ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλλαγή σχεδίων για το επταετές ομόλογο λόγω του μίνι κραχ στη Wall Street

Αλλαγή σχεδίων για το επταετές ομόλογο λόγω του μίνι κραχ στη Wall Street
Reuters

Μετάθεση αναμένεται να πάρει το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το νέο επταετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 3 δισ. ευρώ, λόγω των δυσμενών συνθηκών που επικρατούν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η εισήγηση των συμβούλων του Δημοσίου είναι να συνεχιστεί το marketing της έκδοσης έως ότου μειωθεί η μεταβλητότητα στις χρηματαγορές και μετά να ανοίξει το βιβλίο των προσφορών. Αυτό προκειμένου να μην αυξηθεί το επιτόκιο της έκδοσης, το οποίο η κυβέρνηση θέλει να είναι κοντά στο 3%.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έχει προετοιμαστεί επαρκώς και οι κύριοι ανάδοχοι Barclays, BNP Paribas, Citi, JP Morgan και Nomura έχουν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες και έχουν καταγράψει το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Ωστόσο, το χθεσινό μίνι κραχ στη Wall Street ήλθε να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα. Μάλιστα, τα futures του Dow Jones δείχνουν πως ο δείκτης θα ανοίξει και σήμερα με πτώση 1.000 μονάδων, ήτοι ότι το sell-off θα επεκταθεί.

Αν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν σημείωσαν χθες άνοδο, γεγονός που ερμηνεύθηκε θετικά από τους αναλυτές, μια πιθανή συνέχιση της αναταραχής θα μπορούσε να συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος δανεισμού για το Δημόσιο κατά τη νέα έκδοση, κάτι που δεν είναι επιθυμητό σε αυτή τη φάση.

Σημειώνεται πως τα 3 δισ. ευρώ που σκοπεύει να αντλήσει το Δημόσιο θα διοχετευθούν στο ταμειακό μαξιλάρι που σχηματίζει η κυβέρνηση για τη μετά το Μνημόνιο εποχή.

Αυτό που καθιστά ελκυστικό το υπό έκδοση ελληνικό ομόλογο είναι η υψηλή του απόδοση, η ασφάλεια που προσφέρει στους επενδυτές το αγγλικό δίκαιο το οποίο το διέπει, αλλά κυρίως το γεγονός πως το 2025 που θα ωριμάζει το εν λόγω χρεόγραφο η Ελλάδα θα παραμένει στο αυστηρό πλαίσιο εποπτείας στο οποίο την έχουν εντάξει οι δανειστές της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ