ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βιομηχανία αγωγών για την επιστροφή των αναδρομικών

Βιομηχανία αγωγών για την επιστροφή των αναδρομικών
EUROKINISSI

Βιομηχανία αγωγών έχει στηθεί για την επιστροφή των αναδρομικών από τα κομμένα δώρα στους συνταξιούχους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να θολώνει τα νερά παραπέμποντας για την όποια λύση στην απόφαση του ΣτΕ σε βάθος χρόνου, δικηγορικά γραφεία και μεμονωμένοι δικηγόροι έχουν επιδοθεί σε ένα πρωτοφανές κυνήγι ανάληψης υποθέσεων αγωγών εκ μέρους των συνταξιούχων για την διεκδίκηση των αναδρομικών τους.

Το κυνήγι φέρνει κέρδη αφού στη περίπτωση που ένας συνταξιούχους επιλέξει τον δρόμο της ατομικής αγωγής η αμοιβή του δικηγόρου κυμαίνεται από 300 έως και 900 ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και τα δικαστικά έξοδα που υπολογίζονται από 70 έως και 170 ευρώ ανάλογα με την υπόθεση.

Σύμφωνα με «Τα Νέα» εάν η αγωγή είναι ομαδική, το κόστος της περιορίζεται και συνήθως κινείται μεταξύ 35 και 50 ευρώ, άσχετα από το ποσό που διεκδικεί ο συνταξιούχος. Στην περίπτωση αυτή η δικηγορική αμοιβή φθάνει το 7% επί του ποσού που θα επιδικαστεί.

Από χθες μάλιστα, οι αιτήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΠ) για τη διεκδίκηση των αναδρομικών γίνεται μόνο ηλεκτρονικά, με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι να αναγκαστούν να αναζητήσουν βοήθεια ειδικού για τη συμπλήρωση και την ηλεκτρονική υποβολή της. Ενδεικτικό της φρενίτιδας που επικρατεί είναι ότι αυτή τη στιγμή 1.800 αγωγές συνταξιούχων περιμένουν στην ουρά να εκδικαστούν μόνο στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Δεκάδες χιλιάδες άλλες αγωγές εκκρεμούν στα πρωτοδικεία της υπόλοιπης χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ