ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Uni Systems: Το πλάνο για 300 εκατ. ευρώ έσοδα μέχρι το 2026

Uni Systems: Το πλάνο για 300 εκατ. ευρώ έσοδα μέχρι το 2026
Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Λουμάκης, Unisystems

Τη διατήρηση των διψήφιων ποσοστών ανάπτυξης που παρουσιάζει την τελευταία 5ετία και τα επόμενα χρόνια επιδιώκει η Uni Systems με την εταιρεία του ομίλου Quest και έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και επικοινωνιών στην Ελλάδα με έντονη παρουσία στην Ευρώπη, να θέτει ως στόχο να φθάσει μέχρι το 2026 να πετύχει κύκλο εργασιών άνω των 300 εκατ. ευρώ.

«Στόχος μας είναι να γίνουμε ο κορυφαίος πάροχος cloud και ψηφιακού μετασχηματισμού στους τομείς δραστηριοποίησης μας» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάννης Λουμάκης κατά τη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Όπως ανέφερε ο κ. Λουμάκης, το 2022 η Uni Systems είχε έσοδα της τάξεως των 175 εκατ. ευρώ με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης να ανέρχεται στο 17,2% την τελευταία πενταετία. Ο ρυθμός αυτός αναμένεται να συνεχιστεί και το 2023 με την εκτίμηση του κ. Λουμάκη να είναι πως τα έσοδα θα διαμορφωθούν στα 190 εκατ. ευρώ.

Η Uni Systems θεωρείται από τους σημαντικότερους «παίκτες» όσον αφορά στην υλοποίηση έργων στο ελληνικό Δημόσιο με πολλές επιτυχίες τα τελευταία χρόνια και τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας. Όμως, ο δημόσιος τομέας αντιπροσωπεύει μόλις το 15% των εσόδων της Uni Systems.

Ο τομέας με την μεγαλύτερη συνεισφορά (48% των εσόδων) είναι τα έργα που υλοποιεί εκτός Ελλάδος με την Uni Systems να έχει παρουσία σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη και να έχει αναλάβει πολλά έργα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τάση που αναμένεται να συνεχιστεί καθώς φέτος αναμένεται ότι τα έσοδα από το εξωτερικό θα φθάσουν συνολικά τα 90 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι η Uni Systems διατηρεί γραφεία σε Βαρκελώνη, Βουκουρέστι, Βρυξέλλες, Λουξεμβούργο και Μιλάνο εκτός από την Αθήνα.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους τομείς, τα έργα στον χρηματοπιστωτικό τομέα αντιπροσωπεύουν το 29% των εσόδων, ενώ εκείνα στον ιδιωτικό τομέα το 8%.

Ο στόχος που έχει τεθεί για ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 300 εκατ. ευρώ μέχρι το 2026 δείχνει εφικτός δεδομένου ότι το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 550 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 140 εκατ. ευρώ αφορούν το 2023. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο στόχος των 300 εκατ. ευρώ αφορά οργανική ανάπτυξη και δεν περιλαμβάνει την πιθανή αύξηση εσόδων από εξαγορές ή άλλες κινήσεις.

Ο κ. Λουμάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εξαγοράς εφόσον τηρούνται ορισμένες προϋποθέσεις όπως είναι η ύπαρξη ιδιοπαραγόμενου λογισμικού, η δραστηριοποίηση σε παρεμφερείς τομείς και η εξωστρέφεια. Προϋποθέσεις που τηρούσε η Intelli Solutions, η εξαγορά της οποίας ανακοινώθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Σημειώνεται πάντως ότι η Uni Systems έχει επενδύσει σε startups αποκτώντας μειοψηφικές συμμετοχές σε εταιρείες όπως η Probotek και η Optechain.

Ο κ. Λουμάκης δεν απέκλεισε επίσης την πιθανότητα να υπάρξει κάποια κίνηση στο πλαίσιο της συγκέντρωσης της αγοράς είτε στην Ελλάδα είτε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ το ενδεχόμενο εισόδου στο χρηματιστήριο δεν δείχνει να περιλαμβάνεται στα άμεσα πλάνα.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο κ. Λουμάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του ανθρώπινου δυναμικού αναφέροντας ότι το γεγονός ότι είναι δύσκολη η εξεύρεση εργαζομένων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει η Uni Systems. Σημειώνεται ότι, η Uni Systems απασχολεί πάνω από 1300 εργαζόμενους, εκ των οποίων 900 είναι στην Ελλάδα, ενώ το 2022 προχώρησε σε περίπου 200 προσλήψεις. Το πρόβλημα είναι ότι οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες -ιδίως λόγω των αναγκών για τα μεγάλα έργα πληροφορικής στο δημόσιο τομέα- και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών για την προσέλκυση ταλέντου ιδιαίτερα μεγάλος.

Η Uni Systems έχει προχωρήσει σε μία σειρά από κινήσεις και στα πλάνα της είναι η δημιουργία τεχνολογικών hubs τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες προκειμένου να εκπαιδεύσει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται. Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, έχει ζητήσει από την Deloitte να εκπονήσει και σχετική μελέτη σε μία προσπάθεια να βρει το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ