ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις αποκαλύψεις Κιτσάκου για ΔΕΠΑ και ELFE

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο μετά τις αποκαλύψεις Κιτσάκου για ΔΕΠΑ και ELFE
ΑΠΕ -ΜΠΕ

Μεγάλες πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση των χρεών ύψους 120 εκατ. ευρώ της εταιρείας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ΕLFE) του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προς τη ΔΕΠΑ, μετά τις σημερινές αποκαλύψεις του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ Θεόδωρου Κιτσάκου, πως κυβερνητικά στελέχη είχαν γνώση των χειρισμών του, για τους οποίους προ ημερών του ασκήθηκε ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος θήτευσε στη θέση του διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΠΑ από τον Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, οπότε κι απομακρύνθηκε μαζί με άλλα τέσσερα στελέχη, επιχείρησε να δώσει απαντήσεις για τους χειρισμούς του στην υπόθεση των χρεών της βιομηχανίας της Καβάλας προς τη δημόσια επιχείρηση.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «εντονότατο κυβερνητικό παρεμβατισμό» στην υπόθεση της ELFE «χωρίς να είναι απαραίτητα δόλιος», όπως προσέθεσε. Όπως υποστήριξε για το θέμα της βιομηχανίας είχε σαφείς εντολές πως παρά το μεγάλο ύψος των χρεών της θα έπρεπε να μείνει ανοικτή και σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την ELFE.

Αναφορικά με τις ευθύνες της παρούσας κυβέρνησης, ο κ. Κιτσάκος είπε ότι από τότε που ανέλαβε ενημέρωνε κάθε εβδομάδα το υπουργείο Ενέργειας και το ΤΑΙΠΕΔ για την πορεία των οφειλομένων ποσών των μεγάλων βιομηχανικών πελατών στη ΔΕΠΑ.

Κατά τον ίδιο είχαν πραγματοποιηθεί διυπουργικές επιτροπές παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ενώ τον Μάιο του 2017 κατόπιν πίεσης του ιδίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ενέργειας μεγάλη διυπουργική συνάντηση με συντονιστή τον Αλέκο Φλαμπουράρη και τη συμμετοχή των Σταθάκη, Χαρίτση, Νεφελούδη και των τραπεζών. Όπως ανέφερε, τότε τον Μάιο το χρέος είχε εκτιναχθεί στα 92 εκατ. ευρώ αλλά στη σύσκεψη μονοπώλησε το θέμα των απολύσεων στη βιομηχανία της Καβάλας.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 2016 ο Στέργιος Πιτσιόρλας τότε επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ επέμενε στη διοίκηση της ΔΕΠΑ να διερευνήσει τη δυνατότητα η εταιρεία να αποκτήσει ακίνητο της ELFE στο Καλοχώρι της Καβάλας για τη μετατροπή σε εγκαταστάσεις LNG. Το δε τίμημα θα συμψηφιζόταν με χρέη της βιομηχανίας. Κατά τον κ. Κιτσάκο κανείς από τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΕΠΑ αλλά ούτε και η νομική υπηρεσία της εταιρείας γνώριζαν ότι το ακίνητο ήταν δεσμευμένο από την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η αντίδραση της ΝΔ

Ο αναφορές του κ. Κιτσάκου προκάλεσαν την παρέμβαση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Έξι ημέρες μετά τη διατύπωση των ερωτημάτων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος που ασκήθηκε στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Κιτσάκο για τα πεπραγμένα του κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ, η Κυβέρνηση εξακολουθεί αμήχανα να σιωπά.

Οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες.

Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος.

Για το αν, δηλαδή, οι υπουργοί που κατονομάζονται από τον κ. Κιτσάκο γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Οφείλουν, επίσης, να απολογηθούν γιατί ο κ. Κιτσάκος που είχε εργαστεί ως στέλεχος στην ELFΕ διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος στη ΔΕΠΑ, στην οποία η ELFE χρωστούσε τεράστια ποσά.

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα να είναι απολύτως σίγουρη ότι η Νέα Δημοκρατία θα αναδείξει τη σκανδαλώδη αυτή υπόθεση και μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».

Τι απαντά ο Γ. Σταθάκης

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης απάντησε στη ΝΔ, χωρίς ωστόσο να προσφέρει καμία απολύτως στήριξη στον κ. Κιτσάκο. Στην απάντηση του αναφέρει τα εξής:

«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη.

Η μονιμότερη λύση αφορά ένα σχέδιο εξυγίανσης της ELFE, το οποίο για την κυβέρνηση σημαίνει εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και βιώσιμη λύση ρύθμισης των χρεών προς όλους τους πιστωτές, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών. Διαφορετικά σχέδια συζητήθηκαν κατά καιρούς με τους πιστωτές, χωρίς να προκύψει για κάποιο συναίνεση.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ η πολιτική της κυβέρνησης αποτυπώθηκε στη συμφωνία με τους Θεσμούς, που προβλέπει την εξαγορά του μεριδίου της Shell στην Αττική από τη ΔΕΠΑ, την αποχώρηση της ΔΕΠΑ από τη λιανική Θεσσαλονίκης και τον διαχωρισμό στη συνέχεια της ΔΕΠΑ, σε ΔΕΠΑ εμπορίου, η οποία θα ιδιωτικοποιηθεί και ΔΕΠΑ υποδομών, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των δικτύων φυσικού αερίου της χώρας και θα παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ