουν» Ελλάδα

Στις 120 μονάδες βάσης θα μειωθεί, σε πρώτη φάση, το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, εάν την Κυριακή τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών οδηγήσουν σε αυτοδυναμία το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, σύμφωνα με τη σημερινή έκθεση της Citi.

«Το spread στο δεκαετές ελληνικό ομόλογο με το γερμανικό (GGB-Bund) θα μπορούσε να φτάσει τις 120 μονάδες βάσης, αν οι εκλογές της Κυριακής στην Ελλάδα φέρουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία. Η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς ελληνικού ομολόγου παρείχε την ευκαιρία για θέσεις αγοράς (long) έναντι των πορτογαλικών ομολόγων (PGBs)», σημειώνει χαρακτηριστικά η Citi.

Ειδικότερα, η Citi στέκεται στις δεύτερες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να υποδηλώνουν απόλυτη πλειοψηφία για τη Νέα Δημοκρατία 161-166 στις 300 έδρες και στην πιθανότητα τα αποτελέσματα να υπερβούν τις ενδείξεις των δημοσκοπήσεων, αποδίδοντας τη διαφορά στην αδυναμία ψήφου του «αριστερού» κοινού, με παράδειγμα τους νέους που βρίσκονται σε εποχική εργασία εκτός έδρας.

Από την πλευρά της η Capital Economics σημειώνει στην έκθεση της πως η ελληνική οικονομία ανέκαμψε με εντυπωσιακούς ρυθμούς από την πανδημία, βοηθούμενη από τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού.

Αν και η Ελλάδα έχει μακράν τον υψηλότερο δείκτη δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη, η Capital Economics τονίζει πως τα δημόσια οικονομικά της φαίνονται βιώσιμα για το άμεσο μέλλον και εκτιμά πως τα ελληνικά ομόλογα θα συνεχίσουν αν υπεραποδίδουν έναντι των υπολοίπων στην περιφέρεια.

Μεταξύ των οικονομιών της περιφέρειας, ο οίκος πιστεύει ότι τα ομόλογα στην Ελλάδα και την Πορτογαλία θα συνεχίσουν να έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις έναντι των ομολόγων σε Ιταλία και Ισπανία, αντίστοιχα.

Με φόντο την επενδυτική βαθμίδα

Σε επόμενο στάδιο, η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει νέες εισροές στα ελληνικά ομόλογα, από τα index funds, οι οποίες εκτιμώνται από την BofA στα 16 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα σημαντικό μέγεθος, δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο 74 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία, εκ των οποίων τα 35 δισ. ευρώ βρίσκονται στην ΕΚΤ.

Η BofA περιμένει κάποια διάχυση στις εισροές, ανάλογα με το πόσο γρήγορα θα αναβαθμίσουν τις αξιολογήσεις τους οι τρεις μεγάλοι οίκοι. Συνεπώς, οι ροές αυτές αναμένονται περισσότερο μέσα στο 2024.

Η είσοδος των ελληνικών ομολόγων στην επενδυτική βαθμίδα θα επιτρέψει επίσης τη συμπερίληψη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων, ενώ θα επιτρέψει σε πολλούς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές επενδύσουν σε ελληνικά ομόλογα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ