ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα deals που αλλάζουν το τοπίο στα τρόφιμα και ποτά

Τα deals που αλλάζουν το τοπίο στα τρόφιμα και ποτά
Ο κλάδος τροφίμων και ποτών βρίσκεται ψηλά στο επενδυτικό ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια. pixabay

Αλλαγές στον «χάρτη» των τροφίμων και ποτών φέρνουν οι νέες συμφωνίες που έγιναν μέσα στο 2022, με σημαντικά μάλιστα ελληνικά σήματα να αλλάζουν χέρια.

Ο συγκεκριμένος κλάδος βρίσκεται άλλωστε ψηλά στο επενδυτικό ενδιαφέρον από τα προηγούμενα χρόνια επιδεικνύοντας «αντοχές» και εν μέσω πανδημίας.

Μετά το πρώτο τρίμηνο του 2022 κατά το οποίο ανακοινώθηκαν αρκετές και σημαντικές συμφωνίες ακολούθησε μία περίοδος «ηρεμίας» από πλευράς επιχειρηματικών κινήσεων αμέσως μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και τις πρώτες επιπτώσεις του, που έγιναν ορατές. Ακολουθήσαν ωστόσο νέες επιχειρηματικές συμφωνίες στην εγχώρια αγορά μέσα στο καλοκαίρι.

Νέα deals μέσα στο καλοκαίρι

Η γνωστή βιομηχανία ««Παγωτά Δωδώνη» άλλαξε χέρια περνώντας στη First Runner, καθώς η επενδυτική εταιρεία συμμετοχών, συμφερόντων του κ. Αλέξανδρου Κατσιώτη, αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής στη σχετική διαγωνιστική διαδικασία. Η παγωτοβιομηχανία τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δανειακές υποχρεώσεις διατηρούσε ωστόσο το ισχυρό της brand στον κλάδο του παγωτού.

Η First Runner αναμένεται τους επόμενους μήνες να αναπτύξει το επιχειρηματικό σχέδιο με σκοπό, όπως σημείωνε στην ανακοίνωση της συμφωνίας, τη δυναμική επανεκκίνηση της «Παγωτά Δωδώνη» και τη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία του παγωτού.

Ακολούθησε στις αρχές του Αυγούστου η συμφωνία για την εταιρεία premium mixers & tonics, Three Cents καθώς η θυγατρική της Coca-Cola HBC , CC Beverages Holdings II BV, κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγορά της, από την SICC Holding Limited, θυγατρική της IDEAL Holdings, με την αξία της συναλλαγής να ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η εταιρεία που ιδρύθηκε το 2014 από τους Γιώργο Μπάγκο, Δημήτρη Νταφόπουλο, Γιώργο Τσιρίκο και Βασίλη Καλαντζή και δραστηριοποιείται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από 35 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, ως μέλος πλέον του Ομίλου της Coca-Cola HBC, αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στο εξωτερικό σε μία αγορά – αυτή των mixers- που θεωρείται ιδιαίτερα αναπτυσσόμενη.

Οι επιχειρηματικές συμφωνίες του πρώτου τριμήνου

Σε διαδοχικές επιχειρηματικές κινήσεις προχώρησε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με πιο «ηχηρή» την ανακοίνωση της εισόδου του, μέσω της εταιρείας συμφερόντων του Bespoke SGA Holdings, με ποσοστό 45% στη σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ.

Νωρίτερα ο κ. Θεοδωρόπουλος είχε αποκτήσει -μαζί με το fund EOS Capital Partners- το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο της «Ελληνικοί Χυμοί ΑΕΒΕ», ενώ ο ίδιος προχώρησε και στην εξαγορά της εταιρείας «Έδεσμα», η οποία ήταν η πρώτη που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα και ταυτόχρονα της εταιρείας «Αμβροσία» που αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της πρώτης, με έτοιμα φαγητά και σαλάτες.

Ακόμη ένα ιστορικό ελληνικό σήμα, πέραν ΙΟΝ, αυτό της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ ήταν ανάμεσα στους πρωταγωνιστές των deals εντός του 2022. Μέσα στον Μάρτιο οι εγκαταστάσεις καθώς και το σύνολο των εμπορικών σημάτων της πέρασαν στον έλεγχο της εταιρείας Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος). Με τη συμφωνία αυτή αναμένεται να επιστρέψουν στην αγορά προϊόντα με το brand «ΑΓΝΟ», έπειτα από απουσία αρκετών ετών.

Στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας τέλος, οι Ισπανοί της Grupo Profand απέκτησαν το 60% της Ιχθυοτροφία Κεφαλονιάς, εταιρείας που ίδρυσε το 1981 ο Μαρίνος Γερουλάνος. Η συμφωνία με τον ισπανικό όμιλο -με τον οποίο υπήρχε ήδη συνεργασία αρκετών ετών- εκτιμάται πως θα δώσει την ευκαιρία στην ελληνική εταιρεία να αναπτυχθεί περαιτέρω, σε καινούριες αγορές και νέα είδη στον κλάδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ