ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ειδικά μισθολόγια: Με συντελεστή 20% θα φορολογηθούν τα αναδρομικά

Ειδικά μισθολόγια: Με συντελεστή 20% θα φορολογηθούν τα αναδρομικά
ΑΠΕ -ΜΠΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Με συντελεστή 20% θα φορολογηθούν τα αναδρομικά όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, τα οποία θα καταβληθούν εφάπαξ μέχρι τα μέσα  Δεκεμβρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί άμεσα στην κατάθεση νομοθετικής διάταξης, η οποία θα προβλέπει ότι, κατ’ εξαίρεση, η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για το εισόδημα αυτό εξαντλείται μετά την παρακράτηση 20% στο καταβαλλόμενο ποσό, που ορίζεται από τις γενικές φορολογικές διατάξεις.

Να σημειωθεί πως το άρθρο 60 του ν.4172/2013 προβλέπει πως στα εισοδήματα από μισθωτή εργασία και συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, καθώς και στις πρόσθετες αμοιβές που δεν συμπεριλαμβάνονται στις τακτικές αποδοχές διενεργείται παρακράτηση με συντελεστή 20% στο καταβαλλόμενο ποσό ανεξάρτητα από το έτος στο οποίο ανάγονται για να φορολογηθούν τα εισοδήματα αυτά.

Στην τροπολογία για τα αναδρομικά που ψηφίσθηκε στις 8 Νοεμβρίου στη Βουλή αναφερόταν πως ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής των αναδρομικών θα καθοριστούν με υπουργικές αποφάσεις και ότι σε καμία περίπτωση από την καταβολή των χρημάτων δεν θα επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Το συνολικό κόστος της επιστροφής των αναδρομικών στους εν ενεργεία και συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ. Το γεγονός όμως ότι τελικώς στις τσέπες των δικαιούχων θα φθάσει το ποσό των 820 εκατ. ευρώ σημαίνει ότι θα παίξει ρόλο σε αυτό το κούρεμα και η εφορία, αφού στα ποσά αυτά θα επιβληθεί καταρχήν παρακράτηση με συντελεστή 20%. Τα μεικτά ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι αρχίζουν από 1.400 και θα υπερβαίνουν ακόμη και τα 21.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ