ΑΓΟΡΕΣ

Το bitcoin σε τροχιά ανόδου - Ξεπέρασε τις 37.000 δολάρια με «ράλι» 120%

Το bitcoin σε τροχιά ανόδου - Ξεπέρασε τις 37.000 δολάρια με «ράλι» 120%
Pixabay

Ράλι άνω του 120% έχει καταγράψει από τις αρχές του 2023 το bitcoin και κατάφερε να φτάσει αυτή την εβδομάδα πάνω από τις 37.000 ευρώ.

Το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα χρειάστηκε περίπου 18 μήνες για να καλύψει το χαμένο έδαφος μετά την κατάρρευση του stablecoin TerraUSD και πλέον κατάφερε να ενισχυθεί άνω του 3,5% στα 37,182 δολάρια, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τις πρώτες ημέρες του Μαΐου το 2022.

Ωστόσο, η επαναφορά δεν είχε σταθερά ανοδική πορεία, καθώς προηγήθηκε μια ακόμα «βουτιά» όταν κατέρρευσε η πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων του Sam Bankman-Freed, FTX, o οποίος μόλις πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκε από την αμερικανική δικαιοσύνη για απάτη.

Ξεπέρασε τα εμπόδια

Όπως εξηγούν σχετικά οι αναλυτές στο Bloomberg, σε αντίθεση με προηγούμενους ενάρετους κύκλους, το φετινό ράλι του bitcoin πραγματοποιείται εν μέσω αρκετών αντίξοων συνθηκών, «με τις απότομες ανόδους να διανθίζονται με παρατεταμένες περιόδους στασιμότητας και χαμηλής μεταβλητότητας».

Μάλιστα, το bitcoin χρειάστηκε να υπερβεί τη σφιχτή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών, όπως και την επιβολή μιας σειράς νέων εποπτικών κανόνων.

Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν πως αυτό είχε και τον θετικό του αντίκτυπο, καθώς το crypto λειτούργησε ως «οχυρό» έναντι του πληθωρισμού και ως «καταφύγιο» έναντι της πρόσφατης κρίσης στις περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ.

Αισιοδοξία για τα ETFs

Πλέον, το επόμενο βήμα είναι να ανοίξει και η «αγορά» των μικροεπενδυτών, μέσω της έγκρισης των πρώτων ETFs από crypto, με την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, η οποία θεωρείται σχεδόν, δεδομένη. Σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg, ακόμα και αν αυτό δεν γίνει εντός του Νοεμβρίου, αυτό θα συμβεί έως τον Ιανουάριο του 2024, κατά 90%.

Οι θετικές εκτιμήσεις έχουν συμβάλει στην βελτίωση του γενικότερου κλίματος στα κρυπτονομίσματα, ωστόσο το bitcoin έχει ακόμα να διανύσει πολύ δρόμο μέχρι να φτάσει το ιστορικό υψηλό του 2021, όταν είχε σκαρφαλώσει κοντά στα 69.000 δολάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το άλμα του bitcoin συμπαρασύρει ανοδικά και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα με το ether να ενισχύεται κατά 6,7% ξεπερνώντας τα 2.000 δολάρια την Παρασκευή 10/11 σε επίπεδο 24ώρου και το Solana είχε άλμα 2,42%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ