ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Κορωνοϊός: Στην τηλεργασία στρέφονται οι ελληνικές επιχειρήσεις

Κορωνοϊός: Στην τηλεργασία στρέφονται οι ελληνικές επιχειρήσεις

Τα …οφέλη της τηλεργασίας και γενικότερα της εργασίας εξ αποστάσεως ή από το σπίτι έχουν αρχίσει να «ανακαλύπτουν» οι ελληνικές επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που προκύπτουν από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και τα μέτρα προστασίας που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές επιχειρήσεις έχουν ήδη ζητήσει από τους εργαζόμενους της να παραμείνουν στο σπίτι τους και να εργάζονται από εκεί, ενώ δεν είναι τυχαία η αύξηση που παρατηρείται στις παραγγελίες φορητών υπολογιστών από μεγάλους οργανισμούς αλλά και στην ενισχυμένη ζήτηση για λύσεις collaboration που δίνουν τη δυνατότητα για συσκέψεις εξ αποστάσεως και ανταλλαγές αρχείων.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ζήτηση που υπάρχει από τους μεγάλους διανομείς ειδών πληροφορικής για φορητούς υπολογιστές κινείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και εκτιμάται ότι θα συνεχισθεί τις επόμενες ημέρες καθώς πολλές μεγάλες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας εξετάζουν τις εναλλακτικές επιλογές τους σε περίπτωση που απαιτηθεί όλοι ή έστω ένα μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού της χρειαστεί να εργάζεται από το σπίτι του.

Μία τέτοια λύση, πάντως, θα εξυπηρετούσε και πολλούς εργαζόμενους καθώς το κλείσιμο των σχολείων για 14 ημέρες αναμένεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να αφήσουν το πρωί κάπου τα παιδιά τους.

Ήδη πάντως αρκετές εταιρείες έχουν προχωρήσει σε σχετικές κινήσεις. Για παράδειγμα, η Wind έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα -προληπτικά- ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου το 50% των εργαζομένων -εκ περιτροπής- δουλεύει από το σπίτι, γίνονται απολυμάνσεις στις εγκαταστάσεις της ανά 3 ημέρες αλλά και ειδικοί καθαρισμοί, έχουν απαγορευτεί τα επαγγελματικά ταξίδια αλλά και οι συσκέψεις με τη συμμετοχή πολλών στελεχών. Οι περισσότερες συσκέψεις γίνονται με τη χρήση συστημάτων τηλεδιάσκεψης (teleconference), ενώ, σύμφωνα με τα στελέχη της Wind, η εταιρεία μπορεί να λειτουργήσει -εφόσον απαιτηθεί- με σχεδόν το σύνολο των εργαζόμενων της να βρίσκονται στο σπίτι τους.

Επίσης, η Beat ανακοίνωσε -μέσω post στο Facebook του ιδρυτή της Νίκου Δρανδάκη- ότι από σήμερα όλοι οι εργαζόμενοι θα εργάζονται από το σπίτι. Στον όμιλο ΟΤΕ, οι εργαζόμενοι στα κεντρικά γραφεία στο Μαρούσι θα δουλέψουν σήμερα και αύριο από το σπίτι τους λόγω προληπτικής απολύμανσης που θα γίνει στις εγκαταστάσεις.

Στη Vodafone, επίσης, γίνονται ειδικές απολυμάνσεις, ενώ έχουν ήδη αρχίσει να εξετάζονται σενάρια για εργασία εξ αποστάσεως.

Γενικότερα, πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν απαγορεύσει τα επαγγελματικά ταξίδια και τις μεγάλες συσκέψεις, ενώ προχωρούν και σε παραγγελίες συστημάτων που θα τους επιτρέψουν να λειτουργούν με όλους τους εργαζόμενους να βρίσκονται στο σπίτι τους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν εδώ και αρκετά χρόνια επιτρέπουν ένα τέτοιο μοντέλο λειτουργίας και δεν είναι τυχαίο ότι αρκετοί οργανισμοί, όπως π.χ. η Microsoft δίνουν στα στελέχη τους τη δυνατότητα να μην πάνε στο γραφείο αλλά να εργαστούν από το σπίτι ή οπουδήποτε και αν βρίσκονται. Ανάλογες δυνατότητες δίνουν -έστω και σε πιο περιορισμένο βαθμό- πολλές θυγατρικές πολυεθνικών. Και δεν είναι τυχαίο ότι οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν λύσεις για επιχειρήσεις που επιτρέπουν την εργασία εξ αποστάσεως.

Πρακτικά, το μόνο που χρειάζεται ένας εργαζόμενος είναι ένας φορητός υπολογιστής, το smartphone του και μία καλή σύνδεση στο Διαδίκτυο είτε σταθερή είτε κινητή. Από εκεί και πέρα, όλα τα υπόλοιπα εργαλεία είναι εφαρμογές που «κατεβαίνουν» γρήγορα και πολλές από αυτές είναι και δωρεάν. Ουσιαστικά, είναι απόφαση του κάθε οργανισμού για τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί. Για αρκετές επιχειρήσεις απαιτούν από τον εργαζόμενο να συνδεθεί μέσω VPN στις πληροφοριακές υποδομές της εταιρείας για μεγαλύτερη ασφάλεια, αν και πλέον είναι περισσότεροι εκείνοι που αξιοποιούν τις δυνατότητες του cloud.

Εργαλεία για συνεργασία εξ αποστάσεως και τηλεδιασκέψεις υπάρχουν πολλά και είναι ενδιαφέρον ότι η Cisco ανακοίνωσε ότι διαθέτει δωρεάν τη χρήση της δικής της εφαρμογής για web conference ονόματι Webex. Από εκεί και πέρα, η Microsoft διαθέτει πολλές εφαρμογές για συνεργασία όπως το Skype for Business ή το Microsoft One Teams, ενώ εξαιρετικά δημοφιλή είναι apps όπως το Slack και το Jira, τα οποία επιτρέπουν σε ομάδες εργαζομένων να συνεργάζονται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκονται στον κόσμο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ