ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Folli Follie: Η ώρα των αγωγών μετά το λογιστικό «μαγείρεμα»

Folli Follie: Η ώρα των αγωγών μετά το λογιστικό «μαγείρεμα»
EUROKINISSI

Η απάτη της Folli Follie με τις ασιατικές θυγατρικές της είναι πλέον απτή. Πλασματικός τζίρος 996 εκατ. δολάρια, ανύπαρκτα αποθέματα 548 εκατ. δολαρίων και καταθέσεις μαϊμού 289,6 εκατ. ευρώ!

Αυτή η λογιστική εξαπάτηση που αθροίζεται σε 1,833 δισ. δολάρια δεν επιτρέπει δικαιολογίες σαν αυτή που διατύπωσε χθες ο απερχόμενος πρόεδρος και ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος. «Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου», είπε, αναλαμβάνοντας με 200 ημέρες καθυστέρηση την ευθύνη του σκανδάλου.

Ένα λογιστικό «μαγείρεμα» ύψους 1,833 δισ. δολαρίων δεν δείχνει ανικανότητα, αντιθέτως δείχνει ικανότητα και σχεδιασμό. Δείχνει επιδεξιότητα στην παραπλάνηση και στην απάτη. Αυτές τις δύο πτυχές της υπόθεσης καλείται πλέον να στοιχειοθετήσει η Δικαιοσύνη και ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Και αυτό αναμένεται να γίνει άμεσα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να κατατεθούν δεκάδες αγωγές που θα στρέφονται προσωπικά κατά των Δημήτρη, Γιώργου και Αικατερίνης Κουτσολιούτσου από ομολογιούχους, πιστωτές και μετόχους της Folli Follie (οι μέτοχοι της εταιρείας ξεπερνούν τις 7.500 και πως χρεόγραφα της διαθέτουν περισσότερα από 100 fund). Και αυτές οι αγωγές θα προστεθούν σε όσες έχουν ήδη κατατεθεί από 400 πρόσωπα που υποστηρίζουν πως έχουν ζημιωθεί λόγω της επένδυσης τους σε μετοχές της Folli Follie ή και σε ομόλογα της εταιρείας.

Οι αγωγές ωστόσο αναμένεται να στραφούν και κατά των ορκωτών ελεγκτών που έχουν υπογράψει τις οικονομικές καταστάσεις της Folli τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι συνυπεύθυνοι για την παραπλάνηση του επενδυτικού κοινού. Στη βάση αυτή το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), για τις ευθύνες του ορκωτού ελεγκτή της Folli-Follie θα έχει ειδικό βάρος.

Σε αυτή τη δικαστική πλέον πτυχή δύο πράγματα έχουν ενδιαφέρον. Η στάση που θα κρατήσει η κινεζική Fosun και η στάση που θα κρατήσει το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Η Fosun

Ο Όμιλος Fosun και η συνδεδεμένη επιχείρηση του Fidelidade-Companhia de Seguros κατέχουν συμμετοχή 16,37% στο μετοχικό κεφάλαιο της Folli Follie. Η Fosun International Ltd ενέγραψε στις οικονομικές καταστάσεις πρώτου εξαμήνου ζημία ύψους 101 εκατ. ευρώ από αυτή τη συμμετοχή της. Αλλά δεν είναι μόνον το μέγεθος της ζημίας που δικαιολογεί την προσφυγή των Κινέζων στη Δικαιοσύνη. Αυτό που καθιστά επιβεβλημένη την προσφυγή είναι η εξαπάτησή τους από την οικογένεια Κουτσολιούτσου στο διάστημα Μάιου – Ιουνίου και οι διαβεβαιώσεις της Folli Follie πως οι καταγγελίες της Quintessential Capital Managegement δεν ευσταθούν. Αυτές οι διαβεβαιώσεις έπεισαν τους Κινέζους να στηρίξουν τη μετοχή όταν όλοι πουλάγανε δίχως αύριο.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως δεδομένου ότι η υπόθεση της Folli Follie έπληξε και την υστεροφημία της Fosun (απομακρύνοντας την και από τη διεκδίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής) ενδεχόμενη μη προσφυγή της θα ήγειρε ερωτήματα για το ρόλο των Κινέζων. Ειδικά σε μια χρονική περίοδο που ήδη η αγορά αναρωτιέται για το πώς η Κινεζική Fosun μπορεί να μη γνώριζε για τα «υπερπληθωρισμένα» στοιχεία των ασιατικών θυγατρικών της Folli Follie;

Το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Αλλά και η πολιτική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας -του γνωστού Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων- ως προς την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου θα αξιολογηθεί με αφορμή το σκάνδαλο της Folli Follie.

Το Υπερταμείο είναι μέτοχος της Folli Follie και διαθέτει 643.887 μετοχές ήτοι το 0,96% της εταιρείας. Οι 643.887 μετοχές της Folli Follie έχουν σήμερα αξία 3 εκατ. ευρώ, αλλά πιθανότατα αυτή η αξία να μηδενιστεί στο προσεχές μέλλον!

Στο διάστημα Μαΐου– Ιουνίου η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας δεν έκανε τίποτα για να περιορίσει τη ζημιά του Δημοσίου από τη χρηματιστηριακή ολίσθηση της μετοχής της Folli Follie. Η συγκεκριμένη περίπτωση έδειξε πως το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων δεν έχει σχέδιο και κυρίως δομές για να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες ενεργητικής διαχείρισης του χαρτοφυλακίου του. Πλέον αναμένεται να καταδειχτεί το εάν η Διοίκηση του Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων θα λάβει διασφαλιστικά μέτρα υπέρ του Δημοσίου ή θα λειτουργήσει σαν οι 643.887 μετοχές της Folli Follie να μην έχουν καμία αξία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ