ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: «Συμφωνία» για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Reuters: «Συμφωνία» για πλαφόν στο φυσικό αέριο στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα
Η τιμή του πλαφόν έχει αποδειχτεί δύσκολη υπόθεση, ωστόσο σήμερα αναμένεται να «κλειδώσει» η τιμή του πλαφόν λίγο κάτω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα AP/Sergei Chuzavkov

Σε εξέλιξη βρίσκεται η σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας, που αναμένεται να δώσει λύση στο πρόβλημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο, με το Reuters να κάνει λόγο για «συμφωνία» στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι και είναι σε γνώση του πρακτορείου Reuters, το πλαφόν του φυσικού αερίου θα ενεργοποιηθεί αν οι τιμές στον ολλανδικό κόμβο αερίου TTF υπερβαίνουν επί τριήμερο τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πολύ χαμηλότερα από τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα που είχαν προταθεί αρχικά τον περασμένο μήνα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πιο κοντά στην πρόταση της τσεχικής προεδρίας.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται πλέον οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών ενέργειας της ΕΕ που συνεδριάζουν σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Έλληνα υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να δηλώνει στο ΑΠE-MΠΕ ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία». Πρόσθεσε, επίσης, ότι υπάρχει ενισχυμένη πλειοψηφία όσον αφορά το πλαφόν και τώρα αναζητείται η κοινή τομή για να συμφωνήσουν η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες.

Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σε λίγες ώρες και έστω και αν το πλαφόν μπορεί να εγκριθεί με ενισχυμένη πλειοψηφία, υπάρχει αισιοδοξία ότι το μέτωπο των «27» θα είναι ενιαίο και ότι θα βγει λευκός καπνός με ομοφωνία.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Bloomberg, η πιο πρόσφατη αναθεώρηση της τσεχικής πρότασης η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, προβλέπει τη μείωση του ανώτατου ορίου στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα.

Όπως προβλέπεται από την πρόταση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τίθεται σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF (Title Transfer Facility) παράδοσης επόμενου μήνα, στο ολλανδικό χρηματιστήριο αερίου, ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες.

Επιπλέον, θα δίνεται η δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά, εάν υπονομεύει τα μέτρα της ΕΕ για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.

«Οποιαδήποτε τιμή ανάμεσα στα 150 και τα 190/200 θα έχει αποτέλεσμα. Πιστεύω πως τα 188 θα δώσουν τα σωστά σήματα στις αγορές» δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας προσερχόμενος στη συνεδρίαση και πρόσθεσε πως:

«Το τελευταίο σχέδιο πρότασης για ένα ευρωπαϊκό πλαφόν στην τιμή του αερίου, βάσει του οποίου το πλαφόν θα τεθεί σε εφαρμογή αν οι τιμές της αγοράς υπερβαίνουν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα επί τρεις ημέρες, θα ήταν ένας καλός συμβιβασμός».

Μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του αερίου βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον κατά την άφιξή της στη συνεδρίαση των υπουργών στις Βρυξέλλες, όπου οι υπουργοί θα επιχειρήσουν να εγκρίνουν την πολιτική.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμφωνία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής. Φυσικά απαιτεί ένα πολύ ισχυρό πνεύμα συμβιβασμού απ' όλους».

Η συμφωνία μέχρι τώρα

Υπενθυμίζεται πως στο κείμενο συμπερασμάτων οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας αναφέρονται σε όσα αποφάσισαν το διήμερο 20-21 Οκτωβρίου και ζητούν να ολοκληρωθεί στις 19 Δεκεμβρίου το έργο για τις προτάσεις των νέων ρυθμιστικών κανόνων με στόχο:

  • την ενδυνάμωση της αλληλεγγύης μέσα από έναν καλύτερο συντονισμό των αγορών αερίου, της διακίνησης αερίου μέσω των συνόρων και τις αξιόπιστα όρια στις τιμές
  • την επιτάχυνση της εφαρμογής των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • την δημιουργία ενός διορθωτικού μηχανισμού προστασίας των πολιτών και της οικονομίας από τις υπερβολικά υψηλές τιμές

«Επιτύχαμε μια συμφωνία κατά 90-95% για το πλαφόν στην τιμή του αερίου όμως τα μεγάλα και συμβολικά ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί», είχε δηλώσει σχετικά ο αρμόδιος Γερμανός υπουργός, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σημειώνοντας ότι οι χώρες χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

Διεργασίες με ελληνική πρωτοβουλία – Η ομάδα των «4»

Στην ύπαρξη μιας συμβιβαστικής απόφασης στην οποία θα συμφωνήσουν όλοι και θα δεσμευτούν ότι θα ακολουθήσουν όλοι, καθώς θα ικανοποιεί τις ανάγκες όλων των κρατών- μελών επέμεινε η ομάδα των «4» για το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Πρόκειται για την ομάδα που αποτελείται από τους υπουργούς Ενέργειας 4 κρατών – μελών (Ελλάδας, Βελγίου, Ιταλίας και Πολωνίας), οι οποίοι δεν δέχονται την λήψη απόφασης με ειδική πλειοψηφία.

Αυτό προέκυψε από την κλειστή σύσκεψη των τεσσάρων χωρών που πρωτοστατούν στην επιβολή ρεαλιστικού πλαφόν στις αγορές φυσικού αερίου από την ΕΕ, η οποία διοργανώθηκε χθες το βράδυ με πρωτοβουλία του Υπουργού Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Στη διάρκεια της σύσκεψης επιβεβαιώθηκε η πεποίθηση όλων ότι ο μηχανισμός διόρθωσης τιμών θα λειτουργήσει ομαλά γιατί όλα τα κράτη μέλη θα εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι «4» συμφώνησαν επίσης ότι οι ασφαλιστικές δικλείδες δεν θα εμποδίσουν την εφαρμογή του μηχανισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ