ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γερμανοί τουρίστες έγραψαν με σπρέι ποδοσφαιρικό σύνθημα σε μνημείο της Φλωρεντίας

Γερμανοί τουρίστες έγραψαν με σπρέι ποδοσφαιρικό σύνθημα σε μνημείο της Φλωρεντίας
Το γκράφιτι για την ποδοσφαιρική ομάδα Μόναχο 1860 στον περίφημο Διάδρομο Βαζάρι στην Φλωρεντία Gallerie degli Uffizi via AP

Μετά από τρία κρούσματα βανδαλισμού στο Κολοσσαίο τον περασμένο μήνα, ένα ακόμη ιταλικό μνημείο αλλοιώθηκε από τουρίστες, σε ένα από τα πιο παράξενα καλοκαίρια για τη χώρα.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά του 460 ετών Διαδρόμου Βαζάρι, ενός πανέμορφου παραποτάμιου περάσματος που συνδέεται με την περίφημη Πινακοθήκη Ουφίτσι στη Φλωρεντία, στο οποίο έγινε γκράφιτι σχετικό με την ποδοσφαιρική ομάδα Μόναχο 1860, που αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας.

Οι δράστες της πράξης βανδαλισμού, σύμφωνα με τους Καραμπινιέρους, τη στρατιωτική αστυνομία της Ιταλίας, ήταν δύο Γερμανοί τουρίστες 20 και 21 ετών ανάμεσα σε μια παρέα 11 φοιτητών που διέμεναν σε ένα Airbnb στο κέντρο της πόλης.

«Αναλύοντας το υλικό από τις κάμερες παρακολούθησης, καταφέραμε να ταυτοποιήσουμε δύο άτομα που, στις 5.20 το πρωί της Πέμπτης, προκάλεσαν ζημιές στον πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό χώρο», ανέφεραν οι Καραμπινιέροι της Φλωρεντίας σε ανακοίνωσή τους στο CNNi.

Μετά από έφοδο στο Airbnb βρέθηκαν δύο μαύρα σπρέι και ρούχα με λεκέδες από μπογιά. Οι αρχές συγκρίνουν τα δακτυλικά αποτυπώματα από τα σπρέι με εκείνα των 11 φοιτητών, οι οποίοι ανακρίθηκαν όλοι για το θέμα.

Το υπουργείο Πολιτισμού της Ιταλίας δήλωσε ότι ο βανδαλισμός θα απαιτήσει επισκευές αξίας 10.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν υπό την επίβλεψη ένοπλων φρουρών που θα βρίσκονται εκεί 24 ώρες το 24ωρο.

Ένα μυστικό πέρασμα

Ο Διάδρομος Βαζάρι, μήκους ενός χιλιομέτρου, κατασκευάστηκε από τον Ιταλό αναγεννησιακό ζωγράφο και αρχιτέκτονα Τζιόρτζιο Βαζάρι σε λιγότερο από εννέα μήνες το 1565.

Προοριζόταν ως μια μυστική διαδρομή για τον τότε ηγέτη της δυναστείας των Μεδίκων, τον Κόζιμο Α' από την ιδιωτική οικογενειακή κατοικία στους κήπους Μπομπόλι προς τη σημερινή Πινακοθήκη Ουφίτσι, που τότε ήταν η έδρα του κυβερνήτη. Χρησιμοποιήθηκε από τον Νταν Μπράουν για μια κρίσιμη σκηνή του βιβλίου του «Inferno», που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο με τον Τομ Χανκς.

Ο διάδρομος ανακαινίστηκε το 1973, αλλά έκλεισε για το κοινό το 2016 λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια των εξόδων κινδύνου. Το 2019 ξεκίνησαν εργασίες προκειμένου να ανοίξει και πάλι για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ