ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Κουρεμένα» τα αναδρομικά για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια – Έρχονται νέες προσφυγές

«Κουρεμένα» τα αναδρομικά για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια – Έρχονται νέες προσφυγές
PIXABAY

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει η τροπολογία σχετικά με την καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστές και ιατρούς, καθώς συνδικαλιστές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για πλημμελή εναρμόνιση με τις αμετάκλητες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και προαναγγέλλουν νέες προσφυγές στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο εφόσον η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί για τα αναδρομικά δεν ακολουθεί τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) Ανέστη Τσουκαράκη, η απόφαση για τα αναδρομικά δεν είναι πλήρης και ορθή συμμόρφωση με όσα εντέλλεται το Συμβούλιο της Επικρατείας κάτι που σημαίνει πως μπορεί να χρειαστεί οι στρατιωτικοί να προσφύγουν ξανά στο ΣτΕ για να προσβάλουν το καινούργιο μισθολόγιο. Όπως αναφέρει εάν και η κυβέρνηση δίνει τα αναδρομικά μέχρι τις 31/12/2016, δεν είναι σαφές εάν με την επιστροφή των αναδρομικών για τα οφειλόμενα από 31/7/21012 θα δοθούν και τα δώρα.

Με χθεσινή ανακοίνωση η Πανελληνιά Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) δήλωσε ότι εφόσον η ελληνική πολιτεία εξακολουθεί να μην εναρμονίζεται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων, θα συνεχίσει ακάθεκτη τον αγώνα της για την επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Σε ανακοίνωση-προειδοποίηση η ΠΟΑΣΥ σχετικά με την τροπολογία προβάλλει το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση υπό το βάρος απειλής επιβολής κυρώσεων από την Ειδική Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, ναι μεν καταβάλλει τις αναδρομικές αποδοχές για το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2012 έως το τέλος Δεκεμβρίου του 2016, δεν επαναφέρει όμως τους μισθούς στα επίπεδα που ίσχυαν μέχρι τα τέλη του Ιουλίου του 2012. Με βάση όλα αυτά καταγγέλλει ότι οι μισθοί που καταβάλλονται με το νέο ειδικό μισθολόγιο παραμένουν αντισυνταγματικοί. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράζουν αντιδράσεις και συνδικαλιστές της Πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) Γεράσιμο Σιάσο η τροπολογία για τα αναδρομικά του κλάδου μοιάζει υποκριτική, καθώς η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι πρέπει να επιστρέψει μέρος των μισθών των πανεπιστημιακών που μειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά με το νέο μισθολόγιο που θεσμοθέτησε πέρυσι, όχι μόνο δεν αποκατέστησε αυτή την αδικία, αλλά τους μείωσε κιόλας ακόμη περισσότερο. Οι πανεπιστημιακοί περιμένουν αναδρομικά από 4.284 ευρώ έως 11.376 ανά περίπτωση, για τα έτη 2015-16 για τα οποία δικαιώθηκαν από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά έχουν κάνει αγωγές και για το νέο μισθολόγιο του κλάδου που θεσμοθετήθηκε κατά την περσινή χρονιά.

Η Ομοσπονδία των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ζητεί την αναπροσαρμογή των μισθών στα προ της περικοπής επίπεδα, καθώς ο νόμος 4093/12 που τους μείωσε κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικός. Επιπλέον, το προεδρείο της Ομοσπονδίας καλεί την κυβέρνηση να δώσει τα οφειλόμενα αναδρομικά όσον αφορά τακτικές αποδοχές και εφημερίες για το χρονικό διάστημα των επτά ετών – δηλαδή, από τον Ιανουάριο του 2012 έως και σήμερα.

Και αυτό διότι με την τροπολογία που ψήφισε χθες η Βουλή δίνονται μεν αναδρομικά, αλλά μόνο δύο ετών (οι διαφορές που θα υπολογιστούν θα αφορούν το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016 και δεν αποδίδονται τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στις εφημερίες, αλλά μόνον αυτά που αντιστοιχούν στις τακτικές αποδοχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ