ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα ενοικίου: Πώς να εισπράξετε από 70 έως 210 ευρώ

Επίδομα ενοικίου: Πώς να εισπράξετε από 70 έως 210 ευρώ
EUROKINISSI / ΛΥΔΙΑ ΣΙΩΡΗ

Εκατοντάδες χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά περιμένουν να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα στέγασης / ενοικίου. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν περισσότερα από 300.000 νοικοκυριά.

Η επιδότηση ενοικίου φαίνεται πως θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των μελών σε κάθε νοικοκυριό, εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σε δυο διαφορετικούς λογαριασμούς με την υιοθέτηση διαφορετικών εισοδηματικών κριτηρίων θα χωριστούν τα 400 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλίσει και έχει στη διάθεσή της η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου για την καταβολή επιδόματος στέγασης.

Ο πρώτος θα αφορά στη μηνιαία επιδότηση καταβολής ενοικίου και ο δεύτερος στην επιδότηση δανείου με υποθήκη την πρώτη κατοικία.

Αυτά είναι τα ποσά

Το ποσό του επιδόματος αναμένεται να είναι 70 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπα και θα λαμβάνει προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον μέλος σε πολυπρόσωπα νοικοκυριά.

Ειδικά για μονογονεϊκή οικογένεια καθώς και για νοικοκυριό με απροστάτευτο τέκνο, για το πρώτο ανήλικο μέλος του ορίζεται προσαύξηση 70 ευρώ το μήνα.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν οικονομική ενίσχυση από 840 ευρώ έως 2.520 ευρώ το χρόνο.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα που είναι ήδη έτοιμη και είναι παρόμοια με αυτήν του Κοινωνικού Μερίσματος και του ΚΕΑ, καθώς τα χρήματα για την καταβολή του επιδόματος θα καταβάλλονται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Η αίτηση θα υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, μέσω του διαδικτυακού τόπου του προγράμματος με τη χρήση των κωδικών του TAXISnet και οι ενδιαφερόμενοι θα πληροφορούνται άμεσα αν δικαιούνται ή όχι την επιδότηση.

Για τους δικαιούχους που μένουν σε μισθωμένη κατοικία το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου. Το δικαίωμα στην καταβολή του επιδόματος θα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης.

Εισοδηματικό κριτήριο

– Το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ για μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενο κατά 3.500 ευρώ για κάθε επόμενο μέλος

– Το συνολικό εισόδημα δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 21.000 ευρώ ετησίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού

– Μονοπρόσωπο νοικοκυριό: 7.000 ευρώ

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη: 17.500 ευρώ

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία μέλη ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα ανήλικο μέλος: 21.000 ευρώ

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο ανήλικα μέλη: 21.000 ευρώ

– Νοικοκυριό αποτελούμενο από 5 μέλη και πάνω ή μονογονεϊκή οικογένεια με τρία ανήλικα μέλη και πάνω: 21.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ